Instagram/weisstub
Instagram/weisstub
SOPHIA WEISSTUB

Η καλλιτέχνης που αλλάζει την αντίληψη για το ανθρώπινο σώμα μέσα από τα πανέξυπνα σκίτσα της


Αν η μαγεία της ανακάλυψης έγκειται (και) στο να βλέπεις το ίδιο πράγμα με διαφορετική ματιά (όπως έλεγε κάποτε ο γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Μαρσέλ Προυστ), τότε αυτή η ισραηλινή καλλιτέχνης το καταφέρνει και με το παραπάνω. 

Το όνομά της είναι Sophia Weisstub και λατρεύει να σχεδιάζει, αλλά όχι απαραίτητα μόνο πάνω στο χαρτί.  

Πρόκειται για μια illustrator από το Τελ Αβίβ που χρησιμοποιεί το ίδιο της το σώμα (για την ακρίβεια φωτογραφίες του) ως καμβά για να δημιουργήσει μερικά από τα πιο εύστοχα, έξυπνα, κωμικά doodles. 

Instagram/weisstub
Instagram/weisstub

Ετσι εκεί που όλοι βλέπουν τα ρουθούνια μιας μύτης, εκείνη βλέπει ένα πάντα.

 

 

Εκεί που όλοι βλέπουν ένα δείκτη χεριού, εκείνη βλέπει μια ακρίδα.    

 

 

 

Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να δίνει μια διαφορετική και ίσως πολύ πιο κωμική διάσταση σε σημεία του σώματος που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε με ένα τρόπο και όχι μόνο. 

 

 

Βασικός της στόχος είναι να φέρει τον θεατή αντιμέτωπο με σημεία της ανθρώπινης ανατομίας, αλλά και σεξουαλικότητας που θεωρούνται ακόμα ταμπού και με τα οποία δεν είναι (απαραίτητα) όλοι εξοικειωμένοι. 

«Θα ήθελα να υπάρχω σε ένα κόσμο που θα επέτρεπε στον καθένα να εκφράζεται ελεύθερα, ειδικά όσον αφορά στο σεξ», αναφέρει σε πρόσφατή της συνέντευξη στο περιοδικό Sleek. 

 


Έτσι όταν δεν σχεδιάζει χαριτωμένα ζωάκια, η Sophia χρησιμοποιεί την τέχνη της για να μιλήσει ανοιχτά για όλες τις πλευρές του ανθρώπινου σώματος και τη σεξουαλική διάσταση που μπορεί αυτές να πάρουν.

Μπορεί κάποιος που ανοίγει το στόμα του μπροστά σε ένα καθρέφτη να βλέπει το λάρυγγά του, αλλά εκείνη βλέπει ένα αντρικό σώμα

Μέσω της τέχνης της χαράζει ένα νέο είδος θετικής στάσης απέναντι στο σώμα και την ερωτική του διάσταση. 

Instagram/weisstub
Instagram/weisstub

«Το σεξ αυτό καθεαυτό είναι κάτι πολύ θετικό και μόνο έτσι θα έπρεπε να παρουσιάζεται από τη μαζική κουλτούρα. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές γίνεται το αντίθετο. Για παράδειγμα, οι ταινίες πορνό στην πλειονότητα τους, ταπεινώνουν τις γυναίκες και δείχνουν κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα ερεθιστικό για εκείνες». 

Όσο για την απόφαση της να μιλήσει για όλα αυτά χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από το δικό της σώμα αναφέρει ότι ήταν μια επιλογή που ήρθε εντελώς φυσικά «Μου φάνηκε η πιο σωστή και εύστοχη κίνηση που θα μπορούσα να είχα κάνει». 

Η δημιουργικότητα της δεν εξαντλείται μόνο εκεί. Τη διοχετεύει και σε άλλες μορφές τέχνης, όπως κολάζ με περιεχόμενο που σχολιάζει καυστικά σύγχρονα φαινόμενα, όπως ο εθισμός στα social media. 

 

 


Η τέχνη της φαίνεται να βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και να έχει φανατικό κοινό. Ενδεικτικά να σου πούμε πως στο λογαριασμό της στο Instagram την ακολουθούν πάνω από 30.000 άνθρωποι.