Amelie
Amelie/ Φωτογραφία: IMDb
26|02|2020 14:30
SHARE
P.E.R.M.A

P.E.R.M.A, το ακρωνύμιο της χαράς -Τι κρύβεται πίσω από τη λέξη που υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή σου


«Όταν ήμουν πέντε ετών, η μαμά μου έλεγε πως το κλειδί της ζωής είναι η χαρά. Όταν πήγα σχολείο, με ρώτησαν τι ήθελα γίνω όταν μεγαλώσω. Έγραψα κάτω «ευτυχισμένη». Μου είπαν ότι δεν κατάλαβα την ερώτηση και εγώ τους είπα ότι δεν καταλαβαίνουν τη ζωή».

Υπάρχει μία λέξη που μπορεί να φέρει περισσότερη χαρά στη ζωή μας. Μία απλή λέξη -ένα ακρωνύμιο για την ακρίβεια- το οποίο αν θυμόμαστε και αρχίσουμε να εφαρμόζουμε, η ζωή μας θα γίνει απλά περισσότερο χαρούμενη.

Πιθανόν η παραπάνω δήλωση να φαντάζει υπερβολική αλλά έρευνες δεκαετιών αποδεικνύουν το αντίθετο.

Ποιο είναι το ακρωνύμιο της χαράς; PERMA.

P -> Positive Emotion

E -> Engagement

R -> Good Relationships

M -> Meaning

A -> Accomplishment

Το PERMA έχει στην πλάτη του χρόνια επιστημονικής έρευνας και μελέτης. Για όσες αρέσκονται να σκαλίζουν τα πράγματα λίγο παραπάνω, αναφέρω ότι προέρχεται από τη δουλειά ενός εκ των κορυφαίων ερευνητών ψυχολόγων στον κόσμο, του Martin Seligman, και κάποια μπορεί να διαβάσει περισσότερα γι' αυτό στο βιβλίο του «Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-Being».

Για την ώρα, ας δούμε εν συντομία, μία-μία τις έννοιες του ακρωνυμίου και με ποιον τρόπο μπορούμε να τις βάλουμε στη ζωή μας.

O Kωνσταντίνος Καρυπίδης

Positive Emotion

Το Positive Emotion έχει πρακτικά να κάνει με το να φροντίσουμε τα θετικά πράγματα στη ζωή μας να είναι τρεις φορές περισσότερα από τα αρνητικά. Γιατί τρεις; Γιατί αυτή τη συσχέτιση μεταξύ θετικών και αρνητικών αποκάλυψε η έρευνα της Barbara Frederickson, η οποία πήγε σε 20 ακμαίες επιχειρήσεις, 20 μέτριες και 20 παρηκμασμένες και αφού ηχογράφησε για κάποιο καιρό όλες τις λέξεις που λέγονταν τα meetings, κατόπιν τις συσχέτισε με την ευρωστία των επιχειρήσεων, βρίσκοντας πως στις επιχειρήσεις που ανθοφορούσαν η αναλογία αρνητικών και θετικών λέξεων ήταν 1 προς 3.

Αυτό παίρνει μεγάλη συζήτηση για να εξηγηθεί περισσότερο, όμως, προσωπικά και για τη δική μας χαρά σημαίνει το εξής: Αν θες να είσαι χαρούμενη φρόντισε τα θετικά που λες και κάνεις, να είναι τρεις φορές περισσότερα από τα αρνητικά. Μια φανταστική άσκηση για να το πετύχεις λέει ο Seligman, είναι εκείνη των «Τριών Ευλογιών»: Κάθε βράδυ για την επόμενη εβδομάδα, δέκα λεπτά πριν πας για ύπνο, γράψε τρία πράγματα που πήγαν καλά σήμερα και γράψε και γιατί πιστεύεις ότι πήγαν καλά. Δε χρειάζεται να είναι σπουδαία όσα γράφεις, αλλά χρειάζεται να είναι σημαντικά. Η έρευνα δείχνει πως όσες έκαναν αυτήν την άσκηση για 6 μήνες, είχαν αναντίρρητα μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους από όσες δεν την έκαναν.

Engagement

Engagement σημαίνει να εμπλέκεσαι τόσο πολύ με αυτό που κάνεις, που να χάνεις την αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Οι επιστήμονες το ονομάζουν κατάσταση Flow.

Πώς μπαίνεις σε Flow;

Πρέπει να συντρέχουν πέντε παράμετροι:

  1. Στόχοι και επιδιώξεις 5% παραπάνω από την καλύτερη επίδοση μας.
  2. Άμεσο feedback στις δράσεις μας.
  3. Να ξέρουμε και να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε το στόχο που έχουμε θέσει.
  4. Να μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε.
  5. Να κάνουμε κάτι που μας φαίνεται ενδιαφέρον.

Αναφέρω -για όσες είναι δύσπιστες- ότι με σωστή καθοδήγηση, οι παραπάνω πέντε παράμετροι του Flow, δύνανται να είναι παρούσες ακόμα και σε μία φαινομενικά βαρετή δραστηριότητα όπως το σιδέρωμα ή το πλύσιμο των πιάτων. Ναι! Μπορείς να είσαι σε Flow ακόμα και αν έχεις να κάνεις δουλειές στο σπίτι.

