Φωτογραφία γυναίκας σε είσοδο σπιτιού
Φωτογραφία: Shutterstock
HEALTHY LIVING

Πρέπει να βγάζουμε τα ρούχα μας μόλις επιστρέψουμε σπίτι; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τη «βρώμικη» αλήθεια


Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε μόλις μπαίνουμε στο σπίτι; Σίγουρα αυτό που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων είναι να βγάλουμε τα παπούτσια μας και να πλύνουμε τα χέρια μας.

Πέρα όμως από αυτά δεν θα πρέπει να αμελούμε να αλλάζουμε απευθείας τα ρούχα που φορούσαμε στη βόλτα ή τη δουλειά στην οποία βρισκόμασταν. Είναι γεγονός ότι το να φοράμε τα ίδια ρούχα εντός και εκτός σπιτιού, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας.

Καθώς περνούν οι ώρες εκτός σπιτιού, τα ρούχα που φοράμε γεμίζουν μικρόβια. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν τα ρούχα μας φαίνονται καθαρά και δεν βρισκόμαστε σε χώρους όπου ευδοκιμούν τα μικρόβια, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία, τονίζουν οι ειδικοί όπως διαβάζουμε σε άρθρο της NewYorkPost.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio/Pexels

Πρέπει να βγάζουμε τα ρούχα μας μόλις επιστρέψουμε σπίτι; Τι απαντούν οι ειδικοί

Η υγιεινή του σπιτιού περιλαμβάνει έναν χρυσό και απαράβατο κανόνα: όχι παπούτσια και τα ρούχα της βόλτας ή της δουλειάς μέσα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βγάζουμε τα υποδήματα μας σε κάποιο σημείο κοντά στην εξώπορτα και να περπατάμε μέσα στο σπίτι είτε με παντόφλες, είτε με υποδήματα που προορίζονται αποκλειστικά για το σπίτι. Επίσης θα πρέπει να βγάζουμε τα ρούχα που φορούσαμε στην έξοδό μας και να φοράμε αυτό που λέμε «τα ρούχα του σπιτιού».

Tα μικρόβια μπορεί να επιζήσουν στα συνθετικά υφάσματα έως και 206 ημέρες και στα βαμβακερά έως και 90 ημέρες. H σαλμονέλα επιζεί στα βαμβακερά υφάσματα έως 5 ώρες και το το e.coli μπορεί να επιβιώσει έως 45 ημέρες στα βαμβακερά και στα ανάμεικτα υφάσματα. Αυτά τα μικρόβια μπορεί να περάσουν στον καναπέ, το κρεβάτι, την πολυθρόνα και στη συνέχεια στον οργανισμό σας και να σας αρρωστήσουν. Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό και είστε σε μια περίοδο έντονου στρες και κόπωσης.

Οι ειδικοί λένε ότι τα ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να καθαρίζονται συχνά. «Συνιστώ γενικά να καθαρίζετε τα πράγματα που φοράτε σε δημόσιους χώρους περίπου μία φορά την εβδομάδα», είπε ο Τσαρλς Γκέρμπα, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στο The Post την Πέμπτη.

Σημειώνει δε ότι «οι άνθρωποι τείνουν να παραμελούν τον καθαρισμό συγκεκριμένων ειδών, όπως τα χειμωνιάτικα παλτό». Ενώ υποστηρίζει πως γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να συσσωρευτούν ιοί και βακτήρια στα συγκεκριμένα είδη ρούχων. «Η έκθεση στα μικρόβια είναι υψηλή σε κλειστούς δημόσιους χώρους όπως το μετρό και τον ηλεκτρικό», είπε ο ειδικός στα μικρόβια.

Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ σχολαστικοί με την καθαριότητα και επιμένουν να κάνουν διάκριση μεταξύ των «ρούχων για το σπίτι» και των «ρούχων για εξωτερικές δουλειές». Μια τέτοια κίνηση είναι σωστή και καλό είναι την επόμενη φορά που θα γυρίσετε σπίτι μετά το γραφείο, να μην καθίσετε στον καναπέ σας, αν δεν έχετε αλλάξει πρώτα ρούχα. Οσο κουρασμένοι κι αν είστε...

SHARE