Κατάλογος ΙΚΕΑ 1974
Η διακόσμηση κάνει κύκλους/ Φωτογραφία: IKEA Vintage Fans
ΤΙΜΕ ΜΑCHINE!

Time machine! 5 interior trends από τους καταλόγους της ΙΚΕΑ που είναι και πάλι επίκαιρα -Η θέση τους στο σπίτι τότε και τώρα


Αν στρέψεις στα μάτια στο παρελθόν, θα δεις τι σε οδήγησε σε αυτό που ζεις τώρα. Το παρελθόν, μπορεί να γίνει ένας σύμβουλος που θα σε βοηθήσει να αποφύγεις λάθη. Σου δείχνει τι είναι αυτό που δεν είχες για να επιτύχεις κάποιο σκοπό και τους χειρισμούς που δεν απέδωσαν.

Ομως, πέρα από όλα αυτά τα «μαθήματα αυτογνωσίας», το παρελθόν κρύβει και κάτι ακόμα: ιδέες ανθρώπων που έβλεπαν μπροστά από την εποχή τους. Ιδέες πρωτοπόρες και αυθεντικά δημιουργικές.

Δεν είναι μόνο η μόδα που κάνει κύκλους αλλά και η διακόσμηση: οι κατάλογοι της ΙΚΕΑ σε κάθε δεκαετία κρύβουν κι από ένα κεφάλαιο του interior design. Ανακαλύψαμε εικόνες που επαληθεύουν την διαχρονικότητα ορισμένων design trends που σήμερα είναι η τελευταία λέξη στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Ποια ήταν η πρόταση της ΙΚΕΑ για τα έπιπλα του καθιστικού και της κρεβατοκάμαρας σαράντα (ή και παραπάνω) χρόνια πριν; Μήπως εκείνα τα έπιπλα μοιάζουν αρκετά με αυτά που βλέπουμε τώρα στα πιο μοντέρνα διαμερίσματα του εξωτερικού;

Μέσα από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, θα διαπιστώσετε ότι τίποτα δεν γίνεται «παλιό», όταν είναι πραγματικά καινοτόμο. Με την βοήθεια της σελίδας «ΙKEA vintage fans» στο Facebook, σας παρουσιάζουμε εικόνες αρκετών δεκαετιών πριν που «συνομιλούν» με το σήμερα.

Κατάλογος ΙΚΕΑ, 1987

Ένας κόκκινος δερμάτινος καναπές κοσμεί το εξώφυλλο του καταλόγου της ΙΚΕΑ το 1987. Δίπλα του ένα φωτιστικό δαπέδου και ένα coffee table με αποθηκευτικό χώρο.

O δερμάτινος καναπές εξακολουθεί να είναι must και βρίσκεται μέσα στις προτάσεις των διακοσμητών για το καθιστικό.

Κατάλογος ΙΚΕΑ,1977

Η βιεννέζικη ψάθα στον καναπέ του καθιστικού που απεικόνιζε το εξώφυλλο του καταλόγου της ΙΚΕΑ το 1977, έκανε την διαφορά.

Και σήμερα, η βιεννέζικη ψάθα είναι top interior trend και φέρνει retro vibes σε κάθε γωνιά του σπιτιού.

Κατάλογος ΙΚΕΑ, 1998


Gallery walls: Στο εξώφυλλο του καταλόγου της ΙΚΕΑ το 1998, είδαμε κάδρα με ασπρόμαυρες εικόνες να στολίζουν τον τοίχο ενός καθιστικού.

Σε προηγούμενο άρθρο, κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στα gallery walls.

Τα κάδρα στους τοίχους γίνονται ένα θαυμαστό μέσο για να τους μεταμορφώσετε.

Κατάλογος ΙΚΕΑ, 1964

Greenery: Τα φυτά είναι το κυρίαρχο διακοσμητικό στο καθιστικό που ακολουθεί και μας γυρνά πίσω στο 1964.

Με τον ίδιο τρόπο εισβάλλουν τα φυτά και στο χώρο μας 56 χρόνια μετά.

Κατάλογος ΙΚΕΑ, 1966

Έπιπλα με αποθηκευτικό χώρο: Ενα μέσο οργάνωσης που είδαμε να πρωταγωνιστεί στον κατάλογο της ΙΚΕΑ το 1966.

Tα έπιπλα αποθήκευσης μπορούν να κρατήσουν με διακριτικό τρόπο οργανωμένα τα αντικείμενα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Δείτε παραδείγματα στο σήμερα:

SHARE