Τι πρέπει να προσέξουν οι έγκυες γυναίκες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εγκυμονούσα γυναίκα στον ήλιο/Photo:Shutterstock
ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ήλιος και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μία mommy to be


Σε περίπτωση εγκυμοσύνης η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κρύβει αρκετούς κινδύνους, τους οποίους μου ανέλυσε ο γυναικολόγος μου, στο τελευταίο ραντεβού που είχα μαζί του.

Οι κίνδυνοι της τακτικής ηλιοθεραπείας (όπως ηλιακό έγκαυμα και καρκίνος του δέρματος) υπάρχουν ανεξάρτητα αν μία γυναίκα είναι έγκυος ή όχι. Ωστόσο, η ηλιοθεραπεία ενώ είστε έγκυος προσθέτει μια νέα διάσταση κινδύνου που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Κίνδυνος καρκίνου του δέρματος. Η έκθεση στον ήλιο, ειδικά εάν έχει ως αποτέλεσμα ηλιακό έγκαυμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα).

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν είστε έγκυος, μπορείτε να αφυδατωθείτε πιο εύκολα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα πρόωρου τοκετού. Όταν η θερμοκρασία του σώματος της μαμάς αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τη θερμοκρασία του εμβρύου. Εάν αυξηθεί αρκετά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και βλάβη στον εγκέφαλο του εμβρύου.

Αλλαγές στο δέρμα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αυξημένα οιστρογόνα στο σώμα σας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο χλαώματος (ο γνωστός ιατρικός όρος είναι η μάσκα εγκυμοσύνης) όταν εκτίθεστε στον ήλιο και στις ακτίνες υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Οι σκοτεινές κηλίδες που εμφανίζονται συνήθως στο μέτωπο και κατά μήκος της μύτης. Αυτές μπορεί να εξαφανιστούν μετά την εγκυμοσύνη ή να μείνουν.

Τεχνητό μαύρισμα

Υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του solarium και γενικότερα των μεθόδων τεχνητού μαυρίσματος. Ενώ είναι γνωστό ότι πρέπει να αποφεύγεται σε περίοδο εγκυμοσύνης, σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού είναι αυτή που πρέπει να ακολουθήσετε.

Συμβουλές για έγκυες γυναίκες

Στο τέλος, το μεγάλο ερώτημα είναι ένα. Παρά τα χρόνια έρευνας και προειδοποιήσεων, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι λάτρεις του ήλιου. Για πολλούς, η εγκυμοσύνη δεν θα το αλλάξει αυτό.

Η λήψη προφυλάξεων και η κατανόηση των κινδύνων είναι σημαντική. Πίνετε αρκετό νερό και ελαχιστοποιήστε την έκθεση στον ήλιο για να αποφύγετε την υπερθέρμανση. Επιπλέον βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστό αντηλιακό για να ελαχιστοποιήσετε τη βλάβη του δέρματος.

Ακολουθούν μερικά ακόμη βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Αποφύγετε την έξοδό σας τις ώρες που ο ήλιος καίει υπερβολικά
  • Αγοράστε ένα μεγάλο καπέλο και γυαλιά ηλίου που προστατεύουν τα μάτια, τα αυτιά και το πρόσωπό σας
  • Αναζητήστε κατάλληλα και εγκεκριμένα αντηλιακά για χρήση κατά την εγκυμοσύνη
  • Συζητήστε με το γιατρό ή τη μαία σας σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμίνης D
  • Φορέστε χαλαρά, ελαφριά ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας

Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του γυναικολόγου σας και ζητήστε την άποψή του για όποιο θέμα σας απασχολεί.

SHARE