κρεμώδης κρύα σούπα σε μπολ πάνω σε τραπέζι με λαχανικά
Η σούπερ γευστική κρύα σούπα από το Vichy /Φωτογραφία: Shutterstock
VICHYSSOISE SOUP

Vichyssoise: Η πεντανόστιμη σούπα που έρχεται από τη Γαλλία και τρώγεται κρύα -Κρεμώδης, με πράσο και πατάτες


Τι θα λέγατε για μια λαχταριστή σούπα;

Μπορεί να έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας τη ζεστή, αχνιστή σούπα με τον χειμώνα και τα κρύα, ωστόσο, υπάρχουν σούπες που μπορείς να τις απολαύσεις κρύες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εκτός από τη διάσημη «γκασπάτσο» από την Ανδαλουσία, υπάρχουν και πολλές άλλες σούπες που τρώγονται κρύες.

Σε μια online έρευνα για δροσερές σούπες που μπορούμε να δοκιμάσουμε φέτος το καλοκαίρι, ανακαλύψαμε μια συνταγή που μας έρχεται από -πού αλλού;- τη Γαλλία.

Η σούπα ακούει στο δύσκολο όνομα «Vichyssoise» (Βισισουάζ) και έχει προέλευση από το Vichy της Γαλλίας.

Είναι κρεμώδης και φτιάχνεται με πράσο, κρεμμύδι και πατάτες. Τρώγεται κρύα το καλοκαίρι και ζεστή τον χειμώνα.

Είναι σούπερ γευστική και σίγουρα θα την λατρέψεις.

Δες τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις την κλασσική συνταγή:

Σούπα
Σούπα /Φωτογραφία: Unsplash/sandie-clarke

ΥΛΙΚΑ

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 μεγάλες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες
6 μεγάλα πράσα (τα λευκά και τα πράσινα), πλυμένα και κομμένα
1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
Αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
½ της κούπας κρέμα γάλακτος
Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο, σε μεσαία φωτιά.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διαφανές (περίπου 2 λεπτά).
Προσθέτουμε το πράσο και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσει (4-5 λεπτά).
Προσθέτουμε τις πατάτες και σωτάρουμε με το κρεμμύδι και τα πράσα για 1-2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου και φέρνουμε σε βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να είναι τρυφερές.
Με ένα μπλέντερ χειρός, πολτοποιούμε τη σούπα σαν πουρέ μέχρι να γίνει απαλή.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει πιο πηχτή και πυκνή.
Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το σούπα να έρθει στη θερμοκρασία δωματίου και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν την σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!





SHARE