Φωτογραφία: unsplash/@designecologist

Μπορεί το κλιματιστικό να καταστρέψει τα φυτά σας; Οι έξυπνοι τρόποι για να τα σώσετε

Ο κλιματισμός μπορεί όντως να καταστρέψει τα φυτά εσωτερικού χώρου και αν έχετε δει τα λουλούδια σας να μαραζώνουν, ίσως αυτός είναι και ο λόγος.

Πολλά φυτά ευδοκιμούν σε ζεστό περιβάλλον,ιδίως αν είναι τροπικά, όπως για παράδειγμα το snake plant. Για να αναπτυχθούν επιθυμούν υγρό περιβάλλον, κοινώς θέλουν την υγρασία στις ρίζες τους, κάτι που, όταν είναι ανοιχτό το κλιματιστικό, δεν έχουν.

Ο ξηρός και παγωμένος αέρας μπορεί να στεγνώσει την υγρασία στο χώμα των φυτών σας, με αποτέλεσμα αυτά να μαραζώνουν, να χάνουν τη λάμψη τους, ακόμη και τους ανθούς τους.

Από την άλλη, μπορεί το φύλλωμά τους να ξεραίνεται, να κιτρινίζει και να πέφτει.

Τα σημάδια, εκτός από τα παραπάνω, που φανερώνουν ότι το κλιματιστικό βλάπτει τα φυτά σας είναι και το ότι αρχίζουν να έχουν μια πιο γερασμένη όψη, δεν ανθίζουν πια ή ακόμη, αργούν να αναπτυχθούν.

 Φωτογραφία: unsplash/ @realkayls

Βέβαια, ακόμη και με όλα τα παραπάνω, τα νέα είναι ευχάριστα γιατί με μερικές μικρές αλλαγές και έξυπνες κινήσεις μπορείτε να τα «σώσετε» αλλά και να κρατήσετε ανοιχτό το κλιματιστικό σας.

Πώς να σώσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου από το κλιματιστικό

Αν παρατηρήσετε πως το φυτό σας χάνει τη «ζωηράδα» του, μπορείτε να το αλλάξετε θέση.

Αν ο παγωμένος αέρας του κλιματιστικού χτυπάει άμεσα το φυτό σας μπορεί να το βλάψει επομένως, μια απομακρυσμένη θέση θα το βοηθήσει. Οι γωνιές όπως το μπάνιο, η κουζίνα, ή η τραπεζαρία, τείνουν να είναι ιδανικές για το φυτό σας, αφού έχουν περισσότερη υγρασία.

Φωτογραφία: unsplash/@mackiec

Πώς θα ενισχύσετε τα επίπεδα υγρασίας του φυτού σας; Ένας έξυπνος τρόπος είναι να τοποθετήσετε βότσαλα σε ένα ρηχό μπολ. Να προσθέσετε νερό μέχρι τα βότσαλα να μην καλύπτονται αρκετά και να τοποθετήσετε το φυτό με τη γλάστρα του επάνω.

Τα βότσαλα συγκρατούν το φυτό πάνω από το νερό, έτσι ώστε οι ρίζες να μην βυθίζονται και το νερό στο δίσκο εξατμίζεται συνεχώς, αυξάνοντας την υγρασία στον αέρα γύρω από το φυτό.

Τέλος, εκτός από το πότισμα των φυτών σας μπορείτε να ψεκάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα φυτά σας. Ψεκάζοντάς τα με νερό θα αυξηθεί η υγρασία τους.