Βαπόρια, Σύρος / Φωτογραφία: Shutterstock

Πού θα φάτε καλά στη Σύρο -5 top διευθύνσεις στην αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η Σύρος είναι ό,τι πρέπει για τριήμερο και φυσικά μια υπέροχη επιλογή για, καλοκαιρινές και όχι μόνο, διακοπές. Το βέβαιο είναι ότι αν την επιλέξετε θα περάσετε καλά και θα φάτε ακόμα καλύτερα.

Η αρχόντισσα των Κυκλάδων είναι όμορφη και ζωντανή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Απέχει μόνο 2 ώρες από την Αθήνα και συνδυάζει όλα όσα θέλει κάθε είδους επισκέπτης για να ευχαριστηθεί. Εντυπωσιακά, αρχοντικά κτίρια και σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα, κοσμικές οργανωμένες παραλίες με καθαρά νερά και μικρές χρυσές αμμουδιές που ξεχωρίζουν για τη φυσική τους ομορφιά. Ακόμα, αδιάκοπη πολιτιστική δραστηριότητα, το παλαιότερο ελληνικό καζίνο και το σημαντικότερο: επιλογές διαμονής για όλα τα budget. Ταυτόχρονα, κάθε σημείο του νησιού, από την πολυσυλλεκτική χώρα μέχρι τα πιο μακρινά παραλιακά χωριά, διαθέτει ενδιαφέρουσες γαστρονομικές επιλογές που καλύπτουν ακόμα και τα πιο εκλεπτυσμένα γούστα και αυτός είναι από μόνος του ένας λόγος για να την επιλέξετε.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το μέτριο, έως κακό, τουριστικό φαγητό που δυστυχώς συναντάμε συχνά σε κάποια ελληνικά νησιά, δεν έχει ιδιαίτερη παρουσία στη Σύρο. Οι τοπικές πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας έχουν εξέχουσα θέση σε ταβερνάκια, καφενεία, μαγειρεία αλλά και σε σύγχρονα διακεκριμένα εστιατόρια, από την Άνω Πόλη και την Ερμούπολη μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές οι επαγγελματίες της εστίασης επενδύουν με επιτυχία στη ντόπια παραγωγή και παράδοση γι αυτό αξίζει να δοκιμάσετε τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Avant garden: Fine dining στον ομορφότερο κήπο της Ερμούπολης

Στην πλατεία Βαρδάκα της Ερμούπολης, απέναντι από το θέατρο Απόλλων υπάρχει ένα υπέροχο νεοκλασικό αρχοντικό με παραμυθένια αυλή. Καταπράσινος και καλαίσθητος, ο χώρος του συγκεκριμένου εστιατορίου είναι ιδανικός για ποτό ή γεύμα, ειδικά το βράδυ που η υποφωτισμένη ατμόσφαιρα επιτείνει τον ρομαντισμό. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Κωνσταντίνος Μπουραντάς το έχει ψάξει πολύ και αυτό φαίνεται στην αισθητική του χώρου και κυρίως στη μαγειρική του φιλοσοφία. Τα πιάτα του είναι απλά αλλά όχι απλοϊκά, καθαρά, φινετσά και πολυεπίπεδα ταυτόχρονα. Αυτό ακριβώς είναι το ατού τους, δηλαδή ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν και το λένε χωρίς να φλυαρούν.

Ο Κωνσταντίνος Μπουραντάς αγαπάει τις εκλεκτές πρώτες ύλες του νησιού και των Κυκλάδων γενικότερα και τις διαχειρίζεται σωστά δίνοντας έμφαση στους ισορροπημένους συνδυασμούς και προσέχοντας τις λεπτομέρειες. Νοιάζεται για το κλασικό, παραδοσιακό μαγείρεμα αλλά παράλληλα δουλεύει με όρους και τεχνικές υψηλού γαστρονομικού επιπέδου. Η σελινόριζα με τα φρικασέ πράσα και τα φουντούκια είναι ένα φίνο βίγκαν πιάτο του οποίου η γευστική πληρότητα κάνει την απουσία κρέατος να περνάει εντελώς απαρατήρητη. Τα χειροποίητα θαλασσινά ραβιόλια είναι σχολαστικά κλεισμένα και υποδειγματικά βρασμένα ενώ η μπουγιαμπέσα που τα συνοδεύει είναι πεντανόστιμη και συνδυάζεται ευφυώς με μια σκορδάτη κρέμα. Όσο για τα επιδόρπια, το δροσερό παγωτό με παραδοσιακό συριανό λουκούμι τριαντάφυλλο, φιστίκι, φράουλα και αέρινη μαρέγκα ξεχωρίζει με διαφορά.

