Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
11|11|2023 08:56
SHARE
ΕΡΕΥΝΑ

Μήπως τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι μύθος; -Νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσα βήματα χρειάζονται


Μέχρι πρότινος υπήρχε ένα όριο βημάτων το οποίο έπρεπε να κάνουμε σε καθημερινή βάση ώστε να παραμένουμε υγιείς. Κι όμως, μια έρευνα φέρνει νέα δεδομένα.

Όπως αναφέρεται στη Daily Mail, επιστήμονες από την Ισπανία ανέλυσαν 12 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 110.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι τα 10.000 βήματα είναι πολλά και χρειάζονται λιγότερα ώστε να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ένας πολύ μικρότερος στόχος από τα 10.000 βήματα είναι εξίσου αποτελεσματικός σύμφωνα με τους ερευνητές. Περπατώντας μόλις 2.700 βήματα την ημέρα - ή περίπου 2 χιλιόμετρα -μειώνει την πιθανότητα να υποφέρει κανείς από καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά ο στόχος των 8.700 μειώνει τους κινδύνους έως και 60%.

Η ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία, εξέτασε 12 διεθνείς μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση των καθημερινών βημάτων στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες για περισσότερους από 110.000 συμμετέχοντες.

Πρέπει τελικά να κάνουμε 10.000 βήματα καθημερινά για να είμαστε υγιείς; Ερευνητές απαντούν

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American College of Cardiology, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που περπατούσαν 2.517 βήματα την ημέρα είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που περπατούσαν μόνο 2.000 βήματα ημερησίως ενώ τα 2.735 βήματα μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 11%.

Ακόμη μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν από εκείνους που περπατούσαν περισσότερο.

Για την ακρίβεια τα 8.763, μειώνουν τον κίνδυνο σε ποσοστό 60%. Για τις καρδιαγγειακές παθήσεις τα 7.126 βήματα την ημέρα συνδέθηκαν με μείωση του κινδύνου, κατά 51%. Το γρήγορο περπάτημα από την άλλη προσφέρει καλύτερη υγεία και μείωση του κινδύνου ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό βημάτων ανά ημέρα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Francisco Ortega, από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, δήλωσε: «Παραδοσιακά, πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι έπρεπε να κάνουν περίπου 10.000 βήματα την ημέρα, μια ιδέα που βγήκε από την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1960 και δεν είχε καμία βάση στην επιστήμη.

«Τα περισσότερα βήματα δεν είναι ποτέ κακά. Η μελέτη μας έδειξε ότι ακόμη και 16.000 βήματα την ημέρα δεν ενέχουν κίνδυνο.

Η ερευνήτρια Δρ Esmée Bakker πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει τη μελέτη μας διαφορετική είναι ότι, για πρώτη φορά, θέτουμε σαφείς στόχους βημάτων. Μετρήσιμα οφέλη μπορούν να επιτευχθούν με μικρές αυξήσεις στον αριθμό των βημάτων ανά ημέρα. Για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, κάθε επιπλέον 500 βήματα βελτιώνουν την υγεία τους».





SHARE