Ανακαίνιση σπιτιού στο Παρίσι

Ένα διαμέρισμα 45 τ.μ. ανακαινίζεται φαντασμαγορικά με έμπνευση από τον κόσμο των καρτούν

Ένα μικρό διαμέρισμα στο Παρίσι μεταμορφώνεται σε έναν φαντασμαγορικό χώρο όπου η αρχιτεκτονική του μπρουταλισμού συνδυάζεται με το ζωηρό, παιχνιδιάρικο στιλ του cartooncore.

Χρώματα, αιχμηρές λεπτομέρειες και οπτικά τρικ ζωντανεύουν τον χώρο των 45 τ.μ. Ο αρχιτέκτονας Anthony Authié, δημιουργός του Zyva Studio, φέρνει την υπογραφή του μέσα από το ιδιαίτερο στιλ cartooncore. Όπως λέει ο ίδιος στο περιοδικό Never Too Small «είναι παιχνιδιάρικο και λίγο παράξενο, όμως ακριβώς αυτό είναι το νόημα».

Δείτε το παιχνιδιάρικο διαμέρισμα των 45 τ.μ.

Η σχεδιαστική του προσέγγιση υπερβαίνει τα απλά έντονα έπιπλα και τις χρωματικές πινελιές, προσφέροντας ολοκληρωμένα περιβάλλοντα που μοιάζουν να έχουν βγει από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων.

Στο σαλόνι, μια μεγάλη, ειδικά κατασκευασμένη βιβλιοθήκη φιλοξενεί τα βιβλία και τα συλλεκτικά αντικείμενα του ιδιοκτήτη, ενώ το τραπεζάκι από τη συλλογή Spike n’ Roses της Authié παίζει με την ένταση μεταξύ έλξης και κινδύνου/ Φωτογραφία: Zyva Studio

«Το cartooncore είναι ένας όρος που περιγράφει τον συνδυασμό του υπερβολικού με την αρχιτεκτονική, μέσα από παραμορφωμένες φόρμες και απροσδόκητες λεπτομέρειες που δημιουργούν μια οπτική αφήγηση», λέει ο αρχιτέκτονας.

Ένα από τα έργα του βρίσκεται σε ένα τριώροφο διαμέρισμα στη συνοικία Saint-Ouen, βόρεια του Παρισιού, κοντά στον Σηκουάνα. Το διαμέρισμα ανήκει σε ένα νεαρό ζευγάρι που εργάζεται στην τέχνη και τη μόδα.

Εμπνευσμένο από την τάση των ταινιών της δεκαετίας του 1990 να συνδυάζουν 2D animation με πραγματικά σκηνικά, όπως φαίνεται στις ταινίες Space Jam και Who Framed Roger Rabbit, το αυτοαποκαλούμενο cartooncore στιλ του Authié φέρνει τον κινηματογραφικό σουρεαλισμό στην κουζίνα από ανοξείδωτο ατσάλι.Φωτογραφία: Zyva Studio

Προηγούμενες ανακαινίσεις είχαν αφήσει το χώρο μονότονο, χωρίς ζωντάνια ή ποιότητα υλικών. Ο Authié αφέθηκε να δημιουργήσει ελεύθερα. «Ο στόχος ήταν να αποδώσω το παιχνιδιάρικο, παιδικό σύμπαν μου, χωρίς να χάσουμε τα μπρουταλιστικά στοιχεία που αγαπούν οι ιδιοκτήτες» εξηγεί.

Πριν από το παιχνίδι, προηγήθηκαν οι απαραίτητες αλλαγές στη δομή. Η τουαλέτα μεταφέρθηκε στο ισόγειο για να αυξηθεί ο χώρος αποθήκευσης στο υπνοδωμάτιο του πάνω ορόφου. Η σκάλα όμως ήταν το κλειδί. «Την περιστρέψαμε ώστε να δημιουργείται μια αίσθηση δραματικότητας στην ανάβαση και να γίνεται ορατή αμέσως με την είσοδο στο διαμέρισμα» αναφέρει.

