Ριζότο με γεύση γεμιστών -Η απόλυτη καλοκαιρινή συνταγή σε χρόνο-ρεκόρ
Τώρα που θέλουμε να τρώμε περισσότερα λαδερά χωρίς όμως να μαγειρεύουμε με τις ώρες, τα γεμιστά γίνονται το πιο απλό και νόστιμο ριζότο.
Αγαπημένα, αλλά μπελαλίδικα, τα γεμιστά είναι το απόλυτο φαγητό της εποχής. Λατρεύουμε να τα απολαμβάνουμε από μαμάδες και γιαγιάδες που όχι μόνο τα φτιάχνουν πεντανόστιμα αλλά έχουν και όλο τον χρόνο και την υπομονή να τα ετοιμάζουν συχνά. Ειδικά τώρα που τα μποστανικά είναι στα καλύτερά τους και ο καιρός σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά και μόνο λαδερά θα μπορούσαμε να τρώμε γεμιστά κάθε μέρα ή έστω κάθε εβδομάδα. Πώς όμως θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς να πρέπει να κλειστούμε μία ολόκληρη μέρα στην κουζίνα;
Σχεδόν κάθε φορά που επιδιώκουμε να κάνουμε οικονομία χρόνου και να κατεβάσουμε τον πήχη δυσκολίας στη μαγειρική η λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά του φαγητού που θέλουμε να φτιάξουμε συνδυάζοντάς τα σε μια πιο απλή συνταγή-τεχνική. Αυτό ακριβώς μπορούμε να κάνουμε και στην προκείμενη μετατρέποντας τα «ορθόδοξα» γεμιστά σε «καθολικό» ριζότο.

Ριζότο με γεύση γεμιστά
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- 200 γρ. ρύζι Καρναρόλι
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλο κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη μελιτζάνα, ψιλοκομμένη
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 2 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. κουκουνάρια
- 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
- περίπου 2 λίτρα ζωμός λαχανικών, σπιτικός ή ψυγείου
- 2 κ.σ. παρμεζάνα ή πεκορίνο (προαιρετικά)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στο τηγάνι το ρύζι να σοταριστεί και αυτό για 1-2 λεπτάμέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, τις ντομάτες, τα κουκουνάρια και τη σταφίδα. Προσθέτουμε μια κουτάλα ζωμό και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφήσει τα υγρά το ρύζι ξαναρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό, ανακατεύουμε και πάλι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να μη λασπώσει και να παραμείνει αλ ντέντε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι, προσθέτουμε την παρμεζάνα (ή το πεκορίνο) και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Tip
Ακολουθώντας την ιταλική παράδοση και τη γενικότερη πεπατημένη της συνταγής, μπορεί ο καθένας να βάλει στο πιάτο του όση παρμεζάνα θέλει. Ωστόσο, επειδή αυτό το φαγητό αποτελεί ένα twist των κλασικών ελληνικών γεμιστών μπορούμε να βάλουμε και τριμμένη φέτα που ομολογουμένως τους πάει απίστευτα.