Στο εσωτερικό ενός design δωματίου -Unsplash/ Gabriel Beaudry
Στο εσωτερικό ενός design δωματίου -Unsplash/ Gabriel Beaudry
ΣΠΙΤΙ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

7 τρόποι για να δημιουργήσετε ένα ήσυχο σπίτι τη νέα χρονιά


Σπίτι: εκεί που χτυπά η καρδιά της ζωής μας, εκεί που μένουμε μόνοι μας με τον εαυτό μας και αντλούμε την δύναμη που χρειαζόμαστε για να προχωράμε σε μια φρενήρη καθημερινότητα.

Εσάς, τι συναισθήματα σας γεννά; Χαρά και ηρεμία ή μήπως... στρες;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ προσεκτικά τα αντικείμενα που σας περιβάλλουν; Μήπως, κάποια από αυτά, διαταράσσουν την αρμονία του χώρου;

Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μέσα σας με αφορμή αυτό το άρθρο.

Το 2019 δημιουργήστε ένα σπίτι απόλυτης ηρεμίας -οι τρόποι είναι απλοί και κυρίως ανέξοδοι.

Το σπίτι μας μπορεί να γίνει το καταφύγιο που έχουμε όλοι μας ανάγκη όταν οι απαιτήσεις τρέχουν και η κούραση μας εξοντώνει.

Ηρεμο σπίτι με απλά tips!

Unsplash /Vinicius Amano
Unsplash /Vinicius Amano

1) Να θυμάστε: Όλα τα δωμάτια του σπιτιού είναι το ίδιο σημαντικά: Ολα τα δωμάτια του σπιτιού -ανεξαιρέτως- θα πρέπει να έχουν ισορροπία ως προς την διαρρύθμιση και διακόσμησή τους.

Για παράδειγμα, αν τις περισσότερες ώρες που βρίσκεστε στο σπίτι, τις περνάτε στο καθιστικό κι έχετε «επενδύσει» σε αυτό την προσοχή σας, η κουζίνα και το μπάνιο δεν θα πρέπει να είναι παραμελημένοι χώροι.

Κάθε δωμάτιο, λοιπόν, -από το μπάνιο μέχρι το υπνοδωμάτιο κι από την κουζίνα μέχρι το καθιστικό- θα πρέπει να σας γεννά ευχάριστα συναισθήματα.

Unsplash/Annie Spratt
Unsplash/Annie Spratt

2) Περιττά αντικείμενα δεν έχουν καμία θέση στο χώρο: Όπου υπάρχει ακαταστασία, η ηρεμία δεν μπορεί να βρει τον χώρο που της αξίζει. Απομακρύνετε κάθε αντικείμενο που σας θυμίζει πράγματα που θα θέλατε να ξεχάσετε (φωτογραφίες, αναμνηστικά, δώρα τρίτων που δεν σας άρεσαν ποτέ πραγματικά, αντικείμενα που αγοράσατε και το μετανιώσατε) αλλά και κάθετί που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

Είναι απλό: κρατήστε μόνο ό,τι έχει ουσία. Ο χώρος θα αναπνεύσει. Το ίδιο κι εσείς.

3) Χρώματα: Ο συνδυασμός έντονων χρωμάτων σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού δεν συμβάλλει στην αρμονία που επιδιώκετε να δημιουργήσετε.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο χρώμα: μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της διάθεσής σας.

Τα ήσυχα (ιδίως γήινα) χρώματα κάνουν πάντα τον χώρο πιο ζεστό και φιλόξενο.

Unsplash/ Nirzar Pangarkar
Unsplash/ Nirzar Pangarkar

4) Αντικείμενα που σας κάνουν να χαμογελάτε- Σας (υπεν)θυμίζουν ότι η ζωή είναι υπέροχη: Σκεφτείτε τι μπορεί να σας φτιάξει την ημέρα και να σας κάνει να χαμογελάσετε (αντικείμενα που συνδέονται με ευχάριστες αναμνήσεις και πρόσωπα που αγαπάτε).

Δώστε τους θέση στο χώρο και αφήστε την θετική τους ενέργεια να κάνει όλη την υπόλοιπη δουλειά.

Η ηρεμία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την χαρά. Αν λείπει η μία, λείπει και η άλλη. Αν υπάρχει χαρά στο χώρο, θα νιώθετε πάντα πιο ξεκούραστοι.

Unsplash/Chastity Cortijo
Unsplash/Chastity Cortijo

5) Το άγγιγμα της φύσης μας ησυχάζει: Η φύση επιδρά ευεργετικά σε μυαλό και σώμα: δεν είναι τυχαίο ότι μετά από μια δύσκολη περίοδο, ένα ταξίδι κοντά στη φύση αλλάζει εντελώς την ψυχολογία μας.

Φέρτε την φύση στο σπίτι και αφήστε τις χαλαρωτικές της ιδιότητες να σας ηρεμήσουν. Φυτά εσωτερικού χώρου, ξύλο, ψάθα, πέτρα είναι τα υλικά που μεταμορφώνουν το σπίτι σε «καταφύγιο».

6) Αφήστε το φυσικό φως να σας γεμίσει ενέργεια. Αποφύγετε τις «βαριές» κουρτίνες, αφήστε τα παράθυρα του σπιτιού ανοιχτά όσο μπορείτε. Το σπίτι θα αποκτήσει άλλη ενέργεια. Οσο επιτρέπετε στο φως να το χαϊδεύει, θα νιώσετε boost στην ενέργειά σας.

Unsplash/James Lindsay
Unsplash/James Lindsay

7) Η τεχνολογία δεν είναι απαραίτητη σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού: Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ησυχάζει και να παίρνει απόσταση από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Δημιουργήστε έναν χώρο απόλυτης ησυχίας μέσα στο σπίτι-απαλλαγμένο από θόρυβο (και στρες).