Η αιωρούμενη σκάλα συνδέει δύο από τα τρία επίπεδα του διαμερίσματος και λειτουργεί ως γλυπτικό κεντρικό στοιχείο. Ο Authié αναδιάταξε τα σκαλοπάτια για να αλλάξει την κατεύθυνση της κίνησης στο χώρο, βάφοντας τόσο τη σκάλα όσο και η κουπαστή σε γαλάζιο χρώμα, με το κιγκλίδωμα να διαπερνά ένα μόνο σκαλοπάτι για μια σουρεαλιστική πινελιά. Φωτογραφία: Zyva Studio

«Η σκάλα γίνεται το επίκεντρο και αλλάζει ριζικά την αντίληψη του χώρου», σημειώνει. Ακόμα και η κουπαστή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να φαίνεται ότι διαπερνάει ένα σκαλοπάτι, μια μικρή αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα που δίνει μια σουρεαλιστική νότα.

Η πηγή έμπνευσης για τον Authié ήρθε από τα κινούμενα σχέδια των δεκαετιών του ’90, που συνδύαζαν 2D χαρακτήρες με τον πραγματικό κόσμο, όπως στο Space Jam και το Who Framed Roger Rabbit. Η βάση του διαμερίσματος είναι ουδέτερη με μπετόν, ζεστό γκρι σοβά, ατσάλι και γκρι δάπεδο.

Η παλέτα περιορίζεται σε δύο δυναμικά χρώματα, μπλε και πορτοκαλί, που κυριαρχούν σε κάθε γωνιά. Τα μυτερά πόμολα στα συρτάρια (τυπωμένα σε 3D στο ίδιο του το στούντιο), το μυτερό τραπεζάκι και η σκάλα είναι έντονο γαλάζιο, ενώ ο καναπές και η μεγάλη βιβλιοθήκη στο σαλόνι ξεχειλίζουν από φωτεινό πορτοκαλί.

Στο υπνοδωμάτιο, μεγάλα υαλότουβλα θυμίζουν τεχνητό φουσκωτό υλικό, δημιουργώντας ιδιωτικότητα αλλά αφήνοντας το φως να περνάει. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στο πορτοκαλί και το μπλε ξεχωρίζουν πάνω στο λευκό, συνδυάζοντας την αυστηρότητα του μπρουταλισμού με την παιχνιδιάρικη διάθεση του cartooncore.

Ένας τοίχος από υαλότουβλα στο υπνοδωμάτιο προσφέρει ιδιωτικότητα, ενώ παράλληλα επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται. Η υφή τους, που μοιάζει με πλαστικό με φυσαλίδες, προσθέτει ένα παιχνιδιάρικο, απτό στοιχείο στο χώρο. Φωτογραφία: Zyva Studio

Η τουαλέτα ξεφεύγει πλήρως από το υπόλοιπο σπίτι. Για να δημιουργήσει την αίσθηση ενός τροπικού θερμοκηπίου, ο Authié κάλυψε τους τοίχους με μακρόστενα πλακάκια σε πράσινο χρώμα.

Το μπάνιο είναι καλυμμένο εξ ολοκλήρου με πράσινα πλακάκια, που του δίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας, σαν θερμοκήπιο. Το χρώμα και η λάμψη κάνουν τον χώρο να φαίνεται φωτεινός και συνδεδεμένος με τον εξωτερικό χώρο/ Φωτογραφία: Zyva Studio

Φωτιστικά από τη συλλογή Tjoep της Fatboy πλαισιώνουν τον καθρέφτη, δίνοντας μια ατμόσφαιρα επιστημονικού εργαστηρίου. Για τον Authié ο σχεδιασμός μικρών χώρων δεν σημαίνει παραχωρήσεις αλλά δημιουργία. «Αυτό που αγαπώ στα μικρά διαμερίσματα είναι ότι απαιτούν έντονη φαντασία», τονίζει.

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε πολυκατοικία της δεκαετίας του 1960 στο Saint-Ouen, βόρεια του Παρισιού, κοντά στις όχθες του Σηκουάνα και στην εμβληματική υπαίθρια αγορά της περιοχής/ Φωτογραφία: Zyva Studio

«Δίνουν τη δυνατότητα στους ενοίκους να ταξιδεύουν πέρα από τα όρια και τους περιορισμούς του χώρου», συμπληρώνει. Ουσιαστικά, η απλότητα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για να μεταμορφώνει μικρούς χώρους σε δυναμικές, οπτικές σκηνές γεμάτες σουρεαλισμό, χιούμορ και αντιθέσεις.