Πλανόδιος καστανάς στην Κωνσταντινούπολη/Φωτογραφία: Ελένη Μητσιοπούλου για το Bovary

48 ώρες στην Κωνσταντινούπολη: Οι στάσεις που αξίζει να κάνετε για να ανακαλύψετε την αυθεντική πλευρά της

Όταν ακούμε για κάποια απόδραση μέσα στο Σαββατοκύριακο συνήθως σκεφτόμαστε έναν κοντινό προορισμό εντός Ελλάδος που θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε για λίγο από τους ρυθμούς της καθημερινότητας που συχνά μας κουράζουν.

Τις ίδιες, όμως, απολαύσεις μπορεί να μας προσφέρει και μία πόλη του εξωτερικού που όμως διαθέτει έναν ελληνικό αέρα, κι αυτή είναι φυσικά η Κωνσταντινούπολη. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο και ίσως εκείνο που ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστικό είναι ότι απέχει λιγότερο από μία ώρα από την Ελλάδα, αεροπορικώς φυσικά. Το γεγονός αυτό, την καθιστά έναν εύκολο προορισμό του εξωτερικού, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο σχεδιασμό ή άγχος για να οργανωθεί.

Μέσα σε μία ώρα λοιπόν, βρίσκεστε σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό που ναι μεν επικρατεί το ανατολίτικο στοιχείο, αλλά αισθάνεστε αμέσως μία ανεξήγητη οικειότητα με τον τόπο. Ίσως, επειδή θα ακούσετε σίγουρα τα ελληνικά τριγύρω, ίσως λόγω των φιλόξενων ανθρώπων και του παρόμοιου lifestyle, ίσως και μέσα από το ελληνικό στοιχείο σε διάφορα αξιοθέατα της πόλης.

 Η Κωνσταντινούπολη μαγεύει με την ιστορία, τα χρώματα και τη ζωντανή ενέργειά της.

Ένας ιδανικός προορισμός για την άνοιξη

Η πόλη εκπέμπει ξεκάθαρα κάτι το μελαγχολικό που θεωρώ ότι θα νιώσετε οποιαδήποτε εποχή κι αν επιλέξετε να επισκεφτείτε την Κωνσταντινούπολη. Ίσως όμως να είναι αυτή η μελαγχολία που την κάνει τόσο μοναδική σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Μάλιστα, η Guardian είχε προτείνει για το 2025 την Κωνσταντινούπολη ως μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για να επισκεφτεί κανείς την άνοιξη. «Το να περπατά κανείς στην Κωνσταντινούπολη την άνοιξη είναι μια απόλαυση, ακριβώς την εποχή που ανθίζουν οι τουλίπες και πριν αρχίσει η ζέστη του καλοκαιριού. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για βόλτες σε αυτή τη μεγαλούπολη, με μέρες αφιερωμένες στις γραφικές γειτονιές της, στην απορρόφηση της αρχαίας κουλτούρας και στην απόλαυση της υπέροχης γαστρονομίας της», αναφέρει η εφημερίδα.

Πέρα από τις επισκέψεις σας στα must ιστορικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, αξίζει να ζήσετε την περιοχή σαν ντόπιος εξερευνώντας τις γειτονιές και τις γεύσεις της, ανακαλύπτοντας νέα μαγαζιά.

 Κάθε γωνιά της Κωνσταντινούπολης κρύβει εικόνες και αρώματα που μένουν αξέχαστα.

Όσα αξίζει να δείτε στην Κωνσταντινούπολη (πέρα από τα basic)

Δεν θα ξεκινήσω με την Αγία Σοφία, ούτε με το Μπλε Τζαμί, αλλά θα γράψω μερικές προτάσεις που μπορείτε να συνδυάσετε με τα πιο τουριστικά αξιοθέατα για να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία της Κωνσταντινούπολης μέσα σε ένα ΣΚ.

1. Βόλτα κατά μήκος της ακτής στο Ουσκουντάρ

Το Ουσκουντάρ αποτελεί μία αρχαία συνοικία που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Κωνσταντινούπολης, γνωστή και ως ασιατική πλευρά. Εκείνο που αξίζει να κάνετε είναι, να πάρετε έναν καφέ στο χέρι και να περπατήσετε κατά μήκος της ακτής. Ιδανικά την ώρα που πέφτει ο ήλιος.

