Shutterstock
Shutterstock
25|05|2018 13:20
SHARE
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Οι 6 συνήθειες των ανθρώπων με υψηλή αυτοπεποίθηση


Αυτοπεποίθηση. Ισως αυτό να είναι το μυστικό για να προχωράμε πάντα μπροστά στη ζωή και να υλοποιούμε κάθε μας στόχο. 

Υπάρχουν, πράγματι, γνωστικές συνήθειες που μπορούν να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή σας; Εννοείται. 

Οι παρακάτω συνήθειες παίρνουν ελάχιστο χρόνο από την ημέρα μας και μας ωθούν να επαναρυθμίσουμε τον εγκέφαλο μας ώστε να σκέφτεται τι κάνουμε σωστά μέσα στην ημέρα αντί να υπέρ-αναλύουμε τι κάναμε λάθος.

Οι τεχνικές αυτές αντιστρέφουν την καταστροφική νοοτροπία που πολλοί μοιράζονται, ότι μόνο οι τεράστιες και εκκωφαντικές επιτυχίες μετρούν στη ζωή. Κάθε ενέργειά μας έχει σημασία, όποια κι αν είναι η έκβασή της. 

1) Μην ανησυχείτε αν δεν νιώθετε αυτοπεποίθηση συνεχώς.

Μοιάζει αντιπαραγωγικό, όχι; Κι’ όμως, η Δρ. Άλισον Μπόις στο νέο της βιβλίο, «Η Εργαλειοθήκη Ενός Υγιούς Μυαλού», γράφει ότι το να αμφισβητούμε μερικές φορές τον εαυτό μας, μας οδηγεί στην υλοποίηση του στόχου. Λίγη αμφισβήτηση πολλές φορές μπορεί να μας κρατήσει προσγειωμένους ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε, ή πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά. Μπορεί, ακόμα, να μας δώσει την ώθηση να συνεχίσουμε ώστε να «αποδείξουμε τι αξίζουμε». «Η αμφιβολία», σύμφωνα με την Μπόις, «μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι κάνουμε, μας προετοιμάζει νοητικά ώστε να αποδεχθούμε εύκολα τις αλλαγές, να δουλέψουμε περισσότερο ή με διαφορετικό τρόπο, και μπορεί να μας οδηγήσει να ακολουθήσουμε πιο συνεργατικούς τρόπους ώστε να χειριστούμε άτομα που διαφωνούν μαζί μας».

Η υπενθύμιση ότι η αίσθηση αυτοπεποίθησης μπορεί να υποχωρήσει και να μεταλλαχθεί κατά τη διάρκεια μιας μέρας – ή μιας ζωής – είναι λογική! Μην ανησυχείτε όμως!

Shutterstock
Shutterstock

2)  Κάντε πράγματα για τον μελλοντικό εαυτό σας.

Το να νοιάζεστε γι' αυτόν μπορεί να εμπεριέχει πράξεις τόσο μικρές όσο να γεμίσετε το ντεπόζιτο βενζίνης σας σήμερα επειδή αύριο δεν θα προλάβετε, ή τόσο μακρινές όσο να γυμνάζεστε από τώρα για να έχετε καλύτερη υγεία όσο γερνάτε. «Μπορεί να μη θέλω να γυμναστώ», πείτε στον εαυτό σας, «αλλά ο μελλοντικός εαυτός μου θα το εκτιμήσει σίγουρα». Σύμφωνα με ψυχολόγους, οι άνθρωποι που δεν αναβάλλουν πράγματα είναι οι άνθρωποι που θέλουν ο μελλοντικός τους εαυτός να είναι χαρούμενος. Μπορείτε να αποφασίσετε να είστε ένας από αυτούς;

3) Να απευθύνεστε τον εαυτό σας ρεαλιστικά.

Το να συνειδητοποιεί κανείς ότι υποφέρει, να παρηγορεί τον εαυτό του, και να λέει «αύριο είναι μια καινούρια μέρα», βοηθά να δεχθεί κανείς τον εαυτό του ακόμα και όταν δεν τον έχει χειριστεί όπως θα ήθελε. Το να είστε ευγενικοί με τους εαυτούς σας και να τους εμψυχώνετε ακόμα και όταν έχετε κάνει λάθη, δεν θα βοηθήσει απλώς την αυτοπεποίθηση σας. Θα βοηθήσει τον αυτό-έλεγχό σας και θα σας δώσει ώθηση.

Παραδείγματα εμψυχωτικών φράσεων:

«Είναι αλήθεια ότι δεν τα πήγα τόσο καλά όσο ήθελα, αλλά δεδομένου του ότι δεν ένιωθα καλά, αξίζω ένα μπράβο και μόνο που το πέρασα».

«Δεν χρειάζεται να είμαι τέλειος/α».

«Δεν θα το αφήσω να με καταβάλλει. Όλα περνάνε, θα περάσει και αυτό με τη σειρά του».

Shutterstock
Shutterstock

4) Ονομάστε ξανά τις «αποτυχίες» ως προκλήσεις, ευκαιρίες, μαθήματα ζωής.

Αυτό θα μειώσει τα επίπεδα στρες του οργανισμού σας. Πώς θα μπορούσα να χειριστώ την τελευταία «πρόκληση» που παρουσιάστηκε; Αλλάζοντας μια λέξη μόνο μπορεί να ξεκινήσει μια καινούρια σειρά σκέψεων και λύσεων προβλημάτων. Το να αναλύετε παλαιότερα λάθη και αναποδιές μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την απόδοσή σας στο μέλλον! Σβήστε τη λέξη «αποτυχία» από το λεξιλόγιο σας! Επαναλάβετε αυτή την άσκηση μέχρι να σας γίνει συνήθεια και θα αναπτύξετε μια άλλη νοοτροπία,

5) Nα έχετε επίγνωση των ικανοτήτων σας. 

Σκεφτείτε κοπλιμέντα και θετικά σχόλια που σας έχουν κάνει στο παρελθόν. Παρατηρήστε τι κάνετε με ευχαρίστηση και τι δεν σας προσφέρει ικανοποίηση. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο συνδράματε σε μία κατάσταση και την βελτιώσατε. Να θυμίζετε στον εαυτό σας μια επιτυχία σας για την οποία νιώσατε περηφάνια. Το να θυμάστε και να απολαμβάνετε τα θετικά σχόλια που πήρατε θα σας βοηθήσει ώστε να συνειδητοποιήσετε τις δυνάμεις σας.

6) Να θυμάστε τον απώτερο σκοπό σας, τις σημαντικές αξίες και τους στόχους.

Το να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας σημαντικές αξίες, στόχους και την αποστολή σας στη ζωή θα σας δώσει θέληση, επιμονή και αυτοπεποίθηση!

«Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι σαν να οδηγείς την ζωή με το χειρόφρενο ανεβασμένο».

Μάξγουελ Μαλτζ

Διαβάστε επίσης: Βρείτε την αυτοπεποίθησή σας -Χρειάζεστε 30 μέρες μόνο

Φόρεσέ τα και λάμψε! Αυτά τα 10 κομμάτια ανεβάζουν τη γυναικεία αυτοπεποίθηση