Πλατεία Ιωάννη Βαρδάκα, Ερμούπολη

Aristide: Από το χωράφι στα πιάτα ενός μοναδικού νεοκλασικού στα Βαπόρια

Το ξενοδοχείο των Oana και η Jasmin Αristide είναι μια μοναδική περίπτωση σε ολόκληρη τη Σύρο. Η αισθητική του συνδυάζει στοιχεία Art Deco και μοντέρνα διακόσμηση ενώ ο γαστρονομικός του χαρακτήρας είναι αμιγώς κυκλαδίτικος. Πιο συγκεκριμένα, στο μενού του Aristide μπαίνουν βιολογικά προϊόντα πολλά από τα οποία καλλιεργούνται στη φάρμα του ξενοδοχείου στο χωριό Χρούσσα αλλά και εκλεκτά υλικά από τις υπόλοιπες Κυκλάδες και ολόκληρη την Ελλάδα. Το μενού είναι αυστηρά εποχικό με αποτέλεσμα να αλλάζει συχνά ενώ περιλαμβάνει και πιάτα ημέρας.

Το ίδιο δυνατό με το εστιατόριο είναι και το μπαρ που δημιουργεί ευφάνταστα cocktail με κυκλαδίτικα twist. Επίσης, το πρωινό και το brunch, ακολουθώντας την ίδια λογική της εποχικότητας και των αγνών υλικών, σερβίρονται στον κατάφυτο κήπο του Artistide. Συχνά οργανώνονται και picnics στη φάρμα όπου τα προϊόντα που παράγονται εκεί μαγειρεύονται επί τόπου. Ακόμα, στο roof top γίνονται συχνά γευσιγνωσίες ελληνικών κρασιών καθώς ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές ετικέτες, από τις οποίες μάλιστα κάποιες είναι και γηγενείς.

Μπαμπαγιώτου 27, Ερμούπολη

Αλλού γυαλού: Σύγχρονη ψαροφαγία δίπλα στη θάλασσα

Στο γραφικό χωριό Κίνι, ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα υπάρχει ένα μοντέρνο και φιλόξενο εστιατόριο που ξέρει καλά από ψάρια και θαλασσινά. Η υπέροχη θέα και η στιλάτη διακόσμηση του Αλλού Γυαλού τραβάνε αμέσως την προσοχή.  Οι ιδιοκτήτες Γιάννης Λιέας και Λέτα Φουρνιστάκη περιποιούνται τους πελάτες τους σε ένα σκηνικό γεμάτο ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, γαλανόλευκα στοιχεία και μοσχομυριστές φουντωτές πρασινάδες. Όσο για την κουζίνα, εκεί η ταλαντούχα σεφ Λίνα Φουρνιστάκη εμπνέεται από τα φρέσκα της θάλασσας και της συριανής γης και δημιουργεί πιάτα με φαντασία που πατάνε όμως στην παράδοση.     

Θα ξεκινήσω «ανάποδα» καθώς εδώ τα ζυμαρικά είναι ένα κεφάλαιο από μόνα τους και αξίζει πραγματικά να τα γευτείτε, ειδικά αν είστε λάτρης του είδους. Αχινομακαρονάδα, κριθαρότο με μύδια και γαρίδες, γιουβέτσι αστακού, όλα με καλοχυλωμένες μπαχαράτες σάλτσες και ζυμαρικά που κρατάνε όσο πρέπει στο δόντι (αλ ντέντε).      

Από τα ωμά το ταρτάρ μπλε καβουριού και το σεβίτσε φρικασέ από λευκό ψάρι ημέρας (αν πετύχετε στείρα δοκιμάστε το οπωσδήποτε) ξεχωρίζουν κυρίως επειδή συνδυάζουν, με τρόπο ισορροπημένο, ετερογενή στοιχεία όπως τα εσπεριδοειδή, το αβοκάντο, η ελληνική τρούφα και τα χόρτα. Το σουβλάκι ψαριού ημέρας (κι εδώ η στείρα είναι δυνατή επιλογή) επίσης αξίζει. Όχι μόνο για το άψογο ψήσιμό του (ρόδινο απέξω και ζουμερό μέσα) αλλά και για το λαδολέμονο μάραθου που το συνοδεύει και απογειώνει την ολόφρεσκη γεύση του.      