Είναι ένα υπέροχο μέρος για να απολαύσετε τη θέα του Βοσπόρου και να χαλαρώσετε. Αυτή η παραθαλάσσια διαδρομή λοιπόν, εκτείνεται κατά μήκος του Βοσπόρου, συνδέοντας αρκετά σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής Ουσκουντάρ προσφέροντας σε όσους την περπατούν λίγες στιγμές πραγματικής ηρεμίας (και ευχάριστης μελαγχολίας) μέσα στον πολύβουο ρυθμό της Κωνσταντινούπολης.

Ουσκουντάρ/Φωτογραφία: Shutterstock

2. Τζαμί Τσαμλιτζά

Μία από τις αγαπημένες μου στιγμές στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η επίσκεψη στο Τζαμί Τσαμλιτζά, το βράδυ. Το συγκεκριμένο τζαμί χτίστηκε το 2019 και είναι το μεγαλύτερο της Τουρκίας που φαίνεται επιβλητικά από αρκετά σημεία της πόλης. Ανεβαίνοντας τις κυλιόμενες σκάλες, αντικρίζεις πράγματι ένα εντυπωσιακό κτίσμα που ο φωτισμός το αναδεικνύει ακόμα περισσότερο.

 Μια βόλτα στην Κωνσταντινούπολη είναι ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό.
 Από τα μνημεία μέχρι τα μικρά σοκάκια, η Κωνσταντινούπολη έχει πάντα κάτι να ανακαλύψεις.

Επίσης, από το σημείο μπορεί να δει κανείς όλη την πόλη και να μαγευτεί πραγματικά από το όλο σκηνικό. Ωστόσο, θα πρότεινα να το επισκεφτεί κανείς το βράδυ, όπου ο κόσμος θα έχει αραιώσει και τα φώτα θα δημιουργούν μία μαγική ατμόσφαιρα.

 Μια πόλη που σε καλεί να την ανακαλύψεις βήμα βήμα.

3. Ara Cafe

Κρυμμένο σε ένα μικρό δρομάκι κοντά στη ζωντανή Ιστικλαλ, το Ara Cafe αποτελεί ένα ιδιαίτερα γοητευτικό στέκι που αποτίει φόρο τιμής στον θρυλικό Τουρκοαρμένιο φωτογράφο Ara Güler, γνωστό και ως «το Μάτι της Κωνσταντινούπολης».

Αν παρατηρήσετε τον χώρο, θα δείτε ότι είναι γεμάτος με τις χαρακτηριστικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, που αφηγούνται στιγμές από την παλιά Κωνσταντινούπολη και δημιουργούν μια μοναδική, νοσταλγική ατμόσφαιρα. Εκεί, μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ χαριτωμένο, ήρεμο και φιλόξενο, μπορείτε να απολαύσετε ένα χαλαρό πρωινό ή ακόμα και κάποιο γεύμα. Το καφέ διαθέτει τραπεζάκια σε εξωτερικό χώρο για όσους θέλουν να νιώσουν τον παλμό της πόλης, αλλά και ένα ζεστό, όμορφα διακοσμημένο εσωτερικό, όπου οι φωτογραφίες του Ara Güler κυριαρχούν στους τοίχους και μετατρέπουν την εμπειρία σε ένα μικρό ταξίδι στην ιστορία της πόλης.

4. «Inci Pastanesi»- Το καλύτερο προφιτερόλ της πόλης

Τα προφιτερόλ του θεωρούνται τα πιο νόστιμα όλης της Κωνσταντινούπολης κι όχι άδικα. Tο μαγαζί ξεκίνησε το 1944 από τον Λουκά Ζυγούρη κι έκτοτε φτιάχνει ολόφρεσκα προφιτερόλ που σερβίρονται σε ατομικά πιατάκια για να απολαύσει κανείς επί τόπου.

