shutterstock
shutterstock
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Τρεις αγαπημένοι Έλληνες σεφ προτείνουν 3 ορεκτικά για το γιορτινό τραπέζι


Είναι γνωστό ότι το φαγητό μας φέρνει πιο κοντά. Αν υπάρχει όμως ένα γεύμα μέσα στο χρόνο που έχει τη δύναμη να φέρει στο ίδιο τραπέζι συγγενείς και φίλους αυτό είναι το χριστουγεννιάτικο. 

Τα επίσημα τραπεζομάντιλα στρώνονται, το καλό σερβίτσιο βγαίνει από τα ντουλάπια, μέχρι και οι χαρτοπετσέτες έχουν γιορτινό theme. Το στήσιμο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι κανονική τέχνη. 

Κι ενώ η ναυαρχίδα του γιορτινού γεύματος παραμένει το ψητό κρέας που θα επιλεξέτε να βάλετε στο κέντρο, τα συνοδευτικά, οι σαλάτες και τα ορεκτικά είναι οι δευτερεύουσες, πλην απαραίτητες, πινελιές ώστε αυτό το γαστρονομικό έργο τέχνης που ονομάζεται «χριστουγεννιάτικο τραπέζι» να θεωρείται ολοκληρωμένο (και έτοιμο να αναρτηθεί και στα ανάλογα social media). 

Διαβάστε επίσης: Τα λάθη που κάνεις όταν στρώνεις το τραπέζι για φαγητό

Χειροποίητες πίτες, ψητές πατάτες, σαλάτες, ψητά λαχανικά, ακόμα και πλατώ με τυριά είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των συνοδευτικών. Αν, φέτος, θέλετε να εμπλουτίσετε ή να διαφοροποιήσετε το γιορτινό σας τραπέζι, βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος. 

Εμείς επιλέξαμε τρεις αγαπημένους μας σεφ και μετά από μια διαδικτυακή βόλτα στα site τους (η οποία ήταν αρκετή για να μας ανοίξει την όρεξη), βρήκαμε 3 συνταγές για ορεκτικά που θα συμπληρώσουν ιδανικά το τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. Απλές στην εκτέλεση, αλλά εντυπωσιακές τόσο γευστικά, όσο και εμφανισιακά ώστε να ενθουσιάσουν και να ικανοποιήσουν κάθε αγαπημένο σας πρόσωπο. 

Διαβάστε επίσης: Tα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι οικοδεσπότες σε ένα κάλεσμα

Σούπα με καρότα από τον Έκτορα Μποτρίνι 
(botrini.gr)

botrini.gr
botrini.gr

Υλικά

500 γρ. καρότα κομμένα σε ροδέλες
30 γρ. βούτυρο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 μικρό τζίντζερ
Χυμό από ½ λάιμ
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. γιαούρτι
1 κύβο ζωμό λαχανικών
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι/Πιπέρι 

Οδηγίες
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, το σκόρδο και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν. Προσθέτουμε αλάτι, τα καρότα, τη ζάχαρη, το ζωμό και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε τη σούπα να βράσει ξεσκέπαστη για 20-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και την περνάμε λίγη λίγη στο μπλέντερ. Βάζουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το γιαούρτι και το χυμό λάιμ και ανακατεύουμε καλά. Ελέγχουμε από αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.

Στρόμπολι από τον Γιώργο Τσούλη

(giorgostsoulis.com)

giorgostsoulis.com
giorgostsoulis.com

Υλικά

1 έτοιμη ζύμη πίτσας
3 – 4 κ.σ. ελαιόλαδο
450 γρ. στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
380 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
100 γρ. τυρί μετσοβόνε, τριμμένο
350 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. μουστάρδα, απαλή
130 γρ. μασκαρπόνε
50 ml ζωμό κοτόπουλου
2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
αλάτι/πιπέρι
Παπαρουνόσποροι, για το πασπάλισμα
100 γρ. βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα 

Οδηγίες

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 2 – 3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές. Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου, την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 – 10 λεπτά. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μετσοβόνε, το μασκαρπόνε, το σχοινόπρασο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα 25 x 15 εκατοστά. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση αφήνοντας 2 εκ. κενό στα πλάγια. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο μικρές πλευρές και τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τις μακριές πλευρές.

Τσιμπάμε τις άκρες έτσι ώστε να σφραγίσει καλά το ρολό, βουτυρώνουμε την επιφάνεια του με τη βοήθεια ενός πινέλου και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο. Μεταφέρουμε το ρολό σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 – 35 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ζυμάρι

Σαλάτα πλιγούρι με φέτα, κάστανα και ρόδι από τον Άκη Πετρετζίκη

akispetretzikis.com
akispetretzikis.com

Υλικά

4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. πλιγούρι
200 ml ζωμό λαχανικών
200 γρ. πράσα
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. κουκουνάρι
50 γρ. λευκό κρασί
2 ντομάτες
χυμό+ ξύσμα 1 λεμονιού
2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
λίγα κλωνάρια θυμαριού
100 γρ. φέτα
½ ματσάκι μαϊντανό
150 γρ. κάστανα
σπόροι από 1 ρόδι

Οδηγίες

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το πλιγούρι μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα για μερικά λεπτά. Σβήνουμε με τον ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Με το που αρχίζει και βράζει αφαιρούμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
Παίρνουμε ένα άλλο τηγάνι και προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος από τα πράσα ψιλοκομμένα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι που το έχουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αρχίζουμε να σοτάρουμε και προσθέτουμε μετά από 3-4 λεπτά το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Αδειάζουμε τα περιεχόμενα του τηγανιού σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι, αφού πρώτα το σκουπίσουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Όταν είναι έτοιμο, το ρίχνουμε στο μπολ με το πράσο.
Στη συνέχεια, παίρνουμε 2 μέτριες ντομάτες και τις κόβουμε στα 4. Αφαιρούμε το εσωτερικό τους και τα σπόρια και κόβουμε σε μικρά κυβάκια.  Στεγνώνουμε τα υγρά με χαρτί και τις προσθέτουμε στο μπολ.Προσθέτουμε στο μπολ και τα υπόλοιπα υλικά, το ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, ψιλοκομμένο δυόσμο, ψιλοκομμένο θυμάρι, τη φέτα σε κύβους και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα και τέλος προσθέτουμε το πλιγούρι, τα κάστανα βρασμένα και κομμένα σε μικρα κομμάτια και τους σπόρους από το ρόδι. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.