Γυναίκα μετά από γυμναστική/Shutterstock
Γυναίκα μετά από γυμναστική/Shutterstock
ΑΚΜΗ

Η ακμή του τριχωτού της κεφαλής υπάρχει και μπορείς να την αντιμετωπίσεις!


Όλοι γνωρίζουμε τα ενοχλητικά και αντιαισθητικά σπυράκια.

Φανταστείτε λοιπόν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων τα αντιμετωπίζουν στις ρίζες των μαλλιών τους. Είναι η γνώριμη πλέον ακμή του τριχωτού της κεφαλής.

Σύμφωνα με τον Deanne Mraz Robinson, δερματολόγο στο Westport του Κονέκτικατ, η ακμή του τριχωτού της κεφαλής είναι μια μορφή θυλακίτιδας ή φλεγμονής των τριχοθυλακίων. Κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί από ερεθισμούς, βακτήρια, μυκητιάσεις, ή άλλες λοιμώξεις. Μπορεί όμως να είναι ένα είδος ακμής, που εμφανίζεται σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε ακμή του προσώπου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα σπυράκια στο κεφάλι τους προκαλούνται από την πιτυρίδα, ωστόσο οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση μεταξύ τους.

Ακριβώς όπως στην ακμή του προσώπου, έτσι και σε αυτή του τριχωτού της κεφαλής υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται.

Γυναίκα στο μπάνιο/Shutterstock
Γυναίκα στο μπάνιο/Shutterstock

Ξεκινάμε από την πιο βασική αιτία της εποχής μας, το άγχος, τις ορμονικές διαταραχές, ορισμένα τρόφιμα αλλά και οι μη φυσιολογικές ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού. 

Επιπλέον κάποια προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο κεφάλι, για styling, περιποίηση ή και καθαρισμό μπορεί να είναι αρκετά λιπαρά με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την απόφραξη των πόρων ή των αδένων, γεγονός που προκαλεί ακμή και καθιστά απαραίτητο το πλύσιμο των μαλλιών με εξειδικευμένα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην πειράζουμε τα συγκεκριμένα σπυράκια. Δεν προσπαθούμε να τα "σπάσουμε" όπως συνηθίζουμε οι περισσότεροι να κάνουμε με τα σπυράκια. Αυτή η πίεση που ασκούμε μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, φλεγμονή, ενώ το σπυράκι μπορεί να εισχωρήσει πιο βαθιά στο δέρμα και έτσι η βλάβη να γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Τέλος αν επιμένουν είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε κάποιο δερματολόγο, ο οποίος θα μας προτείνει και τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα για το τριχωτό της κεφαλής μας.

Διαβάστε ακόμη:

Κάθε 6 δευτερόλεπτα μια γυναίκα αγοράζει αυτό το κραγιόν -Μήπως είναι το χρώμα που πάντα αναζητούσες;

Η δράση της βιταμίνης Ε στο πρόσωπο -Σε ποιον τύπο δέρματος είναι σχεδόν απαγορευτική