timetchells.com
timetchells.com
ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΡΡΙΚΟ

Aγαπητέ Ερρίκο: Ο σύντροφός μου δεν έχει διάθεση για σεξ


Ερρίκο, γεια σου. Πέρασα το Πάσχα με τον φίλο μου και είχαμε και οι δυο κάποιες μέρες άδεια από τη δουλειά. Ημουν πολύ ενθουσιασμένη που θα είχα χρόνο άπλετο να τον περάσω μαζί του. Ομως, τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα περίμενα. Κάναμε πολλές βόλτες έξω, συναντήσαμε φίλους, αλλά όταν επιστρέφαμε στο σπίτι βλέπαμε τηλεόραση αγκαλιά και κοιμόταν. Ο φίλος μου δεν είχε διάθεση για σεξ. Το πρωί ξυπνούσε όλο όρεξη και γεμάτος κέφι να βγούμε έξω, αλλά καμία σκέψη και διάθεση για σεξ. Είμαστε μαζί σχεδόν ένα χρόνο. Αυτό όχι μόνο με προβλημάτισε, αλλά με στεναχώρησε κιόλας. Του το συζήτησα και μου απάντησε ότι δεν έχει το σεξ τόσο πολύ στο μυαλό του, όσο εγώ. Είναι δυνατόν ένας άνδρας να μην έχει το σεξ στο μυαλό του; (Ο φίλος μου είναι 48 ετών) και εγώ 35.

Όχι δεν είναι δυνατόν. Κατά συνέπεια δύο, βία τρία, είναι τα πιθανά σενάρια. Πρώτο, το να μην σε θέλει πια. Δεύτερο, το να είναι ιδιαίτερα αγχωμένος αυτή την περίοδο και όντως να του έχει μειωθεί εξαιτίας αυτού η ερωτική–σεξουαλική διάθεση. Τρίτο και κατά την ταπεινή μου άποψη πιθανότερο το να είναι ιδιαίτερα ευλαβής και πιστός χριστιανός, που λόγω του Άγιου Πάσχα(τος), όταν νηστεύει, νηστεύει τα πάντα. Σε όποιο κι από τα παραπάνω σενάρια πάντως, μια είναι η κοινή συνισταμένη. Κάτι δεν σου λέει. Από ντροπή, από αμηχανία, από εσωστρέφεια δεν έχει σημασία. Ξανασυζήτα το μαζί του μπας και βγάλεις άκρη.

 

Pexels/ Daria Shevtsova
Pexels/ Daria Shevtsova

Aγαπημένε μου Ερρικο γεια σου. Γραφεις καταπληκτικά. Μια πολύ καλή μου φίλη, αδελφική, έχει συμπτώματα κατάθλιψης. Παρατηρώ τις συνήθειες και την συμπεριφορά της τους τελευταίους μήνες κι έχω καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Η φίλη μου δεν βρίσκει χαρά σε τίποτε πια, μετά βίας θέλει να βγαίνει από το σπίτι, έχει συχνά πόνους στο σώμα, μια τρώει πολύ, μια λίγο, κλαίει κάποιες φορές στα ξαφνικά. Αλλά η ίδια δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα. Είναι σε άλλη διάσταση. Χώρισε πριν από έναν χρόνο. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η πηγή του ψυχολογικού κακού. Πώς μπορώ να την βοηθήσω;

Αν όντως είσαι βέβαια πως τα συμπτώματά της έχουν αποκτήσει “κλινικό” χαρακτήρα και δεν βιώνει μια παρατεταμένη, αλλά σχετικά κοινή περίοδο πένθους εξαιτίας του χωρισμού της, να της προτείνεις με τρόπο να επισκεφθεί κάποιον ειδικό. Κατά προτίμηση ψυχολόγο. Επειδή, όμως, εικάζω ότι εσύ δεν είσαι καθ' ύλην αρμόδια για να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για την κατάστασή της, πρώτα μίλα εσύ με έναν ψυχολόγο–ψυχίατρο, ώστε να μπορέσει εκείνος να διαπιστώσει αν όντως χρήζει παρακολούθησης, βοήθειας ή φαρμακευτικής αγωγής. Γιατί ξέρεις είναι πολύ πιθανόν να μπερδέψουμε (όλοι μας) τη μελαγχολία, την θλίψη, το πένθος με την κατάθλιψη. Και αυτό συμβαίνει γιατί ενίοτε έχουν κοινή ή παρόμοια συμπτωματολογία αλλά τελείως διαφορετική βαρύτητα και αρκετά διαφορετική αιτία. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, αυτές οι μικρές αλλά ουσιώδεις διαφορές μπορούν να διαπιστωθούν μόνο από έναν ειδικό. Για να κλείσω, πάντως, και να πάψει η φλυαρία μου, εσύ καλά κάνεις και προς τιμήν σου που ασχολείσαι και την έχεις έννοια. Πίστεψε με δεν είναι δεδομένο και βοηθάει. Γιατί όλοι μας μπορεί να χρειαστούμε έναν ψυχόλογο κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά χρειαζόμαστε πάντοτε έναν καλό φίλο.

Γεια σου Ερρίκο. Είμαι με κάποιον από τα Χριστούγεννα. Βγαίνουμε μέσα στην εβδομάδα για φαγητό, λίγο σεξ, ένα σινεμά, οκ, λογικά πράγματα για ένα νέο ζευγάρι. Είμαστε κοντά ηλικιακά και γενικά δεν έχουμε υποχρεώσεις. Σε γενικές γραμμές περνάμε καλά χωρίς από ότι έχω αντιληφθεί αυτός να κόβει φλέβα για μένα. Ούτε εγώ είναι η αλήθεια. Μέχρι τη στιγμή που του έκανα ερώτηση για διακοπές και μου είπε ότι έχει ήδη κανονίσει με φίλο αδερφικό του για εξωτερικό. Από εκείνη την ώρα με έπιασαν όλα τα σύνδρομα. Νιώθω ότι έχει βγει ο κακός μου εαυτός και είμαι φουλ στην ειρωνεία. Θα μπορούσε να με ρωτήσει αν θέλω να πάμε μαζί, έτσι δεν είναι; Πώς ψυχολογείς αυτή του την απόφαση;; Να μην μου πει τίποτα;

Γιατί να σου πει; Με τον φίλο του θέλει να πάει. Αν ήθελε να πάει μαζί σου θα έλεγε σε σένα.

Διαβάστε επίσης: Αγαπητέ Ερρίκο: Είμαι 44 και δεν έχω κάνει ακόμα παιδί

Αγαπητέ Ερρίκο: Εχεις νιώσει ποτέ να ντρέπεσαι για τη σχέση σου;