Ικέτιδες
Ικέτιδες
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Όσα θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο -Η Comedie Francaise, ο Μαρκουλάκης σε ρόλο σκηνοθέτη και η Δανδουλάκη στις Ικέτιδες


Xωρίς Αριστοφάνη ουσιαστικά θα κυλήσει το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου, καθώς από τις οκτώ, συνολικά, παραγωγές που κατεβαίνουν το καλοκαίρι στο αρχαίο θέατρο, μόνον μία ανήκει στον αρχαίο κωμωδιογράφο και είναι οι «Νεφέλες».

Τα Επιδαύρια 2019 που ξεκινούν την προσεχή Παρασκευή, 21 Ιουνίου, θα ολοκληρωθούν στις 10 Αυγούστου. 

Είναι αλήθεια πως για κάθε μία από τις παραστάσεις του προγράμματος, αξίζει να πάρει κανείς τον δρόμο για την Αργολίδα, ξεκινώντας από τον «Οιδίποδα» του αμερικανού σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ουίλσον. Ο διάσημος δημιουργός, εραστής της εικόνας και των φωτισμών, καταθέτει την ματιά του πάνω στον μύθο του Οιδίποδα, παρακολουθώντας την ζωή του από την αρχή. Η Λυδία Κονιόρδου έχει αναλάβει έναν από τους δύο βασικούς ρόλους των αφηγητών. (21-22/6). 

Μια «Ορέστεια» διαφορετική από τις άλλες προτείνει, για την συνέχεια, το Εθνικό Θέατρο. Η μοναδική σωζόμενη τριλογία του Αισχύλου ανεβαίνει απο τρεις σκηνοθέτιδες της νεώτερης γενιάς, με την κάθε μία να έχει αναλάβει και ένα έργο. Η Ιώ Βουλγαράκη τον «Αγαμέμνονα», η Λιλλύ Μελεμέ τις «Χοηφόρους» και η Γεωργία Μαυραγάνη τις «Ευμενίδες». Η παράσταση, με κοινή μετάφραση, σκηνικό και φωτιστή, έχει διαφορετικό θίασο και όλοι μαζί, ηθοποιοί και συντελεστές, ξεπερνούν τους εξήντα. Ανάμεσά τους, οι Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Κίτσου, Εύη Σαουλίδου, Γιάννης Νιάρρος (28-29/6).

Αγαμέμνων
Αγαμέμνων

Σπάνια παιζόμενη η τραγωδία του Ευριπίδη «Ικέτιδες», αποτελεί την δεύτερη φετινή επιλογή του Εθνικού Θεάτρου, σε συμπαραγωγή με τον ΘΟΚ. Κι έτσι η Κάτια Δανδουλάκη παίρνει το βάπτισμα της αρχαίας τραγωδίας, με τον ρόλο της Αίθρας, μητέρας του Θησέα, στην παράσταση που σκηνοοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός. Στον θίασο οι Ακης Σακελλαρίου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Τάνια Τρύπη, Κόρα Καρβούνη, Αγλαϊα Παππά, Ανδρη Θεοδόρου κ.ά. (5-6/7). 

Για την πρώτη του σκηνοθεσία στην Επίδαυρο, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επέλεξε το πιο «διάσημο» έργο του αρχαίου δράματος, κι ένα ζευγάρι πρωταγωνιστών από τα πιο ισχυρά που διαθέτει το ελληνικό θέατρο: Είναι ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή με τον Δημήτρη Λιγνάδη στον επώνυμο ρόλο και την Αμαλία Μουτούση, Ιοκάστη. (12-13/7).

Ούτε η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη ανήκει στις συχνά παιζόμενες τραγωδίες. Φέτος είναι η επιλογή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τον Γιάννη Καλαβριανό να έχει αναλάβει την σκηνοθεσία, δίνοντας τον ρόλο της Ιφιγένειας στην βραβευμένη Ανθή Ευστρατιάδου -Μελίνα Μερκούρη 2017 (19-20/7). 

Νεφέλες
Νεφέλες

Μια μεγάλη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Επίδαυρο στα τέλη Ιουλίου: Ο παλαιότερος θεατρικός οργανισμός της Ευρώπης που παραμένει σε λειτουργία, η Comedie Francaise, θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορίας της, στο αρχαίο θέατρο του Πλυκλείτου. Ο διεθνούς φήμης βέλγος σκηνοθέτης Ιβο Βαν Χόβε θα παρουσιάσει μια τοιχογραφία της οικογένειας των Ατρειδών μέσα από το δίπτυχο «Ηλέκτρα-Ορέστης». Ενα έργο με πρωταγωνιστές τα δύο αδέλφια και τον πόθο τους να εκδικηθουν (26-27/7). 

Αρχές Αυγούστου θα παρουσιαστεί ο μοναδικός Αριστοφάνης, με την υπογραφή του Δημήτρη Καραντζά κι έναν θίασο πλούσιο σε ονόματα και ταλέντα: «Νεφέλες» του Αριστοφάνη με Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Καραθάνο, Χρήστο Λούλη, Γιώργο Γάλλο, Θεοδώρα Τζήμου, Εμιλυ Κολιανδρή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και άλλους (2-3/8). 

Mε την Κάθριν Χάντερ, την ελληνικής καταγωής ηθοποιό, στον ρόλο του Προμηθέα Δεσμώτη, της ομώνυμης αισχύλειας τραγωδίας, θα κλείσουν τα φετινά Επιδαύριο –από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Στο σκηνικό του Κώστα Βαρώτσου, δεμένη με αλυσίδα, σαν σκυλί, η μικροκαμωμένη ηθοποιός θα δώσει με τις υποκριτικές της δυνατότητες, μια ιδιαίτερη διάσταση στον τραγικό ήρωα. Μαζί τους, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γεράσιμος Γεννατάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ηλιάνα Μαυρομάτη (9-10/8).