Ξανθιά γυναίκα βάζει κρέμα
Φωτογραφία: Shutterstock
ΚΥΣΤΙΚΗ ΑΚΜΗ

Πώς πρέπει να φροντίζεις το δέρμα σου αν έχεις κυστική ακμή


Τα κνησμώδη σπυράκια που προκαλεί η κυστική ακμή θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση και σίγουρα δεν πρέπει να τα πειράζουμε με τα χέρια μας.

Όσο περισσότερο τα πειράζουμε και προσπαθούμε να τα σπάσουμε, τόσο χειρότερα γίνονται και μάλιστα στην περίπτωση της κυστικής ακμής, αυτή η διαδικασία μπορεί να κρύβει μέχρι και πόνο.

Είναι αλήθεια ότι η κυστική ακμή είναι μια από τις πιο σοβαρές μορφές ακμής, αλλά δεν είναι αήττητη. Με τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία από skincare experts, δερματολόγους, η φωτεινότερη επιδερμίδα δεν είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποκτήσετε.

Κυστική ακμή δημιουργείται όταν μικρές κοκκινωπές διογκώσεις-γνωστά και ως οζίδια- βρίσκονται ένα έως δύο χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, είναι έντονα, ερεθισμένα και έχουν δημιουργήσει φλεγμονή. Αυτά τα οζίδια είναι γεμάτα με λιπαρότητα, αλλά σε αντίθεση με την επιφανειακή ακμή, δεν υπάρχει δίοδος για να μπορέσει η λιπαρότητα να βγει προς τα έξω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αυτές οι κοκκινωπές διογκώσεις, τα χαρακτηριστικά σπυράκια με άλλα λόγια, να πρήζονται και να αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα με την πάροδο του χρόνου.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτά τα σπυράκια είναι απίστευτα επώδυνα όταν τα αγγίζουμε.

Αν δεν υπάρξει θεραπεία, τα σπυράκια μπορούν να παραμείνουν στο πρόσωπο για εβδομάδες.

Γυναίκα κοιτάει το πρόσωπό της στον καθρέφτη/Photo:Shutterstock

Η καλύτερη συμβουλή σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε κυστική ακμή, είναι να κλείσετε άμεσα ραντεβού με τον δερματολόγο σας. Εάν αντιμετωπίζετε ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα ή έχετε υποτροπιάζουσα κυστική ακμή, ο δερματολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικό ή τοπικό φάρμακο.

Πάντα με τη συμβουλή του δερματολόγου σας, μπορείτε στην καθημερινή σας περιποίηση να χρησιμοποιείτε προϊόντα με ρετινόλη και αυτό γιατί προάγει την κυτταρική κυκλοφορία γύρω από τα σπυράκια.

Επιπλέον, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (benzoyl peroxide) είναι ήπιο κερατολυτικό και είναι ιδανικό για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Τέλος, το σαλικυλικό οξύ είναι το συστατικό που βοηθάει το δέρμα να απαλλαχθεί από υπολείμματα που φράζουν τους πόρους.

Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι το να πειράζετε τα σπυράκια στο πρόσωπό σας και να προσπαθείτε να τα σπάσετε είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε με την κυστική ακμή.

Η κυστική ακμή είναι πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος για να καταφέρετε να κάνετε το σπυράκι να σκάσει, οπότε απλά ακολουθείστε τις οδηγίες του δερματολόγου σας και φροντίστε σωστά το δέρμα σας.

SHARE