Shutterstock
Shutterstock
22|04|2019 14:15
SHARE
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Mε μαστίχα, μαχλέπι, σοκολάτα -11 διευθύνσεις με τα καλύτερα πασχαλινά τσουρέκια στην Αθήνα


Το αγαπημένο γλυκό του Πάσχα ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει αυτές τις μέρες. 

Αν και τούρκικο έδεσμα, υιοθετήθηκε από τους Έλληνες, που ξεκίνησαν να φτιάχνουν μια δική τους γλυκιά εκδοχή με γάλα, βούτυρο και αβγά την Μεγάλη Πέμπτη προς τιμήν της Ανάστασης, διατηρώντας μια παράδοση που υπήρχε από τους ειδωλολατρικούς χρόνους, σύμφωνα με την οποία το ψωμί ζωντανεύει.

Σήμερα, πια, θα το βρείτε σε πολλές παραλλαγές.

Με μαστίχα και μαχλέπι, με σοκολάτα ή κάστανο, όπως κι αν το προτιμάτε, σίγουρα το παραδοσιακό τσουρέκι δεν μπορεί να λείψει από το εορταστικό τραπέζι.

Εμείς, λοιπόν, βρήκαμε τα καλύτερα της πόλης και σας τα προτείνουμε.

1) Χατζής

Στη Θεσσαλονίκη ξέρουν από γλυκά  κι ο Χατζής έχει μια μοναδική πολίτικη συνταγή για τσουρέκι, που συνδυάζει μοναδικά το μαχλέπι και τη μαστίχα, κάνοντάς το από τα πιο ιδιαίτερα της αγοράς. Δοκιμάστε το με γέμιση κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας, ενώ, θα βρείτε και αρκετές παραλλαγές με φρούτα, όπως πορτοκάλι, ή βατόμουρο. Εμείς, στην Αθήνα, μπορούμε να το προμηθευτούμε από το κατάστημα του Συντάγματος.

Μητροπόλεως 5, Αθήνα, 210 3222647

 

2) Κωνσταντινίδης

Η συνταγή του παππού Λάζαρου Κωνσταντινίδη και ιδρυτή των θρυλικών ζαχαροπλαστείων περνάει από γενιά σε γενιά. Η διαφορά του έγκειται στο ολόφρεσκο βούτυρο και στα μπαχαρικά του. Εκτός από το all time classic παραδοσιακό, θα βρείτε και διάφορες παραλλαγές, όπως γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού και επικάλυψη σοκολάτας, ή γεμιστό με πατέ κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας.

konstandinidis.gr

3) Βάρσος

Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς φημίζεται για το βιεννέζικο τσουρέκι, που έχει αυτοκρατορικό άρωμα! Η ζύμη του μοιάζει περισσότερο με μπριός, είναι πιο αφράτη και αρκετά γλυκιά, φτιάχνεται από τα υλικά πρώτη ποιότητας και δεν περιέχει μαχλέπι, που κατά τους Αυστριακούς αλλοιώνει τη γεύση των υπόλοιπων συστατικών.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 8012472

4) Αρτοποιητής ο Τάκης

Στον γνωστό φούρνο της Ακρόπολης θα βρείτε τσουρέκι με αυθεντική πολίτικη συνταγή και γεύση, από βούτυρο γάλακτος, μαστίχα και μαχλέπι. Πέρα, όμως, από την παραδοσιακή εκδοχή, υπάρχουν και παραλλαγές σοκολάτα, με καραμελωμένο αμύγδαλο, με αγριοκέρασο, με σοκολάτα, αμύγδαλο, σταφίδα και πορτοκάλι. Να ξέρετε ότι είναι μικρό σε μέγεθος, γι' αυτό η γεύση του διατηρείται, ενώ δεν περιέχει βελτιωτικά. Ταυτόχρονα, υπάρχει κι ένα τσουρέκι σε στυλ πανετόνε, που θυμίζει Ιταλία, αλλά κι ένα νηστίσιμο μυκονιάτικο χριστόψωμο που βγαίνει καθ' όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, 210 9230052

5) Εύη

Παλιότερα η Εύη γέμιζε τη Μαρασλή με τη μυρωδιά του παραδοσιακού της τσουρεκιού, που είναι από τα πιο διάσημα της Αθήνας. Πλέον, το ζαχαροπλαστείο έχει μεταφερθεί στα Ιλίσια, αλλά η συνταγή δεν άλλαξε. Έτσι, λοιπόν, η γαστρονομική παράδοση της Πόλης  συναντάει τη χιώτικη μαστίχα, ενώ η ζύμη περιέχει και κρυφά μυστικά, που δεν αποκαλύπτονται.

