Filippo Sorcinelli/Φωτογραφία Getty Images

Filippo Sorcinelli, ο σχεδιαστής πίσω από τα άμφια του Πάπα: «Με τατουάζ και σκουλαρίκια τρόμαξα το Βατικανό»

Το να σχεδιάζει κανείς άμφια για τον Πάπα δεν είναι όπως το φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος. Δεν υπάρχουν πρόβες ή μετρήσεις, μόνο αυστηρό πρωτόκολλο.

Η ανάθεση γίνεται μέσα από το ειδικό Γραφείο Λειτουργικών Τελετών του Πάπα, μια ομάδα εξειδικευμένων ιερέων που αξιολογούν μόνο έργα απόλυτα ευθυγραμμισμένα με τους αυστηρούς λειτουργικούς κανόνες και τη χρήση τους ανά τον κόσμο. Σε αυτό το περιοριστικό αλλά βαθιά πνευματικό πλαίσιο, ο σχεδιαστής Filippo Sorcinelli βρήκε την απόλυτη δημιουργική ελευθερία.

Γεννημένος το 1975 στο Mondolfo της Ιταλίας, ο Sorcinelli δεν είναι απλώς ένας σχεδιαστής. Είναι ένας καλλιτέχνης σε κάθε επίπεδο, οργανίστας από παιδί, δημιουργός λειτουργικών αμφίων, αρωματοποιός και λάτρης της ιεροπρέπειας. Σπούδασε στο Παπικό Ινστιτούτο Ιερής Μουσικής, όπου ήρθε σε βαθιά επαφή με την αρμονία, τη θεολογία, την ιστορία της Εκκλησίας και τη μυσταγωγία του θείου.

Για τον ίδιο, το να παίζει εκκλησιαστικό όργανο είναι μια μορφή σιωπηλής προσευχής. Όπως δήλωσε στην ισπανική Vogue, «η μουσική είναι μια άρρητη προσευχή. Είμαστε η προέκταση της πίστης των εκκλησιαζόμενων, η μουσική είναι το όχημα για την πνευματική τους αναζήτηση».

Φωτογραφία: Instagram Filippo Sorcinelli

Filippo Sorcinelli: Ο σχεδιαστής πίσω από τα άμφια του Πάπα

Η είσοδος του Filippo Sorcinelli στον κόσμο της εκκλησιαστικής μόδας έγινε μάλλον τυχαία ή, όπως αφήνει να εννοηθεί «ίσως θεόσταλτα». Όλα ξεκίνησαν όταν δώρισε σε έναν φίλο που επρόκειτο να γίνει ιερέας ένα ειδικά κατασκευασμένο άμφιο.

Η ποιότητα και η μοναδικότητα του ενδύματος προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παριστάμενων και σύντομα τον προσέγγισε ένας επίσκοπος, που σήμερα αποτελεί έναν από τους στενότερους φίλους και «προστάτες» του. Ο Sorcinelli του έφτιαξε δεύτερο άμφιο, μια περίτεχνη μίτρα (το τελετουργικό κάλυμμα της κεφαλής των επισκόπων).

Αυτός ο επίσκοπος, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Γένοβας και σημαντική προσωπικότητα στον εκκλησιαστικό κόσμο, στάθηκε σαν πνευματικός του νονός. Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι το τηλέφωνο να χτυπήσει και να του αλλάξει τη ζωή: μια πρόσκληση από το Βατικανό να δημιουργήσει τα άμφια για τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄.

Filippo Sorcinelli/Φωτογραφία Getty Images

«Η συνεργασία με το Βατικανό είναι κάτι πραγματικά μεγάλο, ένα προνόμιο που συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες και πρωτόκολλα», εξηγεί ο Filippo Sorcinelli. «Δεν μπαίνεις απλώς σε έναν χώρο σαν κι αυτόν φορώντας ό,τι θέλεις. Η είσοδος στο Βατικανό είναι από μόνη της μια τελετουργική εμπειρία, που απαιτεί σεβασμό, κατανόηση και λεπτότητα».

Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους χώρους του Βατικανού, με τατουάζ, σκουλαρίκια και έναν αέρα καλλιτέχνη έξω από τα συνηθισμένα, υπήρξε ένας μικρός πανικός. «Φοβήθηκαν ότι θα παρουσιαζόμουν έτσι. Τους διαβεβαίωσα πως τα βγάζω όλα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο σεβασμός είναι πάνω απ’ όλα. Άλλωστε, αυτό κάνει τα πράγματα πιο απλά. Είναι θέμα ενσυναίσθησης», δήλωσε.

Φωτογραφία Instagram: Filippo Sorcinelli

Η πρώτη φορά που ο Πάπας φόρεσε δημιουργία του

Ένα τηλεφώνημα από το Βατικανό του ανέθεσε την κατασκευή ενός λειτουργικού ενδύματος για τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. «Ήταν συγκλονιστικό. Το σχεδιάσαμε, το δημιουργήσαμε, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα φορεθεί». Τελικά ο σχεδιαστής είδε τον Πάπα στην τηλεόραση να εμφανίζεται φορώντας το ένδυμά του. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Θυμάμαι έναν δημοσιογράφο να λέει: “Επιτέλους, ένας Πάπας ντυμένος σαν Πάπας”. Εκείνη η φράση με ακολουθεί μέχρι σήμερα».