fbpx Αγαπητέ Ερρίκο: Εγώ κι αυτός κλεισμένοι στο σπίτι στα χρόνια του κορωνοϊού | BOVARY
Ιταλίδα τραγουδάει
Μια Ιταλίδα τραγουδάει στο μπαλκόνι/Φωτογραφία: AP
SHARE
ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΟΥΣ

Αγαπητέ Ερρίκο: Εγώ κι αυτός κλεισμένοι στο σπίτι στα χρόνια του κορωνοϊού


Τι είναι αυτό το κακό όνειρο που ζούμε όλοι; Ελπίζω να είσαι καλά και υγιής. Νιώθω πολύ περίεργα που σου γράφω εν μέσω όσων συμβαίνουν, αλλά πρόκειται για ένα πρόβλημα που με έχει ζορίσει πολύ. Λοιπόν, συζώ με το φίλο μου το τελευταίο εξάμηνο, μετά από 1μιση καλό χρόνο σχέσης. Το καλοκαίρι που μας πέρασε πήγαμε μαζί διακοπές και πήγα και 3 μέρες με τις φίλες μου. Ένα βράδυ που βγήκαμε, έδωσα το Facebook μου σε κάποιον. Έκτοτε, έχουμε μιλήσει κάποιες φορές, χαλαρά, αλλά δεν ξέρει ότι έχω σχέση. Δεν έχει ειπωθεί κάτι επίμαχο, ούτε έχω φλερτάρει (βέβαια καταλαβαίνεις, δεν είναι και τελείως ουδέτερο), το είχα σαν κάτι για να περνάει η ώρα στη δουλειά. Τώρα που είμαστε όλη μέρα μαζί, με τα κινητά εκτεθειμένα, χωρίς (φαινομενικά) να χρειάζεται να κρύψουμε κάτι, τρέμω μήπως με θυμηθεί και μου στείλει μήνυμα. Πώς θα το εξηγήσω, αν το δει; Τι θα πω; Ναι, αισθάνομαι ένοχη, αλλά από την άλλη δεν έχει γίνει και τίποτα. Δε θέλω να χαλάσει η σχέση μου για κάτι τόσο ασήμαντο! Σε ευχαριστώ πολύ!

Ας ξεκινήσω λέγοντας πως όντως η συγχρονία μας επιβάλει να αναθεωρήσουμε την ασημαντότητα των προβλημάτων της καθημερινότητάς μας. Τα οποία μεταξύ μας, ιδίως όταν πρόκειται για προβλήματα συναισθηματικής φύσης, είναι μια ή άλλη ασήμαντα. Σε κάθε περίπτωση όμως και για να απαντήσω σε σχέση με το κακό όνειρο που ζούμε όλοι, όπως χαρακτηριστικά μου γράφεις, θα πω μόνο αυτό. Το καλό με τα κακά όνειρα, τους εφιάλτες, είναι πως τελειώνουν όταν ξυπνήσουμε. Καμιά φορά μάλιστα γίνονται και η αφορμή για να ξυπνήσουμε. Πάμε τώρα στο μικρό πρόβλημα σου. Δεν θεωρώ πως οφείλεις να δώσεις ιδιαίτερες εξηγήσεις. Κατανοώ το αίσθημα ενοχής, προκύπτει από το ότι ένιωσες ότι φλέρταρες ενώ βρίσκεσαι σε σχέση. Αλλά δεν χρειάζονται υπερβολές. Αν σε θυμηθεί ο καλοκαιρινός (πράγμα πολύ πιθανό σε συνθήκες αυτοπεριορισμού και εγκλεισμού), πες στον φίλο σου πως είναι ένας παλιός φίλος σου. Που δεν είχατε και πολλά πολλά αλλά τα λέτε που και που. Προσοχή στις λέξεις. Απαραίτητη η χρήση των ζευγών πολλά-πολλά και που και που. Ένα λευκό ψέμα, γιατί περί τέτοιου πρόκειται, έχει κι αυτό το δικό του λεξιλόγιο. Μιας και θα είσαι κι εσύ σε κατ’ οικον. περιορισμό πάντως και θα έχεις αρκετό χρόνο, θα σου πρότεινα να σκεφτείς γιατί είχες την ανάγκη του εν λόγω φλερτ. Εννοώ ενώ γνώριζες ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει κάπου. Αν κάτι αξίζει να κρατήσεις από αυτό το μικρό προβληματάκι είναι μονάχα αυτό. Γιατί καμιά φορά τα μικρά προβληματάκια περιγράφονται στη συμπτωματολογία μεγαλύτερων.

