Στον πηγαιμό για την Ιθάκη... σε περιμένουν γεύσεις: 3 στάσεις για καλό φαγητό στο νησί του Οδυσσέα
Η Ιθάκη είναι ένα επικό μέρος, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εκτός από την εξαιρετική ομορφιά της όμως και τους μύθους που την ακολουθούν ξεχωρίζει και για τη νοστιμιά της.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ιθάκης είναι ότι διατηρείται ακόμα σχετικά ανέγγιχτη από την τουριστίλα, με τη μαζική έννοια του όρου. Μοιάζει σαν μια μικρή «μπουτίκ» των Επτανήσων που τα έχει όλα από λίγο και για λίγους. Κι αυτό δεν συμβαίνει επειδή το Θιακί, όπως τη λένε οι ντόπιοι, είναι σνομπ αλλά επειδή η έννοια του φυσικού χώρου και του φυσικού χρόνου το επιβάλλουν.
Γι αυτό και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ιστιοπλόων οι οποίοι γεμίζουν με τα σκάφη τους τους κόλπους και τα λιμανάκια της, απολαμβάνοντας τις παραλίες, τα αξιοθέατα και τις γεύσεις της. Έτσι τα καλοκαίρια στην Ιθάκη δημιουργείται το εξής παράδοξο: αυτοί που μένουν-κυκλοφορούν στη θάλασσα είναι πολλαπλάσιοι από όσους πατούν μόνιμα στεριά. Σε κάθε περίπτωση, όλοι τους έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις εξαιρετικές παραγωγές του νησιού (κρέας, ελαιόλαδο, μέλι, κρέατα, τυριά, βότανα κ.ά.) και φυσικά τα φρέσκα ψάρια που πρωταγωνιστούν στην τοπική μαγειρική και όχι μόνο.
Kirki
Η παραλία Φιλιατρό είναι γνωστή για δύο λόγους, ο ένας είναι η απαράμιλλη ομορφιά της και ο άλλος είναι αυτό το εστιατόριο. Ανεπιτήδευτα κομψό, σε ό,τι αφορά την αισθητική του, τα τελευταία 4 χρόνια σερβίρει προσεγμένα πιάτα που εστιάζουν στη γεύση χωρίς να αφήνουν πίσω την εμφάνιση. Τη φρεσκάδα και την τεχνική των σεβίτσε του θα τις ζήλευαν τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας ενώ τα θαλασσινά ριζότο του είναι βαθιά νόστιμα και εξίσου άψογα εκτελεσμένα. Έχει βέβαια και κρεατικά, στα οποία τα καταφέρνει το ίδιο καλά. Οπότε αν είστε από αυτούς που τους αρέσει να τρώνε προβατίνα ή μοσχαράκι πλάι στο κύμα θα ευχαριστηθείτε σίγουρα. Μην παραλείψετε το γλυκό, έχουν πρωτότυπες ιδέες που αξίζουν δοκιμής.
Παραλία Φιλιατρό

Τρεχαντήρι
Στο Βαθύ, την πρωτεύουσα της Ιθάκης, υπάρχει ένα μαγειρείο που αν δεν το επισκεφτείς είναι σαν να μην ήρθες ποτέ στο νησί. Έχει ντόπιες σπεσιαλιτέ, όπως η κρεμμυδόπιτα με χειροποίητα φύλλα και γενναιόδωρη γέμιση, που είναι φτιαγμένες από χέρια που φαίνεται ότι ξέρουν καλά να κρατούν ζωντανή και απείραχτη τη μαγειρική παράδοση του τόπου. Ξέρουν επίσης να διαλέγουν και πρώτης τάξεως υλικά γι αυτό τα πιάτα ημέρας τους είναι πάντα φρεσκότατα και νοστιμότατα. Αν πετύχετε ψαρόσουπα τιμήστε την οπωσδήποτε. Επίσης δοκιμάστε ό,τι άλλο σας γυαλίσει από τη βιτρίνα που συνήθως έχει γεμιστά, σουτζουκάκια, μουσακά, κόκορα κρασάτο, κοτόπουλο με πατάτες και παστίτσιο. Τα θαλασσινά και τα ψάρια του επίσης μετράνε πολύ, είτε τηγανητά είτε ψητά.
Βαθύ

Καντίνα
Στο πανέμορφο χωριό της Ιθάκης, το Κιόνι, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μέρη για φαγητό, στην πλειοψηφία τους αξιόλογα. Από τίμιες ταβέρνες και μαγειρεία περιωπής που γεμίζουν με οικογένειες τα μεσημέρια μέχρι κυριλέ εστιατόρια που τα βράδια φιλοξενούν καλοντυμένους σκαφάτους. Αυτό όμως που αποτελεί αληθινό «διαμαντάκι», όσο κλισέ και να ακούγεται πια ο όρος, είναι η καντίνα της παραλίας που βρίσκεται μπροστά στο νεκροταφείο. Εκεί μέσα στη φύση που οργιάζει και μπροστά από τα σμαραγδένια νερά απολαμβάνεις λίγα αλλά υπέροχα πιάτα. Καλαμάρι σχάρας. χοιρινά καλαμάκια, χεράτες τηγανητές πατάτες και χωριάτικη ετοιμάζονται επιτόπου κατόπιν παραγγελίας. Εντάξει, περιμένεις λίγο παραπάνω αλλά αξίζει.
Κοιμητήριο, Κιόνι