διακόσμηση καθιστικού
Φωτογραφία: Shutterstock
DECO TIPS

Πώς να διακοσμήσεις το σπίτι σου για να σε χαλαρώνει και να μη σου φέρνει άγχος


Ένα ακατάστατο σπίτι, φορτωμένο με περιττά αντικείμενα και μη λειτουργικούς χώρους το μόνο που επιτυγχάνει είναι να σου εντείνει το άγχος, το οποίο προσπαθείς με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσεις στην καθημερινότητά σου.

Το σπίτι οφείλει να είναι χώρος έμπνευσης, χαλάρωσης και αποσυμπίεσης. Με πράγματα που μας γεμίζουν θετική ενέργεια, που μας προκαλούν ευχάριστες σκέψεις και που μας βοηθούν να χαλαρώνουμε μετά από μια κουραστική ημέρα.

Δεν είναι και τόσο δύσκολο να δημιουργήσεις ένα σπίτι που θα ξεκουράζει το σώμα, θα σε κάνει να σκέφτεσαι θετικά και να ανυπομονείς να επιστρέψεις σε αυτό. Οι διακοσμητές προτείνουν διάφορα tips που μπορείς να υιοθετήσεις ώστε να μετατρέψεις το σπίτι σου σε ένα μέρος που θα χαλαρώνει και δεν θα σου προκαλεί επιπλέον άγχος.

Πώς να διακοσμήσεις το σπίτι σου για να σε χαλαρώνει και να μη σου φέρνει άγχος


Φωτογραφία: Lum3n/Pexels

H δύναμη των φυτών: Μια ανάσα δροσιάς για το σπίτι σου, ένα boost στην ενέργειά σου. Ενα φυτό θα αναβαθμίσει αμέσως την διακόσμηση και θα γαληνέψει την ατμόσφαιρα -κάτι που σίγουρα έχεις ανάγκη μετά από μια ημέρα γεμάτη στρες. Η ένταξη ορισμένων φυτών στο σπίτι, σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, βοηθά στην εξάλειψη της αρνητικής ενέργειας και στην προσέλκυση της τύχης και της ευημερίας.

Φωτογραφία: Yehleen gaffney/Unsplash

Απομάκρυνε τα περιττά αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο σου: Κάθε αντικείμενο στο σπίτι σου θα πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Αντικείμενα που δεν εξυπηρετούν καμία ανάγκη σου και το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβαρύνουν τον χώρο σου, προκαλούν άγχος. Αν έχεις ελεύθερο χρόνο, αφιέρωσε τον στο ξεκαθάρισμα των χώρων του σπιτιού και άφησέ το να ανασάνει. Ετσι θα αποκτήσεις ήρεμη ατμόσφαιρα. Απομάκρυνε για παράδειγμα δώρα που δεν σου άρεσαν ποτέ, φωτογραφικές αναμνήσεις που σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Τα αναμνηστικά που βαρέθηκες και τα ρούχα που δεν θέλεις πια να φοράτε. Στολίστε το σπίτι με ό,τι σου δίνει χαρά και φόρεσε μόνο ό,τι σου φτιάχνει την διάθεση. 

O αλάνθαστος κανόνας του "Less is more": Ηρεμο σπίτι και θορυβώδης διακόσμηση δεν πάνε μαζί. Μην παραγεμίζεις το σπίτι σου με πολλά έπιπλα και αντικείμενα. Είναι σημαντικό να έχεις μια ελευθερία κινήσεων στον χώρο. Οπως είπαμε και πριν απομάκρυνε αντικείμενα χωρίς ουσιαστικό ρόλο, που απλά καταλαμβάνουν χώρο σε συρτάρια και ράφια. Κράτησε μόνο όσα έχουν "χαρακτήρα" και πρακτική αξία. Επίσης αφαίρεσε έπιπλα για να «αναπνεύσει» ο χώρος. Ενα παραγεμισμένο σπίτι προκαλεί στρες και δεν σε χαλαρώνει.

H ηρεμία του γκρι: Το ουδέτερο χρώμα που μειώνει το άγχος, δημιουργεί cozy ατμόσφαιρα και δείχνει τον χώρο πιο τακτοποιήμενο. Ταιριάζει σε κάθε δωμάτιο, φέρνοντας σκανδιναβικό αέρα διακόσμησης.

Το γκρι είναι μια απόχρωση που θα σε κάνει να νιώθεις ξεκούραστα μέσα στο δωμάτιο και θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το στρες.

Οχι πολλά χρώματα σε ένα δωμάτιο: Το δωμάτιο του σπιτιού που αν το επιβαρύνεις με πολλά χρώματα, μπορεί εύκολα να δείξει ακατάστατο. Να θυμάσαι ότι το λευκό χρώμα χαρίζει πάντα αίσθηση φρεσκάδας. 

Δώσε σημασία στην είσοδό σου: Αν κάθε φορά που μπαίνεις στο σπίτι είναι τα παπούτσια που σε περιμένουν στην πόρτα της εισόδου ή ένα άρωμα που δεν φέρνει στο μυαλό μια ευχάριστη εικόνα, τότε, αμέσως δημιουργείται μια αρνητική αίσθηση.
Οταν η είσοδος έχει στιλ και δεν είναι ακατάστατη, δημιουργεί μια υπέροχη εντύπωση σε όσους μπαίνουν στο σπίτι σου για πρώτη φορά (ή κάθε φορά) και ιδίως σε σένα που μένεις σε αυτό. Οι περισσότεροι αφήνουν στην είσοδο του σπιτιού προσωπικά αντικείμενα (παπούτσια, κλειδί, κάποιο πανωφόρι, μια τσάντα).Έχουν απλά ένα χαλάκι και κανένα άλλο ίχνος στιλ. Μπορείς να το τοποθετήσεις έναν εντυπωσιακό καθρέπτη ή να κρεμάσεις έναν καλόγουστο πίνακα και να τοποθετήσεις ένα όμορφο χαλί. Αγόρασε ένα όμορφο έπιπλο και σίγουρα μην έχεις τα παπούτσια σου όλα αραδιασμένα δίπλα στην πόρτα.

Ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο: Ο φωτισμός του σπιτιού είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα όταν μιλάμε για τη διακόσμησή του και την ατμόσφαιρα που θέλει κάποιος να κυριαρχεί στον κάθε χώρο. Το σωστό φως μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση και να σε χαλαρώσει, ενώ ένα όμορφο φωτιστικό δίνει την απαραίτητη στιλιστική πινελιά στη διακόσμηση του καθιστικού και του υπνοδωματίου.

Ο χαμηλός φωτισμός να θυμάσαι ηρεμεί και χαλαρώνει. Eνα μόνο κεντρικό φωτιστικό οροφής στο σαλόνι μόνο του δεν αρκεί. Κάνει τον χώρο μικρό και ψυχρό. Τις περισσότερες φορές στο εσωτερικό του καθιστικού χρησιμοποιείται ένα κεντρικό φωτιστικό οροφής. Εσύ μην πέσεις σε αυτή την διακοσμητική παγίδα. Τοποθέτησε διάφορα φωτιστικά στους χώρους του σπιτιού και δημιούργησε μια χαλαρή ατμόσφαιρα.

SHARE