Μικρό σπίτι
Φωτογραφία/Shutterstock
10|04|2024 16:29
SHARE
SMALL SPACE

Πώς να στήσετε σωστά ένα επίσημο τραπέζι στο μικρό σπίτι -8 tips για να μεγαλώσετε τον χώρο


Το να διοργανώσετε ένα τραπέζι για μερικούς φίλους ή ένα μικρό πάρτι στο σπίτι σας σάς φαίνεται τρομακτική ιδέα λόγω χώρου;

Αν η απάντηση είναι ναι, μην απογοητεύεστε, μπορείτε να διαμορφώσετε το εσωτερικό του διαμερίσματός σας με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται μεγαλύτερο και να καταφέρετε να είστε άνετα.

Η Jen Nash, επικεφαλής σχεδιασμού στην εταιρεία Magnet μιλώντας στο HouseBeautiful αναφέρει πως «αν αφαιρέσετε την υπερβολική ακαταστασία και προσθέσετε έξυπνες συσκευές αποθήκευσης μπορείτε να αναδείξετε έναν μικρό χώρο, μετατρέποντάς τον σε ένα πρακτικό και ευέλικτο χώρο φιλοξενίας για τους φίλους και την οικογένειά σας».

Ετοιμάστε το φαγητό εκ των προτέρων

Αρχικά, αν πρόκειται να κάνετε τραπέζι, προετοιμάστε όλα τα πιάτα που μπορείτε πριν την ημέρα που θα έρθουν οι καλεσμένοι σας, ώστε να μην έχετε γεμίσει τον πάγκο της κουζίνας με συσκευές και πιάτα. Καλό θα είναι επίσης να έχετε προμηθευτεί τάπερ και δοχεία αποθήκευσης ώστε να τα έχετε τακτοποιημένα στο ψυγείο και να τα βγάλετε όταν έρθει η ώρα.

Τακτοποιήστε

Όταν μένετε σε ένα μικρό σπίτι και το αφήσετε ακατάστατο για μία μόλις ημέρα, φαίνεται υπερβολικά μικρότερο. Επομένως πριν φτάσουν οι επισκέπτες σας αφιερώστε χρόνο στο συμμάζεμα και αποθηκεύστε αντικείμενα που δεν θα σας χρειαστούν εκείνη την ημέρα. Για παράδειγμα το λάπτοπ σας μπορείτε να το τοποθετήσετε στο δωμάτιό σας και όχι στο σαλόνι ή επιδαπέδια βάζα που πιάνουν αρκετό χώρο μπορούν να μετακομίσουν σε ένα άλλο δωμάτιο εκτός του οπτικού σας πεδίου.

Επίσης από την κουζίνα αφαιρέστε συσκευές όπως φριτέζες, φρυγανιέρες, καφετιέρες που πιάνουν χώρο και δεν χρειάζονται για εκείνη την ημέρα. Αυτό θα μεγαλώσει τον χώρο του πάγκου σας και θα σας κάνει να νιώσετε πιο οργανωμένοι.

Φωτογραφία/Shutterstock

Αλλάξτε την διάταξη των επίπλων

Κάντε μια μικρή αναδιάταξη των επίπλων, τοποθετώντας τα στην περίμετρο του δωματίου. Αυτό θα ανοίξει έναν κεντρικό χώρο όπου εκεί θα μπορείτε να τοποθετήσετε το τραπέζι και τις καρέκλες, τις μαξιλάρες ή τα σκαμπό.

Βάλ΄τε μπουφέ

Η Jen Nash προτείνει να μην κάνετε ένα επίσημο δείπνο αν έχετε έναν πολύ μικρό χώρο αλλά να επενδύσετε σε έναν μπουφέ. Η Jen εξηγεί: «Αν ο χώρος είναι πραγματικά στενός και ίσως δεν έχετε τραπέζι, μην αισθανθείτε την πίεση να κάνετε ένα επίσημο δείπνο. Ένας μπουφές μπορεί να λειτουργήσει τέλεια σε έναν μικρό χώρο. Έτσι οι επισκέπτες θα νιώσουν πιο οικεία. Τοποθετήστε το φαγητό σε στιλ μπουφέ, χρησιμοποιώντας τον πάγκο της κουζίνας ως επιφάνεια σερβιρίσματος και τοποθετήστε ψηλές καρέκλες.

Φωτογραφία/Shutterstock

Μην τοποθετείτε όλα τα καθίσματα σε ένα σημείο

Το «κλειδί» σύμφωνα με την Jen είναι να τοποθετήσετε διάφορα καθίσματα σε όλο το σπίτι. Δηλαδή: μαξιλάρες, σκαμπό, ψηλές καρέκλες ώστε τα άτομα να διασκορπίζονται στον χώρο και όχι να μένουν σε ένα σημείο με αποτέλεσμα να φαίνεται «μπουκωμένο». Για παράδειγμα, βάλτε τα ποτά σας σε ένα μικρό τραπέζι με ροδάκια σε μια γωνιά του δωματίου, το γεύμα σας στο κεντρικό τραπέζι και το επιδόρπιο στην κουζίνα. Αυτό επιτρέπει καλύτερη ροή και οι επισκέπτες δεν θα είναι συγκεντρωμένοι όλοι σε ένα σημείο».

Διατηρήστε τη διακόσμηση του τραπεζιού απλή

«Εάν τελικά προτιμάτε ένα πιο επίσημο στυλ φαγητού, προτιμήστε μία μίνιμαλ διακόσμηση τραπεζιού. Θα είναι πιο αποτελεσματική όταν ο χώρος είναι στενός και μικρός» λέει η Jen. Πειραματιστείτε με κεριά σε διάφορα ύψη τα οποία καταλαμβάνουν λίγο χώρο και δημιουργούν μια ατμοσφαιρική γευστική εμπειρία.

Φωτογραφία/Shutterstock

Να είστε δημιουργικοί με την αποθήκευση

«Σε ένα μικρό σπίτι, είναι πιθανό να έχετε ένα μικρό ψυγείο και καταψύκτη που δεν είναι κατασκευασμένα για να χωρούν τρόφιμα για πολύ κόσμο. Για να μεγαλώσετε τον χώρο αποθήκευσης μπορείτε να προσαρμόσετε τα ράφια έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά», προτείνει η Jen. «Μετατοπίστε τα, αυξάνοντας τα κενά μεταξύ τους για να ελευθερώσετε χώρο».

Πλύνετε τα πιάτα όσο πιο σύντομα γίνεται

Ένα προφανές, αλλά συχνά αγνοούμενο και βαρετό βήμα είναι να πλένετε τα πιάτα -και όποια άλλα σκεύη χρησιμοποιείτε- αμέσως ειδικά αν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων. «Μετά το γεύμα τοποθετήστε τα στον νεροχύτη και αφήστε το ζεστό νερό να τρέξει έως ότου μουλιάσουν έτσι ώστε στη συνέχεια τα υπολείμματα να φύγουν πιο γρήγορα», συμβουλεύει η Jen.

SHARE