Φωτογραφία: unsplash/@spacejoy

Έτσι θα καθαρίσετε τα χαλιά χωρίς να χρειαστεί καθαριστήριο -Τέρμα οι επίμονοι λεκέδες

Το σπίτι γίνεται πάντα πιο ζεστό το φθινόπωρο καθώς τα χαλιά ευνοούν στην cozy ατμόσφαιρα.

Βέβαια, όσο «χουχουλιάρικα» κι αν δείχνουν, τα χαλιά είναι εύκολο να λερωθούν και να μαζέψουν σκόνες, τρίχες κατοικίδιων και.. μικρόβια. Πώς θα ξέρετε λοιπόν ότι τα χαλιά σας χρειάζονται καθάρισμα και πώς θα τα καθαρίσεις εύκολα στο σπίτι χωρίς τη βοήθεια των ειδικών;

Αρχικά να σου πούμε πως, μπορείς να προλάβεις τη «ζημιά» με κάποιους απλούς τρόπους.

Η Angela Brown, Διευθύνων Σύμβουλος της Savvy Cleaner δηλώνει στο architecturaldigest.com ότι ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρήσετε το χαλί καθαρό είναι να μην το λερώσετε εξαρχής και ενώ αυτή η συμβουλή ακούγεται λίγο αστεία, υπάρχει λογική σε αυτό.

Επενδύστε σε χαλάκια πόρτας έτσι ώστε η βρωμιά από τα παπούτσια σας να κολλήσουν στο χαλάκι της πόρτας και όχι στις ίνες του χαλιού σας.

Αποφύγετε να φοράτε παπούτσια στο σπίτι και να πατάτε στα χαλιά. Βγάλτε τα όταν μπείτε στο σπίτι και αφήστε τα δίπλα στην πόρτα.

Προσέξτε πού καταναλώνονται τα φαγητά. Το κρασί, η σοκολάτα και τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να μετατρέψουν το σπίτι σε χάος εάν πέσουν στο χαλί, δημιουργώντας επίμονους λεκέδες ενώ αν έχετε κατοικίδια βγάλτε τα συχνά βόλτες ώστε να περιορίσετε τα «ατυχήματα» με τις ακαθαρσίες στο χαλί σας.

Έτσι θα καθαρίσετε τα χαλιά σας με φυσικά υλικά -Τέρμα οι επίμονοι λεκέδες

Πώς καθαρίζετε γρήγορα το χαλί

Η τακτική χρήση ηλεκτρικής σκούπας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα χαλιά σας καθαρά. Ως προληπτικό μέτρο, ένα γρήγορο σκούπισμα θα κρατήσει τις ίνες χαλιών χωρίς βρωμιά, ειδικά αν έχετε κατοικίδια ζώα. «Η ηλεκτρική σκούπα είναι μια προσωπική προτίμηση», παραδέχεται η Angela Brown.

Πώς θα φρεσκάρετε το χαλί και θα το καθαρίσετε εύκολα

Το να χρησιμοποιήσετε προϊόντα καθαρισμού χαλιών, σπρέι και μείγμα με νερό είναι σίγουρα μια εύκολη λύση, ωστόσο πρέπει να θυμάστε πως τα καθαριστικά διεισδύουν βαθιά στο χαλί και στην επένδυση κάτω από αυτό. Αυτό μπορεί να φέρει άσχημες μυρωδιές λόγω υγρασίας, ακόμη και μούχλα.

Για μια φυσική λύση καθαρισμού χαλιών, η Brown λέει ότι η σόδα και το λευκό ξύδι είναι καλές επιλογές. Μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα με σόδα και λευκό ξύδι και να το βάλετε σε ένα μπουκαλάκι σπρέι. Μπορείτε να ψεκάζετε σε λεκέδες ώστε να φύγουν ευκολότερα μπορείτε όμως να ψεκάζετε και κατά μήκος του χαλιού ώστε να το φρεσκάρετε.

Πώς καθαρίζουμε έναν λεκέ στο χαλί

Όπως αναφέρεται στο ohsospotless.com πρέπει το χαλί πριν βάλετε οτιδήποτε πάνω να έχει σκουπιστεί με την ηλεκτρική σκούπα. Για τις κηλίδες και τους λεκέδες δράστε γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα επιμεληθείτε το πρόβλημα, τόσο πιο εύκολα θα καθαριστεί. Χρησιμοποιήστε ένα πανί για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος και κάντε ταμποναριστές κινήσεις για να μην απλωθεί ο λεκές περισσότερο.

Πασπαλίστε μια καλή ποσότητα μαγειρικής σόδας πάνω από το λεκέ ώστε να καλυφθεί πλήρως και χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα για να τρίψετε τη σόδα απαλά στις ίνες.

Αφήστε τη μαγειρική σόδα να καθίσει τουλάχιστον 4 με 5 ώρες, ανάλογα πάντα τον λεκέ, και έπειτα σκουπίστε καλά την περιοχή.

Εάν εξακολουθεί να υπάρχει ο λεκές, βάλτε σαπούνι πιάτων. Προσθέστε μια σταγόνα, καλύψτε την περιοχή με λίγο νερό και συνεχίστε να τρίβετε απαλά μέχρι να καθαρίσει. Εάν ο λεκές επιμένει, μπορείτε να καλύψετε ξανά την περιοχή με μαγειρική σόδα και να αφήσετε για κάμποση ώρα. Όταν ο λεκές φύγει και το σημείο που βάλατε σαπούνι έχει στεγνώσει -μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πιστολάκι μαλλιών -σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τα απομεινάρια της μαγειρικής σόδας.