Φωτογραφία: AP

Ο Ράιαν Ρέινολτς βιντεσκόπησε την κολονοσκόπησή του για να ρίξει φως στη σημασία της πρόληψης

O Ράιαν Ρέινολτνς και ο Ρομπ Μακέλενεϊ - ηθοποιοί, κολλητοί και συνιδιοκτήτες ενός ουαλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου -κινηματογράφησαν πρόσφατα ένα μεγάλο μέρος των κολονοσκοπήσεων και των ανάρρωσεών τους για να ρίξουν φως στις εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όλα ξεκίνησαν με ένα στοίχημα που έβαλαν πέρσι οι δυο φίλοι. Αν ο Μακέλενεϊ, δημιουργός και πρωταγωνιστής του «It's Always Sunny in Philadelphia», μπορούσε να μάθει να μιλάει ουαλικά, ο Reynolds θα μετέδιδε δημόσια την κολονοσκόπησή του. Κι έτσι κι έγινε.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Deadpool» είπε ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υποβαλλόταν σε ιατρική διαδικασία μπροστά στην κάμερα. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος, αποφάσισε να καταγράψει την κολονοσκόπησή του προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό του «για κάτι που σίγουρα θα σώσει ζωές».

Η πρωτοβουλία για τη βιντεοσκόπηση της εξέτασης διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Συμμαχία για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου και το Lead From Behind, μια οργάνωση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Δείτε το βίντεο του Ράιαν Ρέινολτς:

Η εξέταση κολονοσκόπησης, προβλέπεται για τον έλεγχο ανωμαλιών στο παχύ έντερο, όπως πρήξιμο, ερεθισμός ή όγκοι. Αλλά είναι επίσης το κύριο προληπτικό μέτρο για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου - ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η οποία συνιστά στους περισσότερους ανθρώπους να υποβάλλονται σε έλεγχο κάθε 10 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

«Η ίδια η διαδικασία δεν διαρκεί πολύ. Μιλάμε για περίπου 30 λεπτά, κάτι τέτοιο», είπε ένας γιατρός στον ηθοποιό καθώς τον οδηγούσαν στο δωμάτιο της επέμβασης. «Είναι εκπληκτικά αποτελεσματική». Στην περίπτωση του Reynolds, ο γιατρός βρήκε έναν «εξαιρετικά λεπτό πολύποδα», ή συστάδα κυττάρων, στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου του, και τον αφαίρεσε, «διακόπτοντας τη φυσική ροή μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να καταλήξει να εξελιχθεί σε καρκίνο και να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα».

Ενώ το ποσοστό θανάτου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών, έχει αυξηθεί μεταξύ των νεότερων - εν μέρει λόγω της έλλειψης προληπτικών εξετάσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος πρέπει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο γιατρός. «Σώζει ζωές. Καθαρά και απλά».

Παρόλο που ο Reynolds έχασε το στοίχημα, ο Μακέλενεϊ , ο οποίος είναι επίσης 45 ετών, συμφώνησε να υποβληθεί και αυτός σε κολονοσκόπηση. «Η έγκαιρη προσέλευση είναι το κλειδί», δήλωσε ο γιατρός του Μακέλενεϊ , προσθέτοντας ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια «100% προλαμβανόμενη ασθένεια» αν οι άνθρωποι κάνουν τις συνιστώμενες κολονοσκοπήσεις.