unsplash/Lex Sirikiat
unsplash/Lex Sirikiat
ΚΑΟΥΡΑ

Οι τροφές που σου προκαλούν καούρες -Τι να κάνεις και τι να τρως για να τις αντιμετωπίσεις


Το φαγητό είναι μεγάλη απόλαυση. Και κυρίως το καλό φαγητό.

Τι συμβαίνει όμως όταν μετά το φαγητό νιώθεις δυσφορία; Μπορεί να σου χαλάσει την διάθεση αλλά και το καλύτερο γεύμα.

Φούσκωμα, ζαλάδα, αέρια. Αλλά το πιο συνηθισμένο και το χειρότερο είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γνωστή και ως καούρα. Συνήθως συνοδεύεται από δυσπεψία.

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο συναίσθημα, αντίθετα, μπορεί να γίνει εξουθενωτικό. 

Καούρα έχουμε όταν ο οισοφάγος έχει ερεθιστεί από γαστρικό οξύ, που προκαλεί καυστικό πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι τόσο οξύς που να τον περάσουμε για έμφραγμα.

Άλλα συμπτώματα είναι φαγούρα στον λάρυγγα, σφίξιμο στο στήθος, αίσθηση πνιγμού, δυσκολία στην αναπνοή, λόξυγκας, αναγούλα ή ναυτία, όπως διαβάζουμε στο Mydomaine.

Κάποιες τροφές είναι υπεύθυνες για τις καούρες, καθώς προκαλούν αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα.

Shutterstock
Shutterstock

Συνήθως πρόκειται για τροφές πλούσιες σε λιπαρά, καθώς χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, που κάνει το γαστρικό οξύ να πηγαίνει πίσω στον οισοφάγο. 

Η διατροφολόγος Abigail Kinnear, του blog Nutrition Traveller, αναφέρει ότι πρέπει να προσέχουμε την σωματική αντίδρασή μας στις ντομάτες και στα εσπεριδοειδή, καθώς είναι τροφές, πλούσια σε οξέα, που προκαλούν καούρα. Το ίδιο ισχύει για τα πικάντικα φαγητά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα ποτά με καφεΐνη. 

shutterstock
shutterstock

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να μειώσουμε ή να αποφύγουμε τις καούρες;

Η πρόταση της Kinnear είναι να τρώμε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα αντί ενός μεγάλου, αλλά και να αποφεύγουμε γεύματα πριν τον ύπνο όπως και το αλκοόλ, την ασπιρίνη, την καφεΐνη και τα τσιγάρα. Επίσης, ανύψωσε το κεφάλι σου όταν ξαπλώσεις με μερικά μαξιλάρια.

Ένας άλλος τρόπος είναι η τσίχλα. Το σάλιο εξουδετερώνει το οξύ από το στομάχι. Ακόμη, βάλε άνετα ρούχα ώστε να μην περιορίζεις το σώμα σου. 

shutterstock
shutterstock

Τροφές υπάρχουν και για το αντίθετο αποτέλεσμα, την αποφυγή, δηλαδή, της καούρας. Τα φρέσκα λαχανικά (λάχανο, παντζάρια, καλαμπόκι, μανιτάρια, μπρόκολο) είναι ιδανικά ενώ από φρούτα, τα χαμηλά σε οξέα, πεπόνια και μπανάνες. Ακόμη, το άπαχο κρέας στο grill, σε σχάρα, στο φούρνο ή βραστό.

Μπορείς να φτιάξεις, τέλος, ένα καταπραϋντικό ελιξίριο με ζεστό νερό και τζίντζερ ή λίγη μαγειρική σόδα, που βοηθά να εξουδετερωθούν τα στομαχικά οξέα, καθώς έχεις αλκαλικό pH.

Shutterstock
Shutterstock