Φωτογραφία: Shutterstock

Η φροντίδα της λεμονιάς -Τα μυστικά για να απολαμβάνετε τους καρπούς της όλο τον χρόνο

Η λεμονιά είναι ένα από τα πιο μυρωδάτα δέντρα, που ο καρπός της έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα μας.

Είτε θέλετε τον χυμό των λεμονιών για τη σαλάτα ή το τσάι σας, είτε θέλετε να φτιάξετε κάποιο λαχταριστό γλυκό, μια λεμονιά αξίζει να βρίσκεται στον κήπο σας ή και στο μπαλκόνι σας σε γλάστρα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λεμονιάς, όπως η ιταλικής προέλευσης, η οποία δεν έχει αγκάθια, αλλά και η μικρότερη για καλοπιστική χρήση. Όποια κι αν επιλέξετε όμως για να ευδοκιμήσει χρειάζεται δροσερό και καθαρό περιβάλλον, ενώ ιδανικά θα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση το χώμα της.

Πώς θα φυτέψετε τη λεμονιά σε γλάστρα για το μπαλκόνι σας

Μπορείτε η λεμονιά σας να ανθίσει και στο μπαλκόνι, αρκεί να τη βάλετε σε μια προστατευμένη θέση, από αέρηδες. Επιλέξτε μια ηλιόλουστη γωνιά για να σας δώσει περισσότερου καρπούς.

Για τη φύτευσή της, επιλέξτε μια βαθιά πήλινη γλάστρα, ώστε η ρίζα της να είναι ελεύθερη. Όσο για το χώμα, για αρχή ένα χώμα γενικής χρήσης αρκεί ωστόσο μπορείτε να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί καλύτερα.

Πάντως να θυμάστε πως, αν θέλετε να έχετε μια λεμονιά στο μπαλκόνι σας μπορείτε να επιλέξετε μια μικρότερη για αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, η καρποφορία θα είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένη σε σύγκριση με το χώμα.

Πόσο συχνό είναι το πότισμα της λεμονιάς

Το έδαφος πρέπει να παραμένει υγρό, με υγρασία επομένως την άνοιξη και το φθινόπωρο πρέπει να την ποτίζετε μια τουλάχιστον φορά την εβδομάδα ενώ το καλοκαίρι τουλάχιστον 2 με 3, ανάλογα τους καύσωνες.