5. Το παλαιοπωλείο Eskiyeni με τα πιο ιδιαίτερα σουβενίρ

Η αλήθεια είναι, πως βρέθηκα εντελώς τυχαία μπροστά από το συγκεκριμένο μαγαζί που για κάποιο λόγο κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον μου. Ένας μικρός χώρος που έμοιαζε με θησαυροφυλάκιο για τους λάτρεις των vintage αντικειμένων με τράβηξε κατευθείαν μέσα.

 Η γοητεία της Κωνσταντινούπολης κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς της.

Ο φιλόξενος ιδιοκτήτης του, γνωστός για την ευγένεια και την προθυμία του να βοηθήσει τους επισκέπτες, έχει δημιουργήσει έναν χώρο γεμάτο χαρακτήρα. Στα ράφια και τα τραπέζια του καταστήματος μπορεί κανείς να ανακαλύψει παλιά βιβλία, vintage καρτ ποστάλ, μουσικούς δίσκους αλλά και αφίσες που πωλούνται σε προσιτές τιμές, καθώς και αυθεντικά poster του παλιού τουρκικού κινηματογράφου. Είναι από εκείνα τα μέρη όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαθεί για λίγη ώρα, ψάχνοντας μικρούς «θησαυρούς» και να φύγει με ένα ξεχωριστό ενθύμιο από την Κωνσταντινούπολη.

6. Küff Kolektif- Ένα σύγχρονο καφέ που είναι στέκι

Σε έναν ζωντανό πεζόδρομο γεμάτο μικρά μαγαζιά και καφέ βρίσκεται το Küff Kolektif, ένα στέκι που δύσκολα περνά απαρατήρητο.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο χώρος σε τραβάει κοντά του. Τα φωτάκια που κρέμονται διακριτικά πάνω από τα τραπέζια και η προσεγμένη διάταξη του εξωτερικού χώρου δημιουργούν μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Μπαίνοντας στο εσωτερικό, ο επισκέπτης συναντά έναν εντυπωσιακό χώρο με δύο πατώματα και ανοιχτή διαρρύθμιση. Με industrial διακόσμηση και πολύ πράσινο χαρίζει ένα ιδιαίτερο στιλ στον χώρο που συνδυάζει τη σύγχρονη αισθητική με τοπικές εικόνες και ποτά.

7. Βόλτα στο Φανάρι

Αν επισκεφτείτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν γίνεται να παραλείψετε τη βόλτα στην πέριξ γειτονιά που ονομάζεται Μπαλάτ-Φανάρι. Στην ουσία είναι δύο γειτονιές που βρίσκονται στη συνοικία Φατίχ και συνδέονται άμεσα με τον ελληνισμό. Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας μας, είχα ανοιχτή την κάμερα, καθώς κάθε γωνιά φαινόταν στα μάτια μου σαν ζωγραφιά.

 Από τα ιστορικά μνημεία μέχρι τις ζωντανές γειτονιές, η Πόλη σφύζει από ζωή.
 Μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις στον κόσμο για ένα αξέχαστο ταξίδι.

Γεμάτη με πολύχρωμα σπίτια και μαγαζάκια που συνήθως έχουν πάντα κόσμο αποτελεί σίγουρα μία εμπειρία που πρέπει να ζήσετε κατά την επίσκεψη σας στην πόλη. Σε μερικά σημεία μάλιστα, οι γειτονιές μοιάζουν σαν να έχουν βγει από μία άλλη εποχή, με εγκαταλελειμμένα μαγαζιά, παιδιά να τρέχουν ξέγνοιαστα στους δρόμους και παππούδες στα καφενεία να τσακώνονται παίζοντας τάβλι.

 Η ιδιαίτερη γοητεία της Κωνσταντινούπολης.
 Η ξεχωριστή ατμόσφαιρα της ιστορικής πόλης.

Παρόλο που λίγα μέτρα πίσω, η γειτονιά κατακλύζεται από τον τουρισμό, προχωρώντας ανακαλύπτετε την ήσυχη και αυθεντική πλευρά της περιοχής και γίνεστε ένα με τους ντόπιους.

 Μια ματιά στην καθημερινότητα της Πόλης.

Φωτογραφίες: Ελένη Μητσιοπούλου για το Bovary