Ζούμε όλοι πολύ ζόρικες στιγμές. Είμαι μητέρα και ανησυχώ πολύ, γιατί εκτός από την υγεία μας, έχουμε να ανησυχούμε και για τα οικονομικά μας που λόγω της κατάστασης θα επηρεαστούν προς το χειρότερο. Δυστυχώς δεν μπορώ να το διαχειριστώ με ψυχραιμία και εδώ και μέρες δυσκολεύομαι να πάρω ανάσα. Το είχα πάθει και μια φορά στο παρελθόν σε περίοδο μεγάλου στρες. Μέσα σε όλα τσακώνομαι συνέχεια με τον σύντροφό μου και αναρωτιέμαι αν φταιει επειδή είμαι αγχωμένη ή επειδή έχουμε τελικά πρόβλημα σαν ζευγάρι που βγαίνει τώρα στην επιφάνεια. Με ενοχλούν τα πάντα, αντιδρώ, φωνάζω και δεν με αναγνωρίζω πλέον. Πώς μπορώ να τα βάλω όλα σε μια σειρά; 

Ίσως και να μην μπορείς επί του παρόντος. Και αυτό είναι οκ. Είναι πιθανό το άγχος σου να τα βάλεις όλα σε μια σειρά να σου προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο άγχος. Συνεπώς μετάθεσε χρονικά την επίλυση. Προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμη. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη σε καιρούς κρίσης. Και αυτό που συμβαίνει είναι πράγματι πρωτόγνωρο, μια νέα μορφή κρίσης, που απαιτεί νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Προσπάθησε να είσαι εκεί για τα παιδιά σας, να αποφεύγεις τις εντάσεις και φυσικά και τις αναλύσεις σχετικά με την ποιότητα της σχέσης σου με το σύντροφό σου. Τώρα είναι πιθανό να βλέπεις τα πάντα μέσα από ένα παραμορφωτικό φακό. Τα συμπεράσματα δεν είναι ασφαλή. Εσύ όπως και όλοι μας οφείλεις να παραμείνεις όμως. Ασφαλής και υγιής, σωματικά και ψυχικά. Αυτό είναι το μόνο άξιο λόγου αυτές τις μέρες.

Γεια σου Ερρίκο, να σου πω, δεν ξέρω τι θα γίνει με αυτόν τον εγκλεισμό. Κάνω ό,τι μπορώ, προσπαθώ να βγαίνω μόνο αν είναι απαραίτητο. Πάλι καλά μπορώ να δουλεύω από το σπίτι. Το ίδιο και ο σύντροφός μου. Είμαστε όλη μέρα μαζί. Όλη μέρα. Στην αρχή ήταν ωραία και είχε πλάκα. Μετά ξεκίνησαν τα νεύρα. Εντάξει, λογικό θα μου πεις μετά από 7 μέρες στο σπίτι και με τις εξόδους περιορισμένες στο ελάχιστο δυνατό, αλλά κάποιες φορές νομίζω θέλω λίγο me time. Σίγουρα και αυτός το ίδιο θα νιώθει. Μιλήσαμε και είπαμε ότι, είναι δικαιολογημένα κάποια νεύρα και αφήνουμε τόπο στην οργή. Ωστόσο, πώς πιστεύεις ότι μπορώ να πετύχω λίγο χρόνο ιδιωτικότητας, χωρίς να νομίζει ότι δεν τον θέλω κοντά μου, αλλά να τον κάνω τον σεβαστεί κιόλας; Καλή υπομονή και σε σένα, ελπίζω να είσαι καλά και ασφαλής. Θεώνη

Είμαι καλά και ασφαλής. Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Βρίσκομαι κι εγώ σε μια παρόμοια κατάσταση. Σπίτι εδώ και 10 περίπου μέρες, δουλεύω από εδώ και φυσικά μοιράζομαι κι εγώ πολλές ώρες με τη σύντροφό μου. Το me time που έχεις ανάγκη το έχουμε όλοι ανάγκη. Κι εγώ ο ίδιος. Και ξέρεις τι κάνω; Το ζητάω. Με ευγένεια και τρυφερότητα (σκοπός δεν είναι να προσβάλλω την κοπέλα μου –ούτε να την φέρω σε δύσκολη θέση). Αλλά το ζητάω και το κατανοεί. Όπως το ζητάει κι εκείνη και το κατανοώ εγώ με τη σειρά μου. Υπομονή λοιπόν, υπομονή και αγάπη. Και όλα θα πάνε καλά. Μην ξεχνάς πως η ζωή σου δεν αναφέρεται μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την ερωτική σου σχέση. Σου λείπουν πράγματα, συνήθειες, αγαπημένα πρόσωπα, οι φίλες σου. Απολύτως λογικό. Και σε εκείνον λείπουν. Άρα υπομονή, video calls με τις φίλες σου (η τεχνολογία μας προσφέρει τη δυνατότητα ακόμα και για conference video calls) και φυσικά ειλικρίνεια και αμεσότητα στη μεταξύ σας επικοινωνία. Α… και σεξ. Βοηθάει στην αποσυμπιέση των στιγμών.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο info@bovary.gr

SHARE