Θα το βρείτε σε κοτσίδα ή στρογγυλό με ένα κόκκινο αυγό στη μέση.

Ιλισσίων 2 & Νυμφαίου 4, Ιλίσια, 2107250133

6) Τερκενλής

Τα λόγια είναι περιττά για το τσουρέκι του Τερκενλή, που πραγματικά είναι ασυναγώνιστο. Με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη και ιστορία που φτάνει στο 1948, το ζαχαροπλαστείο αυτό ήταν το πρώτο που έφτιαξε γεμιστό τσουρέκι με επικάλυψη σοκολάτας. Πλέον, όμως, διατίθεται σε αμέτρητες παραλλαγές: με σοκολάτα, κάστανο, λεμόνι, πορτοκάλι ή χιώτικη κρέμα και διαφορετικές επικαλύψεις.

terkenlis.gr

Terkenlis/ Facebook
Terkenlis/ Facebook

7) Ασημακόπουλος

Παρασκευάζεται με την ίδια παραδοσιακή συνταγή από το 1915 με πρόβειο βούτυρο. Είναι σφιχτοπλεγμένο και τόσο μαλακό στην υφή, που δεν χρειάζεται κόψιμο.

Απλώς τραβήξτε το με το χέρι. Θα το βρείτε και γεμιστό με σοκολάτα και κάστανο.

Χαριλάου Τρικούπη  82, Εξάρχεια, 21 0361 0092

8) Φύσις

Το γνωστό για τα βιολογικά του προϊόντα ζαχαροπλαστείο τις μέρες του Πάσχα ετοιμάζει τσουρέκια με υπέροχο άρωμα από μαχλέπι και μαστίχα, που φτιάχνονται αποκλειστικά με βιολογικά αυγά και μαύρη ζάχαρη. 

Η ζύμη τους ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, μιας και περιέχει φυσικό χυμό από πορτοκάλια, θα βρείτε και μια σοκολατένια παραλλαγή από ακατέργαστο κακάο.

 Λ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, 210 6090740

9) Σταυρόπουλος

Στην οδό Γαμβέτα, θα βρείτε το μοναδικό αρμένικο τσουρέκι στην πόλη. H διαφορά του από τα υπόλοιπα είναι ότι έχει μια υφάλμυρη γεύση γι' αυτό και ταιριάζει τέλεια με τυρί, έχει περίεργο σχήμα, κάπως σαν το γράμμα Θήτα, και είναι ελαφρώς πλακουτσωτό.

Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Γαμβέτα 4, Αθήνα, 210 3847006

 

10) Karakou Gulluoglou

 Πολίτικο ζαχαροπλαστείο που παρασκευάζει την αυθεντική Κωνσταντινουπολίτικη συνταγή, χρησιμοποιώντας πρόβειο βούτυρο και την καλύτερη μαστίχα. Μοιάζει περισσότερο με κέικ και  μυρίζει τόσο υπέροχα που αποκλείεται να καταφέρετε να του αντισταθείτε.

Ερμού & Νίκης 10, Σύνταγμα, 210 3213959 /  Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, 210 9840733

 

11) Lido

Στο Παγκράτι τώρα, θα βρείτε το κλασικό πολίτικο τσουρέκι, με μαχλέπι από την Τουρκία, που  βγαίνει καθημερινά, οπότε μπορείτε να αγοράσετε κατευθείαν από τον φούρνο ζεστό κι αφράτο. Θα το βρείτε με σοκολάτα και κάστανο, ενώ υπάρχει και νηστίσιμη παραλλαγή  και

Χρεμωνίδου 35,  Παγκράτι 210 7516898

Διαβάστε επίσης: Ξεχάστε τα σύγχρονα τσουρέκια με γέμιση και επικάλυψη -Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτή τη Μοναστηριακή συνταγή

Τα καλύτερα πασχαλινά κουλουράκια της Αθήνας -Σμυρνέικα, με μαστίχα αλλά και χωρίς γλουτένη