Πάνος Μάλλιαρης/BOVARY
Πάνος Μάλλιαρης/BOVARY
Ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Δοκιμάσαμε και βρήκαμε τα 7 καλύτερα μελομακάρονα της Αθήνας -Με το σωστό μέλωμα και καρύδι [εικόνες]


«-Πονάει το στομάχι μου. –Τι έφαγες; -42 μελομακάρονα. –Μπορεί να κρύωσες»!

Έτσι είναι η φάση με τα μελομακάρονα, με το «Ο τοίχος είχε τη δική του υστερία» να την αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο.

Ναι, τα μελομακάρονα είναι ο «βασιλιάς» των Χριστουγέννων, το γλυκό που αγαπούν και τρώνε με τα μανίας οι περισσότεροι για να νιώσουν την γλύκα των  γιορτών.

Όπως έγινε και με τους κουραμπιέδες, ψάξαμε και βρήκαμε τα τέλεια μελομακάρονα (ναι, τα πήραμε τα κιλάκια μας!) και σας τα παρουσιάζουμε.

Μελομακάρονα τραγανά, μελωμένα, τραγανά γύρω –γύρω και μελωμένα μέσα. Μικρά, μεσαία, μεγάλα. Όλα τα δοκιμάσαμε και καταλήξαμε στα καλύτερα.

Αυτά, λοιπόν, είναι τα κορυφαία της πόλης:

Le Nôtre

Στην πολύβουη Φιλολάου θα βρεις το μελομακάρονο... το σωστό! 

Η οικογένεια Τσατσούλη έχει φροντίσει ώστε τα μελομακάρονά της να γίνονται με προϊόντα πρώτης ποιότητας, τα οποία χαρίζουν γεύση ονειρεμένη.

Με έντονη την γεύση του πορτοκαλιού, το μελομακάρονο από το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο είναι τόσο ελαφρύ, που σε κάνει να τρως ασταμάτητα. Σε κατάλληλο μέγεθος και μελωμένα όσο πρέπει τα μελομακάρονα αυτά βρίσκουν χώρο στην χριστουγεννιάτικη πιατέλα σου, η οποία, μεταξύ μας, θα αδειάσει σε χρόνο μηδέν.

Φιλολάου 128, Παγκράτι

Πάνος Μάλλιαρης/BOVARY

Πάνος Μάλλιαρης/BOVARY

Λυκαβηττός

Με το που μπεις στο φούρνο το μάτι σου θα γεμίσει μελομακάρονα, μιας και υπάρχουν σε κάθε γωνιά και όχι άδικα. Είναι γευστικότατα.

Ο Σταύρος Ισακιδάκης, εδώ και 25 χρόνια φούρναρης, φτιάχνει, πέρα από το κλασσικό μέγεθος, ίσως το πιο μικρό μελομακάρονο που έχεις δει… είναι πραγματικά μπουκίτσα.

Μελομακάρονα χειροποίητα, τραγανά και μυρωδάτα!

Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι

Πάνος Μάλλιαρης/BOVARY

Πάνος Μάλλιαρης/BOVARY

Nouvelle Patisserie

Αν ζεις στο Παλαιό Φάληρο και δεν ξέρεις το Nouvelle, κάτι γίνεται πολύ λάθος.

Το μελομακάρονο, εδώ, έχει συνταγή προπολεμική, με την οικογένεια Τσιροπούλου να ακολουθεί πιστά τη συνταγή, που άφησαν κληρονομιά οι συγγενείς της. 

Μελομακάρονο μελωμένο με μέλι πρώτης ποιότητας και όχι εσάνς είναι έτοιμο να τρελάνει τον ουρανίσκο. Όπως μας είπαν, το μυστικό τους είναι καυτά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.

Λ. Αμφιθέας 168, Παλαιό Φάληρο

 

 

Άρτιστον

Με πάνω από 100 χρόνια παράδοση, το Άρτιστον ετοιμάζει μελομακάρονα για τις οικογένειες της πόλης εδώ και χρόνια.

Xειροποίητα μελομακάρονα, που φτιάχνονται με αγνά υλικά, υπάρχουν σε δύο εκδοχές: παραδοσιακά και καλυμμένα με σοκολάτα, ένας συνδυασμός τουλάχιστον ακαταμάχητος.

Κεντρικό κατάστημα: Σπ. Τρικούπη 61 & Μετσόβου, Εξάρχεια, Σόλωνος 91 & Χαριλάου Τρικούπη, Αθήνα

Πάνος Μάλλιαρης/BOVARY

Τερκενλής

Το φημισμένο για τα τσουρέκια του ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα και προκαλεί ζάλη. 

Τα μελομακάρονα μοιάζουν με μικρογραφίες τσουρεκιών και είναι εξίσου νόστιμα. Με σοκολάτα, με κάστανο, με λευκή σοκολάτα, μελομακάρονα για όλα τα γούστα. Είναι τραγανά αλλά και μελωμένα, ενώ η λέξη που τα χαρακτηρίζει με ακρίβεια είναι «μαστιχωτά». Απόλαυση!

Παπανικολή 100-102, Χαλάνδρι

 

Desiré

Το μελομακάρονο, όπως πρέπει να είναι. Αυτό λες μόλις φας την πρώτη μπουκιά. 

Τα μελομακάρονα στο Desiré δεν είναι ούτε μελωμένα, ούτε αμέλωτα, είναι αυτά που θέλουν οι περισσότεροι. Η κανέλα «ακούγεται» λίγο παραπάνω, δίνοντας την δική της χαρακτηριστική νότα, ενώ το «ελαφρό» της σύνθεσής τους τα κάνουν ιδανικά για κάθε τραπέζι.

Δημοκρίτου 6, Αθήνα

 

Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης

Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μελομακάρονα του Ζαχαροπλαστείου Κωνσταντινίδη, με τα γεμάτα κουτιά τους να έχουν θέση και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τα μελομακάρονα σε παραδοσιακό σχήμα, μοσχοβολούν μέλι και μπαχαρικά. Μυρωδιές, που σου φέρνουν στο μυαλό γιαγιάδες και παππούδες. Είναι μαλακά, αλλά δεν διαλύονται στο χέρι, ενώ είναι γλυκά χωρίς υπερβολή.

Κεντρικά γραφεία: Λεωφόρος Μεσογείων 85, Αθήνα