Good Relationships

Οι καλές σχέσεις είναι η Νο.1 στρατηγική που οδηγεί σε μία καλή ζωή. Το μελέτησαν στο Harvard για εβδομήντα πέντε (75) συνεχή χρόνια, το έχουμε συζητήσει ξανά και γενικά, υπάρχει αμέτρητος αριθμός ερευνών που υποστηρίζει ότι οι καλές, βαθιές, ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, είναι για μία ευτυχισμένη ζωή το σημαντικότερο συστατικό.

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα που δε γνωρίζουμε σε σχέση με τις σχέσεις.

Τι; Ότι το πώς γιορτάζουμε με τους ανθρώπους που σχετιζόμαστε αποκαλύπτει περισσότερα για το πως πάει η σχέση από το πώς τσακωνόμαστε. Για την ακρίβεια, ο Seligman μας δίνει και τον τρόπο που πρέπει να γιορτάζουμε με τους δικούς μας ανθρώπους ώστε η σχέση να είναι ομορφότερη. Ονομάζεται «Ενεργητική και Εποικοδομητική» ανταπόκριση.

Δείτε τον πίνακα παρακάτω.

Meaning

Το meaning (νόημα) προέρχεται πολύ απλά όταν υπηρετείς κάτι μεγαλύτερο από εσένα. Μπορούμε να φτιάξουμε νόημα για τη ζωή μας; Η απάντηση του Seligman είναι ναι και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχουμε, είναι να γράψουμε τη δική μας νεκρολογία.

Ποιους θέλεις να εμπνεύσεις; Τι θες να θυμούνται για σένα; Ποια είναι η παρακαταθήκη που θα αφήσεις;

Όπως λέει ο καθηγητής James A. Roberts στο «Shiny Objects: Why We Spend Money We Don't Have in Search of Happiness We Can't Buy»: Στο παρελθόν, έχω ενθαρρύνει τους σπουδαστές μου να σχεδιάσουν το επικήδειό τους ως μέρος μιας άσκησης η οποία θα τους χαρίσει μεγαλύτερο βαθμό και τους ζητάω να τον γράψουν έτσι όπως θα τον έγραφαν μετά από μία μακρά ζωή.

Ξέρω ότι ακούγεται μακάβριο, αλλά αυτή η εργασία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εκθέσουμε το κενό ανάμεσα στο πώς ζουν οι άνθρωποι και στο πώς θέλουν να τους θυμούνται. Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν κάνεις την άσκηση είναι μία απογοητευτική εμπειρία. Το πραγματικό όφελος, φυσικά, είναι ότι ο άνθρωπος που την κάνει, αντιμετωπίζει τις σοβαρές ασυνέπειές του, πριν να είναι πολύ αργά. Δεν μπορώ να μετρήσω πόσοι μαθητές μου που έκαναν την άσκηση, είπαν ότι αποτέλεσε μια πραγματική αφύπνιση για αυτούς και - εύχομαι - μία αφύπνιση που τελικά άλλαξε τις ζωές τους. Πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε,αν οι νεκρολογίες μας γράφονταν σήμερα, θα ήμασταν ευχαριστημένοι με αυτό που θα έλεγαν;”

Accomplishment

Το accomplishment που είναι και η τελευταία ιδέα του PERMA, έχει να κάνει με το να βιώνουμε την επίτευξη και την επιτυχία. Εδώ, πολλά μπορούν να ειπωθούν, στα πλαίσια όμως αυτής της συζήτησης, θα εισηγηθώ το εξής: Αν θέλετε να βιώνετε την επίτευξη συχνά, βάλτε ένα στόχο και κατόπιν χωρίστε τον σε μικρά κομμάτια, σε κομμάτια που μπορούν να επιτευχθούν ανά εβδομάδα για παράδειγμα.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, με θρησκευτική ευλάβεια, φροντίστε να πανηγυρίσετε τις επιτυχίες σας ή να μάθετε από τα λάθη σας. Δε χρειάζεται να περιμένετε την επίτευξη ενός μεγαλεπήβολου στόχου για να χαρείτε. Μπορείτε να γίνετε πιο χαρούμενη σήμερα, μαθαίνοντας να παρατηρείτε τις επιτυχίες κατά τη διαδρομή προς την κορυφή που έχετε επιλέξει να ανέβετε.

Άρα θέλετε να είστε πιο χαρούμενες; Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο σε πέντε προτάσεις:

Βάλτε τρία θετικά πράγματα για κάθε ένα αρνητικό στη ζωή σας.

  1. Μπείτε σε Flow.
  2. Χτίστε καλές σχέσεις με ενεργητικές και εποικοδομητικές ανταποκρίσεις
  3. Γράψτε τον επικήδειό σας και ζήστε από σήμερα τη ζωή σας έτσι όπως θα θέλατε να σας θυμούνται.
  4. Κόψτε τους στόχους σε εβδομαδιαία τμήματα και πανηγυρίστε την επίτευξη του καθενός από αυτά, μία φορά την εβδομάδα.

Εις το επανιδείν,
Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Καρυπίδης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, life coach και επαγγελματίας Optimizer.

Για περισσότερα επισκεφθείτε το www.theoptimizer.gr





SHARE