Shutterstock
Shutterstock
ΧΟΝΤΡΟΜΠΙΓΟΥΛΗ

Χοντρομπίγουλη -Φτιάξτε την πατρινή ντοματόσουπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα


Ο καιρός είναι παγωμένος και το κρύο τσουχτερό.

Γι’ αυτό πρέπει να τρεφόμαστε καλά και τα ζεστά πιάτα είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι σούπες είναι ένα πιάτο που μπορεί να μας κρατήσει ζεστούς και να μας χορτάσει χωρίς μάλιστα πολλές και περιττές θερμίδες.

Σκέφτηκα έτσι μία από τις αγαπημένες συνταγές της μητέρας μου: Την χοντρομπίγουλη.

Πρόκειται για σούπα ντομάτας με μακαρόνι ή χοντρό φιδέ.

Ονομάζεται χοντρομπίγουλη ή μπίγουλη ή χοντρομενούδελο. Έχει καταγωγή από τα Επτάνησα αλλά είναι πολύ διαδεδομένη στην Αχαΐα (και τόπο καταγωγής μου) και στην Ηλεία.

Η ονομασία «μπίγουλι» μάλλον προέρχεται από ένα ιταλικό ζυμαρικό που ονομάζεται μπίγκολι (Bigoli).

Shutterstock
Shutterstock

Η «πατρινή» σούπα, όπως την αποκαλούμε, μπορεί να φαγωθεί και καλοκαίρι (σύμφωνα με την Πατρινιά μάνα!) καθώς τότε οι ντομάτες είναι φρέσκιες. 

Η συνταγή είναι απλή και εύκολη και θα την λατρέψεις!

Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

Μισό πακέτο χοντρομπίγουλη (χοντρό φιδέ ή μαλλιά αγγέλου)
5 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 500 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 κούπες νερό
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
φέτα (προαιρετικά)

Shutterstock
Shutterstock

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε.
Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε την ντομάτα, τη ρίγανη και το αλάτι-πιπέρι.
Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5 λεπτά και προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε για 20 λεπτά και προσθέτουμε την χοντρομπίγουλη που έχουμε σπάσει σε κομμάτια. 
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-6 λεπτά και στη συνέχεια βγάζουμε την σούπα από την φωτιά.
Σερβίρουμε προαιρετικά με φέτα και φρέσκο πιπέρι.

Καλή απόλαυση!