γυναίκα χαμογελά

Οδοντίατρος αποκαλύπτει τα 4 πιο κοινά λάθη που κάνουμε στο βούρτσισμα των δοντιών

Το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα και η μη κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για την καλή υγιεινή των δοντιών, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους.

Ένας οδοντίατρος μιλώντας στη MailOnline αποκάλυψε τα κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγονται στο βούρτσισμα και την περιποίηση των δοντιών μας για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο λαμπερό χαμόγελο.

Παρά το γεγονός ότι είναι φαινομενικά απλές οι συμβουλές, υπάρχει μια σειρά από λάθη που μπορεί να κάνετε όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά και σε άριστη κατάσταση.

Τα 4 κοινά λάθη που κάνουμε όσον αφορά τη στοματική υγιεινή

Χρήση στοματικού διαλύματος

Ο Dr. Praveen Sharma, ειδικός στην επανορθωτική οδοντιατρική με έδρα το Μπέρμιγχαμ και επιστημονικός σύμβουλος του Βρετανικού Οδοντιατρικού Συλλόγου, λέει αρχικά ότι η χρήση στοματικού διαλύματος αμέσως μετά το βούρτσισμα θα μειώσει τα οφέλη της οδοντόκρεμάς σας.

Το φθόριο που περιέχουν οι οδοντόκρεμες ανανεώνει το σμάλτο των δοντιών, αντιστρέφει την πρώιμη φθορά τους, σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων και μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας κατά 25%, όταν λοιπόν κάνουμε χρήση στοματικού διαλύματος μετά το βούρτσισμα όλα τα παραπάνω είναι πιθανό να μειώσουν τα οφέλη του φθορίου.

Βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό

Αν θέλετε να διατηρήσετε το χαμόγελό σας λευκό και να διατηρήσετε τέλεια στοματική υγιεινή, οι ειδικοί προτείνουν να περιμένετε τουλάχιστον 60 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Ο καθαρισμός πολύ σύντομα μετά το φαγητό μπορεί να βλάψει το στρώμα σμάλτου των δοντιών. Τα δόντια σας χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν φυσικά, ειδικά μετά την κατανάλωση κάποιας όξινης τροφής ή ποτού, όπως τα ανθρακούχα. «Ιδανικά, αφήστε ένα κενό μεταξύ 30-60 λεπτών μετά το φαγητό ή το ποτό πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας, επειδή το στόμα χρειάζεται λίγο χρόνο για να καθαριστεί και να αφήσει τις επιφάνειες των δοντιών να επαναρυθμιστούν», πρόσθεσε ο Δρ Sharma.

«Μπορεί να νομίζετε ότι τα αναψυκτικά διαίτης, οι χυμοί φρούτων και τα smoothies είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, αλλά δεν είναι: υπάρχει ένα όξινο συστατικό σε πολλά από αυτά που επιτίθεται στην επιφάνεια των δοντιών σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάβρωσης και φθοράς των δοντιών».

Η φθορά των δοντιών συμβαίνει όταν τα βακτήρια δημιουργούν ένα κολλώδες στρώμα που ονομάζεται πλάκα πάνω από τα δόντια σας και βλάπτουν την επιφάνεια με την πάροδο του χρόνου.

Μη χρήση μεσοδόντιων βουρτσών

Κομμάτια τροφής και πλάκας μπορούν να συσσωρευτούν στα κενά των δοντιών σας με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν αφαιρεθεί, μπορεί να σαπίσει αργά τα δόντια σας και να προκαλέσει ασθένεια των ούλων. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια έχουν μικρές τριχωτές κεφαλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε οποιαδήποτε κρυμμένη τροφή ή πλάκα.

Ο Δρ Sharma είπε: «Στόχος είναι να καθαρίζετε τα κενά ανάμεσα στα δόντια σας (όπου υπάρχει χώρος) με μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Συνιστάται να το κάνετε αυτό πριν από το βούρτσισμα. Εάν τα κενά μεταξύ των δοντιών είναι πολύ στενά για να τοποθετήσετε βουρτσάκι, χρησιμοποιήστε νήμα.

Δεν βουρτσίζετε τα δόντια πριν από τον ύπνο

Ενώ το βούρτσισμα των δοντιών σας πριν από τον ύπνο μπορεί να φαίνεται προφανές, σύμφωνα με έρευνα του YouGov, οι περισσότεροι Βρετανοί βουρτσίζουν τα δόντια τους το πρωί και όχι το βράδυ. Από εκείνους που λένε ότι βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνο μία φορά την ημέρα, το 70% λένε ότι το κάνουν το πρωί και μόνο το 23% τα καθαρίζει το βράδυ.

Το να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας για μια νύχτα επιτρέπει στα βακτήρια να τρώνε σάκχαρα από τα τρόφιμα και τα οξέα του στόματος, ενώ οι άμυνες του σάλιου του σώματος είναι μειωμένες. Το σάλιο βοηθά στη μεταφορά της ζάχαρης από το στόμα σας στο στομάχι και βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων.

«Βουρτσίστε τα δόντια δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόκρεμα φθορίου για τουλάχιστον δύο λεπτά για να καθαρίσετε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας, ειδικά πριν πάτε για ύπνο» είπε ο Ο Δρ Sharma.