Ypseli: Το ελληνικό hot spot στο Παρίσι που σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις με μοντέρνα πινελιά
Η πρώτη ελληνική γαστροταβέρνα της γαλλικής πρωτεύουσας λέγεται Ypseli και όχι μόνο μαγειρεύει παραδοσιακά αλλά πουλάει και μερικά από τα πιο εξαιρετικά προϊόντα μας.
Σε ένα πανέμορφο ιστορικό κτίριο στην καρδιά της πόλης του φωτός ο Συμεών Καμσίζογλου και η γυναίκα του Delphine Pique άνοιξαν πριν τρεις μήνες το Ypseli, μια κομψή ελληνική γαστροταβέρνα. Το παθιασμένο με το καλό φαγητό ζευγάρι αφού περιηγήθηκε σε κάθε κάθε άκρη της Ελλάδας για δύο ολόκληρα χρόνια επέστρεψε στη βάση του για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του: να φτιάξει μια νεοταβέρνα αφιερωμένη σε ό,τι καλύτερο βγάζει η ελληνική γη.
Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος, βουτηγμένος στο ξύλο, στα χρωματιστά μάρμαρα και στις πορτοκαλοκόκκινες αποχρώσεις που θυμίζουν ελληνικά ηλιοβασιλέματα και κυψέλες μελισσών. Στην κουζίνα ο σεφ Φραγκίσκος Δανδουλάκης εστιάζει στις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει ένα παντοπωλείο με προσεκτικά επιλεγένα προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και μια κάβα γεμάτη εκλεκτά κρασιά.

Η δημιουργική ανάδειξη των ελληνικών γεύσεων
Εμπνευσμένος από την παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κρήτης και αφοσιωμένος στην αξία των τοπικών κουζινών ολόκληρης της Ελλάδας ο σεφ κάνει κάτι πρωτότυπο. Σπάει τον κανόνα των τουριστικών ελληνικών εστιατοριών του εξωτερικού (μουσακάς, γύρος, ντολμαδάκια κλπ. σε γαλανόλευκο φόντο) προσφέροντας μια πιο εκλεπτισμένη εκδοχή των πατροπαράδοτων φαγητών μας. Αυτό αυτομάτως ανεβάζει το επίπεδο δίνοντας στο Ypseli μοναδικό χαρακτήρα. Ο Φραγκίσκος Δανδουλάκης θέλει τα πιάτα του να είναι αντιπροσωπευτικά της ελληνικής κουζίνας χωρίς όμως να γίνονται γραφικά.
Με φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά που προμηδεύεται από τις καλύτερες αγορές της Γαλλίας αλλά και πρώτες ύλες που παραλαμβάνει κατευθείαν από μικρούς έλληνες παραγωγούς φτιάχνει καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, οφτό αρνί, κολοκυθκεφτέδες, κυκλαδίτικες ρεβιθάδες που σιγομαγειρεύονται για ώρες, χταπόδι με μελιτζάνες, βελούδινη φάβα με κάπαρη, μαραθόπιτες και άλλα πολλά. Το μεσημέρι προσφέρει value for money μαγειρευτά κλασικού τύπου και μεζεδάκια ενώ τα βράδια τη σκυτάλη παίρνουν πιο δημιουργικές επιλογές με την παράδοση να δίνει και πάλι όμως το στίγμα της σε κάθε πιάτο.

Παντοπωλέιο και κάβα γεμάτα ελληνικούς θυσαυρούς
Ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο υπάρχει ένα delicatessen με πολλές ντόπιες λιχουδιές. Τα καλύτερα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα, κάπαρη από τη Σύρο, αλλαντικά από την Τήνο, χειροποίητα ζυμαρικά από τη Μακεδονία, κρητικά παξιμάδια και μέλι, χειροποίητες μαρμελάδες, φέτα, λουκούμια κ.ά. Στην κάβα η ποικιλία των κρασιών είναι εξίσου μεγάλη, με τα ελληνικές ετικέτες να πρωταγωνιστούν και τις επιλογές από όλη τη Μεσόγειο να κλέβουν τις εντυπώσεις.
Info
Rue Réaumur 88, Παρίσι