Shutterstock
Shutterstock
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

6 κινήσεις σου που κάνουν τους άλλους να μην σε εμπιστεύονται


Ο κόσμος αλλάζει διαρκώς γιατί αλλάζουν οι άνθρωποι που τον κατοικούν. Κι όσο αλλάζουν οι άνθρωποι, τόσο αλλάζουν και οι σχέσεις που τούς συνδέουν.

Σε έναν κόσμο που δηλητηριάζεται από το ψέμα, η ειλικρίνεια είναι το αντίδοτο. Και όπου υπάρχει ειλικρίνεια, υπάρχει και εμπιστοσύνη.

Εμπιστοσύνη: εύθραυστη και δυσεύρετη. Xτίζεται δύσκολα και γκρεμίζεται σε μια στιγμή. Η έλλειψη εμπιστοσύνης κάνει τη ζωή να φαίνεται πιο περίπλοκη, πιο δύσκολη, λίγο πιο θολή.

Λέξεις και συμπεριφορές μας είναι πολύ εύκολο να πληγώσουν την εμπιστοσύνη των άλλων προς το πρόσωπό μας.

Ακολουθούν οι κινήσεις που κάνουν τους άλλους να… αμφιβάλλουν για σένα και να μην σε εμπιστεύονται (όσο νομίζεις και όσο θα ήθελες).

1) Αυτές οι φράσεις κάνουν τους άλλους να δυσπιστούν για την αλήθεια αυτών που λες: «Ειλικρινά...», «Πίστεψέ με...»,«Για να πω την αλήθεια...». Ειδικοί σε θέματα επικοινωνίας σημειώνουν ότι τα άτομα που έχουν την τάση να λένε ψέματα χρησιμοποιούν τις παραπάνω φράσεις πολύ συχνά στην καθημερινότητά τους. Επιπρόσθετα, οι μονολεκτικές απαντήσεις σου μπορούν να κάνουν τους άλλους να αμφιβάλλουν για την αλήθεια αυτών που λες (οι μονολεκτικές απαντήσεις δείχνουν ότι θες να αποκρύψεις λεπτομέρειες).

2) Eκφράσεις του προσώπου -Το πόσο μιλάς: Ενα ψεύτικο, πολύ πλατύ χαμόγελο κι ένα ελαφρύ μειδίαμα είναι εκφράσεις του προσώπου που δεν προδιάθετουν θετικά τον άλλο. Επίσης, τα άτομα που μιλάνε ακατάπαυστα και βέβαια, δεν μιλάνε για πρόσωπα που δεν είναι παρόντα στη συζήτηση δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στον συνομιλητή τους.

3) Όταν οι πράξεις σου δεν συμβαδίζουν με τα λόγια σου και υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ τους. Αν θέλεις να έχεις την εμπιστοσύνη των γύρω σου, να τηρείς τις υποσχέσεις σου και τα λόγια και οι πράξεις σου να έχουν συνάφεια.

Αν δεν μπορείς να κάνεις αυτό που λες, τότε καλύτερα να μην το πεις καθόλου. Τα άτομα που τηρούν τις υποσχέσεις τους και είναι ακριβείς όταν μιλούν εμπνέουν εμπιστοσύνη.

4) «Δεν μπορώ να το υποσχεθώ...»: Αυτή η φράση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Το «Θα προσπαθήσω γι’αυτό» είναι προτιμότερο. Οταν προσπαθείς να έχεις «το κεφάλι σου ήσυχο» και να μην εκτίθεσαι, τότε δεν μπορείς να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη.

5) Οταν μιλάς για κάποιον που δεν είναι «παρών», όταν αποκαλύπτεις πράγματα για την ζωή των άλλων.

Το κουτσομπολιό πολλοί συμπάθησαν, τον κουτσομπόλη ουδείς. Οταν συνηθίζεις να μιλάς για την ζωή των άλλων, τότε κανείς δεν θα θέλει να σου εμπιστευτεί το οτιδήποτε προσωπικό.

6) Λες ότι «Δεν εμπιστεύεσαι κανέναν»: Οι ειδικοί σε θέματα επικοινωνίας συμβουλεύουν να εμπιστεύεσαι συγκεκριμένα πράγματα, σε ανθρώπους που επίσης δείχνουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σου. Ετσι, δημιουργούνται και οι φιλικές σχέσεις. Οταν λες ότι δεν εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους, τότε δεν θα εμπιστευτεί κανείς κι εσένα.

Διαβάστε επίσης: Η όχι και τόσο αθώα συμπεριφορά προς το σύντροφό σου που καταστρέφει σιγά-σιγά τη σχέση σας

Κάτι δεν πάει καλά... 9 σημάδια στη σχέση σου που δεν πρέπει να αγνοήσεις