akispetretzikis.com
akispetretzikis.com
ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Από την πίτσα με κουνουπίδι του Ακη Πετρετζίκη δε θα μείνει ούτε ψίχουλο


Ο,τι και να προσπαθήσει να πει ή να γράψει κανείς για την πίτσα αποδεικνύεται φτωχό μπροστά στο μεγαλείο της. 

Είναι το φαγητό που ολοκληρώνει τη μαγική τριάδα χαλάρωσης «καναπές-κουβέρτα-ταινία». Οι περισσότεροι, μετά από πολλή έρευνα, πειράματα στο σπίτι και, αναπόφευκτα, παραγγελίες από αγαπημένες μας πιτσαρίες έχουμε καταλήξει στην αγαπημένη μας γεύση, υλικά, αλλά και είδος ζύμης. Υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να φάνε την πίτσα με οποιαδήποτε άλλη ζύμη εκτός της πολύ λεπτής (έτσι όπως τρώγεται, παραδοσιακά, στην Ιταλία). Υπάρχουν και αυτοί που αν η πίτσα δεν έχει αρκετό ψωμί (κυριολεκτικά και μεταφορικά), δεν χορταίνουν. 

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, αξίζει να δοκιμάσετε την πίτσα με βάση από κουνουπίδι. Τη βρήκαμε στο site του Ακη Πετρετζίκη που πάντα φροντίζει να μας δίνει αγαπημένες γεύσεις με ένα twist που τις απογειώνει. Σε αυτή την περίπτωση, έφτιαξε μια εναλλακτική πίτσα η οποία, ως βάση, αντί για την κλασική ζύμη από αλεύρι, έχει βάση από κουνουπίδι. Για να προλάβω κάθε βιαστικό αναγνώστη που έχει πάει ήδη να στρέψει αποδοκιμαστικά το κεφάλι από την άλλη μεριά, να σας ενημερώσω ότι αυτή η πίτσα έχει α-πί-στευ-τη γεύση. Παράλληλα θα σας γλιτώσει από επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (αρκεί να σας πω πως τα 100 γρ. έχουν μόλις 211 θεμίδες όταν τα 100 γρ. πίτσας με αφράτη ζύμη σάς «χαρίζουν» 495 θερμίδες). 

Οκ, ποφανώς όταν την κρατάτε με το χέρι σας είναι ελαφρώς πιο μαλακή, αλλά κάθε δαγκωνιά είναι τόσο δυνατή που -στοίχημα ότι- 3 κομμάτια δε θα σας φτάσουν. Δε με πιστεύετε; Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη ώστε να τη φτιάξετε ακόμα και σήμερα (αρκεί βέβαια να έχετε ένα κουνουπίδι στο ψυγείο) και, μετά, να μου στείλετε μήνυμα ότι κέρδισα το στοίχημα. 

Διαβάστε επίσης: Το πιο λαχταριστό πράγμα που μπορείς να φτιάξεις με ένα κουνουπίδι

Τι θα χρειαστείτε: 

Για τη ζύμη

450 γρ. κουνουπίδι
2 αυγά 
150 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα στο μπλέντερ
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Για την πίτσα

2 κολοκυθάκια
4 φέτες προσούτο
240 γρ. ρικότα ή άλλο τυρί κρέμα

Για το σερβίρισμα

πέστο βασιλικού
φύλλα από φρέσκια μέντα η δυόσμου 

Οδηγίες εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και τοποθετούμε μέσα 2 μεγάλα ταψιά για να ζεσταθούν (από την ανάποδη όμως πλευρά). Με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε το μεγάλο κοτσάνι και κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια. Τα χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μέχρι να πάρουν τη μορφή κουσκούς και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ. 

Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μπολ με το κουνουπίδι. Έπειτα ρίχνουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και την τριμμένη παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το μείγμα μας με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (το μείγμα μας θα είναι αρκετά υγρό αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα).

Τοποθετούμε 2 μεγάλες λαδόκολλες στον πάγκο εργασίας. Χωρίζουμε το μείγμα κουνουπιδιού στα 4 και σε κάθε λαδόκολλα απλώνουμε 2 μερίδες του μείγματος και σχηματίζουμε κύκλους των 16 εκ. και 5 χλ. λεπτό.Προσεχτικά τοποθετούμε τις λαδόκολλες με τις βάσεις της πίτσας στα ταψιά που έχουμε βάλει στον φούρνο να ζεσταθούν.

Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα και να σταθεροποιηθούν. Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες ή χρησιμοποιούμε τον αποφλοιωτή.

Προσθέτουμε αλάτι και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για δέκα λεπτά. Ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε καλα. Χωρίζουμε το προσούτο σε λωρίδες και όταν οι βάσεις της πίτσας είναι έτοιμες, προσθέτουμε από πάνω τη ρικότα, το προσούτο και τα κολοκυθάκια.Ψήνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν τα υλικά της πίτσας.

Για το σερβίρισμα 

Πασπαλίζουμε με πέστο βασιλικού και βάζουμε τα φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου. 

Πηγή φωτογραφίας: akispetretzikis.com