Ono: Κοσμικότητα, χαλάρωση και πολυσυλλεκτική κουζίνα

Σe μια από τις ομορφότερες παραλίες της Σύρου το project Ono συνδυάζει την πολυτέλεια με την ηρεμία. Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο all day beach bar-restaurant στο οποίο άπαξ και πάτε δεν θα θέλετε με τίποτα να φύγετε. Εδώ το σώμα και το πνεύμα αποσυμπιέζονται σε υπέρ-άνετες ξαπλώστρες και καναπέδες κάτω από boho ομπρέλες. Ακριβώς δίπλα τους η λευκή άμμος και τα διάφανα νερά λαμπυρίζουν στο φως του ήλιου ενώ πιο λίγο ψηλά είναι στημένη μια ντιζαϊνάτη μπάρα με υπέροχη θέα και ένα εστιατόριο. Στο ίδιο επίπεδο υπάρχουν επίσης ένα wellness spot (μασάζ, θεραπείες ομορφιάς κ.ο.κ.) και ένα κατάστημα με χειροποίητες δημιουργίες (ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα σχεδιαστών).

Από την κουζίνα της Λίνας Φουρνιστάκη βγαίνουν τα καλύτερα για κάθε ώρα, όρεξη και συνθήκη. Αβγά σε διάφορες εκδοχές, σπιτικές μαρμελάδες, μέλι, αλλαντικά και τυριά από τη Σύρο, τηγανίτες και χειροποίητα ψωμιά σερβίρονται για πρωινό ενώ αργότερα τα τραπέζια γεμίζουν μπέργκερ-υπερπαραγωγές, χορταστικά σάντουιτς, σούσι αξιώσεων και ψαγμένες κοπές κρεάτων. Ο κατάλογος των κρασιών είναι κάτι παραπάνω από πλήρης αφού περιλαμβάνει ετικέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη και ευφάνταστα κοκτέιλ.

Αχλάδι: Γνήσια κυκλαδίτικη κουζίνα με τα πόδια στο νερό

Στα βόρεια της Σύρου υπάρχει μία παραλία που αν και είναι μικρή έχει όλες τις χάρες. Τα πεντακάθαρα νερά της την κάνουν το ιδανικό μέρος για βουτιές και είναι ό,τι πρέπει για όσους θέλουν γενικά την ησυχία τους αλλά και να φάνε κάτι αυθεντικό  και καλό, χωρίς φιοριτούρες. Στην ομώνυμη ψαροταβέρνα της οποίας τα τραπεζάκια είναι στην κυριολεξία μέσα στο νερό η κουζίνα της Σύρου και των Κυκλάδων γενικότερα τιμώνται απλά και ουσιαστικά. Το καΐκι κάθε πρωί φέρνει φρέσκα ψάρια τα οποία ψήνονται επιτόπου και είναι εξαιρετικά. Επίσης τα ψάρια και τα θαλασσινά μπαίνουν στον φούρνο και γίνονται γιουβέτσι ή συνδυάζονται με όσπρια όπως η πεντανόστιμη παριανή γούνα με φακές και το χταπόδι με τα μαυρομάτικα και την κόκκινη πιπεριά.

Ντάκος με σκοτύρι ίου, αλμύρα με αχινό, καπνιστός τσίρος και γαρίδες με μέλι ψημένες σε μαντέμι είναι μερικοί ακόμα μεζέδες που θα συνοδεύσουν τα ούζα μικρών παραγωγών που θα βρείτε στον κατάλογο. Τώρα αν παρ΄ ελπίδα η όρεξή σας τραβάει κάτι πιο... κρεατικό εδώ φτιάχνουν και αφράτα και τραγανά κεφτεδάκια, φουλ μαμαδίστικα, και φυσικά συριανό λουκάνικο που μοσχοβολάει μάραθο. Αυτά καλύτερα να τα συνδυάσετε με ένα ωραίο τσίπουρο ή κάποιο ιδιαίτερο κρασί από το νησί που θα βρείτε στη λίστα.     

Παραλία Αχλάδι, Βάρη