Φωτογραφία: Shutterstock

Αναρριχώμενα φυτά: Τι φροντίδα χρειάζονται τα εντυπωσιακά φυτά που «ντύνουν» τις βεράντες της Αθήνας

Τα αναρριχώμενα φυτά είναι εντυπωσιακά αλλά, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ανθεκτικότητά τους, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για τις βεράντες και τα μπαλκόνια μας.

Όπου κι αν επιλέξετε να τοποθετήσετε ένα αναρριχώμενο φυτό αυτό θα «δραπετεύσει» και θα κάνει τη βόλτα του προς την κορυφή, γεμίζοντας κάθε τοίχο πολυκατοικίας, αυλής, ακόμη και μια καλαμωτή με το υπέροχο και πλούσιο φύλλωμά του, πώς όμως θα το διατηρήσετε;

Τα καλά νέα είναι πως, τα αναρριχώμενα φυτά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Έχουν δυνατές ρίζες, αναπτύσσονται γρήγορα και έχουν μια υπέροχη βλάστηση που «απλώνει» ομορφαίνοντας κάθε γωνιά.

Τι φροντίδα χρειάζονται τα αναρριχώμενα φυτά

Ξεκινώντας, τα αναρριχώμενα φυτά όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, χρειάζονται μια στήριξη καθώς θα πρέπει να μπλεχτεί και να απλώσει τα κλαδιά του.

Επομένως, θα χρειαστούν ξυλαράκια για αρχή, ειδικά τσιμπιδάκια ή και σπάγκοι ώστε να δέσετε απαλά τα κλαδιά σε κάγκελα ή και καλαμωτές.

Όσον αφορά το πότισμα, χρειάζονται συχνό πότισμα, πόσο μάλλον αν πρόκειται για φυτό σε γλάστρα. Το χρώμα του θα πρέπει να διατηρεί μια υγρασία για αυτό και τους καλοκαιρινούς μήνες υπό συνθήκες καύσωνα καλό είναι να ποτίζονται και καθημερινά.

Φωτογραφία: Shutterstock

Το λίπασμα που θα πρέπει να επιλέξετε για το έδαφος ιδανικά θα πρέπει να είναι κοκκώδες, για την αρχή της κάθε εποχής ενώ αν πρόκειται για αναρριχώμενο φυτό σε γλάστρα προτιμότερο να επιλέξετε λίπασμα υγρό, κάθε αρχή του μήνα, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Τέλος, για το κλάδεμα, τα αναρριχώμενα φυτά χρειάζονται το «κούρεμά» τους στις αρχές της άνοιξης ούτως ώστε να καθαρίσουν και να δυναμώσουν μετά την παγωνιά και τους αέρηδες του χειμώνα.

Μπορείτε με το τέλος του καλοκαιριού να τα κλαδέψετε ξανά αφαιρώντας τα ξερά λουλούδια τους.

Μερικά εντυπωσιακά φυτά που «ντύνουν» τις βεράντες της Αθήνας

Μερικά από τα πιο γνωστά αναρριχόμενα φυτά είναι φυσικά ο κισσός το δημοφιλές φυτό που στολίζει τις πολυκατοικίες της Αθήνας. Ίσως από τις πιο ανθεκτικές επιλογές που μπορείτε να κάνετε στα αναρριχητικά φυτά, καθώς δεν χρειάζεται πολύ πότισμα και φροντίδα.

Ενα ακόμη δημοφιλές φυτό είναι η πασιφλόρα. Ιδιαίτερα ανθεκτική, χάνει το φύλλωμά της μόνο σε πολύ ψυχρές θερμοκρασίες.

Φωτογραφία: Shutterstock

Το ριχόσπερμο μπορεί να θυμίζει γιασεμί, έχει όμως το δικό του υπέροχο άρωμα και μπορεί να καλύψει μια ολόκληρη καλαμωτή. Αντέχει σε όλες τις καιρικές συνθήκες, για αυτό άλλωστε και είναι η πρώτη επιλογή για όσους ψάχνουν ένα φυτό της κατηγορίας αυτής.

Τέλος, ακόμη μια εξαιρετική επιλογή είναι η Αμπέλοψη. Ιδιαίτερα ανθεκτικό, απλώνετε παντού, έχει ένα εντυπωσιακό πράσινο φύλλωμα το οποίο κατά τους φθινοπωρινούς μήνες γίνεται κόκκινο. Ευδοκιμεί και σε ημισκιερές γωνιές, αγαπά λίγο παραπάνω όμως τον ήλιο.