Όχι άλλα nepo babies: Τα παιδιά των σταρ που ακολούθησαν έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο
Εκτός από τα nepo babies, υπάρχουν και παιδιά διασήμων που επιλέγουν κανονικές δουλειές και επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει προνόμιο στον κόσμο των σταρ.
Η συζήτηση γύρω από τα παιδιά διασήμων και τον νεποτισμό φουντώνει ξανά μέσα από ιστορίες που δείχνουν μια διαφορετική πορεία, μακριά από τη λάμψη της βιομηχανίας του θεάματος.
Η εμφάνιση της δεκαεπτάχρονης Σάντεϊ Ρόουζ Κίντμαν Έρμπαν στην πασαρέλα για τον Calvin Klein στην τελευταία Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Σχόλια όπως «ο νεποτισμός είναι απεχθής», και «χωρίς τις διασυνδέσεις των γονιών της θα ήταν βοηθός στα παρασκήνια», αποτύπωσαν την ένταση της κριτικής γύρω από το φαινόμενο, με την Σάντεϊ Ρόουζ να έχει γίνει αποδέκτης αντίστοιχων σχολίων κι άλλες φορές στο παρελθόν.
Ποια παιδιά διασήμων ακολουθούν τη δική τους πορεία
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην Χάρπερ Μπέκαμ, με αφορμή τις αναφορές σε δική της επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της ομορφιάς. Η δημόσια εικόνα της προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς αρκετοί υποστήριξαν ότι ενισχύεται ένα κλίμα άγχους επιτυχίας για τη γενιά Ζ, μέσα από προνομιακές αφετηρίες που μοιάζουν μακρινές για τους περισσότερους νέους.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Λία Γουντ, κόρη του Βρετανού μουσικού Ρόνι Γουντ, περιέγραψε μια διαφορετική εμπειρία ζωής. Δήλωσε ότι έχει «δουλέψει σκληρά» ως καλλιτέχνις και ότι χρειάστηκε να παλέψει για την επαγγελματική της πορεία, παρά την τεράστια περιουσία του πατέρα της. Ο Ρόνι Γουντ ανέφερε ότι το γεγονός πως δεν της άφησε μεγάλα χρηματικά ποσά ήταν «ένα δώρο», καθώς τη βοήθησε να αναπτύξει εργατικότητα και ανεξαρτησία.
Η ίδια η Λία Γουντ σημείωσε ότι το μόνο οικονομικό στήριγμα που είχε από τον πατέρα της ήταν βοήθεια για βασικές ανάγκες και περιστασιακά έξοδα εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας ότι έζησε μια «πολύ φυσιολογική ζωή». Όπως είπε, η ανάγκη για εργασία και ευθύνη μέσα στην οικογένεια τη βοήθησε να διαμορφώσει χαρακτήρα και στόχους.
Αντίστοιχες διαδρομές εμφανίζονται και σε άλλες οικογένειες του θεάματος. Η Μέγκαν Ράμσεϊ, κόρη του Γκόρντον Ράμσεϊ, εργάζεται ως αστυνομικός, ενώ ο γιος του Τζακ Ράμσεϊ υπηρέτησε στους Βασιλικούς Πεζοναύτες. Ο ίδιος ο σεφ έχει δηλώσει ότι η οικογένειά του καλύπτει μόνο ένα μικρό ποσοστό της πρώτης κατοικίας των παιδιών του, ενισχύοντας μια πιο προσγειωμένη οικογενειακή φιλοσοφία.
Παρόμοιες επιλογές συναντώνται και σε άλλες γνωστές οικογένειες. Η Άννα Γουίντουρ έχει γιο τον Τσαρλς, ο οποίος είναι γιατρός. Ο Μπρους Σπρίνγκστιν έχει τον Σαμ, που εργάζεται ως πυροσβέστης. Ο Μπιλ Μάρεϊ έχει τον Λουκ, ο οποίος είναι προπονητής μπάσκετ. Ο Τζέιμι Όλιβερ έχει την κόρη του Ντέιζι Μπου Πάμελα Όλιβερ, η οποία εκπαιδεύεται ως νοσηλεύτρια. Ο Μπεν Άτκινσον εντάχθηκε στο Βασιλικό Σύνταγμα Γκουρκά του βρετανικού στρατού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Ρόκο Ρίτσι, γιου της Μαντόνα και του Γκάι Ρίτσι, ο οποίος επέλεξε να ακολουθήσει καλλιτεχνική πορεία στη ζωγραφική. Στην αρχή χρησιμοποίησε ψευδώνυμο για να απομακρύνει το βάρος του επωνύμου του, τονίζοντας ότι θέλει η δουλειά του να κρίνεται αυτόνομα.
Σε ανάρτησή του είχε γράψει ότι κατανοεί την κριτική που δέχεται, προσθέτοντας ότι είναι υπερήφανος για την ταυτότητά του, αλλά ακόμη πιο υπερήφανος που οι γονείς του τον στηρίζουν. Υπογράμμισε επίσης ότι «η δουλειά πρέπει να μιλά από μόνη της», δίνοντας έμφαση στην αξία της δημιουργίας.
Ακόμη και όσοι παραμένουν κοντά στο περιβάλλον της διασημότητας, συχνά επιλέγουν διαφορετικές κατευθύνσεις. Η Λίλι Ρόουζ Ντεπ και η Άιρις Λο κινούνται ήδη στον χώρο της μόδας και του κινηματογράφου, συνεχίζοντας το φαινόμενο της ισχυρής παρουσίας γνωστών επωνύμων.
Την ίδια στιγμή, άλλες ιστορίες δείχνουν μια πιο καθημερινή πλευρά της ίδιας πραγματικότητας. Η Λέσλι, κόρη του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και της Λορίν Μπακόλ, έχει ζήσει μια σχετικά ήσυχη ζωή, έχοντας εργαστεί ως δασκάλα γιόγκα και νοσηλεύτρια στη Βοστώνη.
Η συνολική εικόνα δείχνει ότι το φαινόμενο του νεποτισμού δεν έχει μία μόνο όψη. Άλλοι αξιοποιούν το οικογενειακό τους υπόβαθρο για να μπουν στον χώρο της δημοσιότητας, ενώ άλλοι επιλέγουν συνειδητά επαγγέλματα εκτός λάμψης, αναζητώντας μια πιο σταθερή και προσωπική ταυτότητα πέρα από το επώνυμο.