Η Λίντα Κάριερ μαραθωνοδρόμος στην παραλία

Λίντα Κάριερ: Είναι 61 και τρέχει σε μαραθώνιους από τα 30 της -Οι 4 συμβουλές που δίνει για να είστε υγιείς σε όλη σας τη ζωή

Η δεύτερη φορά που η Λίντα Κάριερ έτρεξε έναν μαραθώνιο, ήταν για να βεβαιωθεί ότι ο πρώτος δεν ήταν τυχαίος. 81 μαραθώνιους και 55 ημιμαραθώνιους αργότερα, είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι δεν ήταν.

Η Λίντα άρχισε να τρέχει ως παιδί, όταν η μαμά της την έστελνε να κάνει γύρους το τετράγωνο, και παρότι διεγνώσθη με διαβήτη τύπου 1 στα 14 της, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο.

Ωστόσο, μέχρι την ηλικία των 30 ετών δεν έτρεχε αγωνιστικά. Όταν έκανε τον πρώτο της μαραθώνιο, η Κάριερ πίστευε ότι δεν θα τον τελείωνε, αλλά ήταν διασκεδαστικό και της άρεσε που την έκανε να νιώθει ήρεμη και συγκεντρωμένη, οπότε άρχισε να τρέχει σε μαραθωνίους μία με δύο φορές τον χρόνο.

Έπειτα, άρχισε να αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις στο τρέξιμο. Έτρεξε έναν υπερμαραθώνιο 80 χιλιομέτρων στα 50ά της γενέθλια και ολοκλήρωσε το World Marathon Challenge - όπου έτρεξε έναν μαραθώνιο σε καθεμία από τις επτά ηπείρους σε επτά ημέρες - τρεις φορές, το 2019, το 2020 και το 2023.

Τώρα, στα 61 της η Κάριερ που κατοικεί στη Βόρεια Καρολίνα, προσπαθεί να τρέξει έναν μαραθώνιο και στις 50 πολιτείες και έχει μόνο οκτώ για να πάει.

Σε μια κανονική εβδομάδα, η Κάριερ τρέχει 60 έως 80 χιλιόμετρα ενώ όταν προπονείται για έναν συγκεκριμένο αγώνα τρέχει περίπου 200 χλμ την εβδομάδα.

Το «ταξίδι» της Κάριερ με το τρέξιμο, όπου άρχισε να διαπρέπει στα 30 της και έχει αποκομίσει τα οφέλη στα 60 της, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα.

Σίγουρα το τρέξιμο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Μια ανασκόπηση μελετών του 2019 διαπίστωσε ότι ακόμη και λιγότερο από 50 λεπτά την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Η Κάριερ μιλώντας στο Business Insider μοιράστηκε τις συμβουλές της για να παραμείνετε πάντα σε φόρμα.

«Μείνετε ενεργοί, σε κίνηση»

Η Κάριερ ανέφερε πως το να ασχολείσαι με «ο,τιδήποτε σε κρατά ενεργό» είναι χρήσιμο για να παραμείνεις σε φόρμα σε μεγαλύτερη ηλικία — ακόμα κι αν αυτό είναι σημαίνει ότι θα προτιμήσεις τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.

«Είναι θέμα νοοτροπίας. Ακριβώς επειδή είσαι 60 ή 70 δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστείς μέσα. Απλώς μείνε δραστήριος και νομίζω ότι θα ζήσεις μια μακρά, υγιή ζωή».

Μάλιστα πολλές έρευνες υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα. Συγκεκριμένα μια μελέτη του 2022 βρήκε ότι άτομα που έκαναν τα ελάχιστα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας - 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας ή 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα - είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν περίπου τέσσερα λεπτά έντονης δραστηριότητας μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 18%.

«Βρείτε ένα άθλημα που αγαπάτε»

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Κάριερ δοκίμασε πολλά διαφορετικά αθλήματα, από πατινάζ, μπόουλινγκ μέχρι μπέιζμπολ, αλλά πάντα επέστρεφε στο τρέξιμο.

«Η εύρεση ενός τύπου άσκησης που απολαμβάνετε θα διευκολύνει τη διατήρησή του μακροπρόθεσμα».

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης συνιστά στους ανθρώπους να κάνουν και τους τέσσερις τύπους άσκησης για την υγεία τους - αντοχή, δύναμη, ισορροπία και ευελιξία - επομένως σκεφτείτε να βρείτε μια που σας αρέσει και ενσωματώστε την στην καθημερινότητά σας.

«Είναι σημαντικό να κάνετε τις δραστηριότητες συνήθειες»

«Κάντε την σωματική δραστηριότητα επιλογή σας. Δοκιμάστε την για κάποιο διάστημα και έπειτα θα γίνει συνήθειά σας».

«Θέστε έναν μακροπρόθεσμο στόχο»

«Σκεφτείτε πού θέλετε να είστε μακροπρόθεσμα κάνοντας ένα συγκεκριμένο σπορ/είδος άσκησης και κάντε σχέδια για να προχωρήσετε προς αυτό».

Τέλος μιλώντας στο Business Insider η Λίντα δήλωσε: «Μισώ να σκέφτομαι ότι στα 70 μπορεί να μετανιώσεις για κάτι που δεν έκανες στα 30 σου».