Οταν το παιδί αρνείται να φάει, Φωτογραφία: Unsplash/ Hal Gatewood
Οταν το παιδί αρνείται να φάει, Φωτογραφία: Unsplash/ Hal Gatewood
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΠΑΙΔΙ

Οταν το παιδί αρνείται να φάει το φαγητό της ημέρας -To κόλπο ενός πατέρα που έγινε viral


Πολλά παιδιά αρνούνται να φάνε το φαγητό τους ή έχουν παραξενιές στο τι θα φάνε.

Οι περισσότεροι γονείς αγχώνονται και ακόμα περισσότερο οι γιαγιάδες μήπως το παιδί μείνει νηστικό. 

Κάποιοι γονείς φτάνουν στο σημείο να μαγειρεύουν δύο και τρία επιπλέον φαγητά προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των παιδιών τους και άλλοι τσακώνονται με τα παιδιά τους και τα πιέζουν να φάνε το φαγητό τους.

«Δεν θα σηκωθείς από το τραπέζι εάν δεν καθαρίσεις το πιάτο σου». Είναι μια φράση που ακούμε πάρα πολύ συχνά από γονείς που θυμώνουν όταν τα παιδιά τους δεν τρώνε.  

Τι κάνουμε λοιπόν όταν ένα παιδί είναι ιδιότροπο στις διατροφικές του επιλογές; Γιατί πρέπει κάθε μπουκιά να έρχεται σαν αποτέλεσμα μιας τεράστιας και επίπονης προσπάθειας;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πίσω από τέτοιες αρνήσεις για το φαγητό μπορεί κρύβεται κάτι βαθύτερο από μια απλή δυσαρέσκεια για ένα συγκεκριμένο πιάτο.  

Για παράδειγμα μια μητέρα που πιέζει το παιδί της να φάει, επειδή θέλει να τελειώνει με αυτή τη διαδικασία και να προχωρήσει στο διάβασμα και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του σπιτιού, μεταφέρει όλη την πίεση και το χρονικό άγχος στο παιδί.  Όλη αυτή η πίεση μπορεί να κάνει το παιδί να αντιδράσει και να μην θέλει να φάει το φαγητό του. 

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν όταν το παιδί σας δεν θέλει να φάει το φαγητό του και πώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε; Ενας πατέρας τριών παιδιών, όπως διαβάζουμε στο Reddit, βρήκε τη λύση με μια απλή μέθοδο.

Σταμάτησε να πιέζει τα παιδιά του να φάνε κάτι που δεν θέλουν και έμεινε ψύχραιμος. Ούτε φωνές, ούτε τσακωμούς, ούτε απειλές, ούτε τιμωρίες. Ο πατέρας δεν τους έδωσε άλλες επιλογές, όπως να μαγειρέψει ένα άλλο φαγητό. Τους άφησε να φάνε ό,τι θέλουν. Ετσι για μέρες τα παιδιά του έτρωγαν μόνο τοστ και δημητριακά με γάλα.

Εκείνος συνέχισε να μαγειρεύει για τη γυναίκα του και εκείνον. Αλλωστε από την αρχή μαγείρευε ένα φαγητό για όλη την οικογένεια. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι δεν θα πρέπει οι γονείς να μαγειρεύουν κάτι που αρέσει στα παιδιά και εκείνοι να τρώνε κάτι άλλο. 

Μετά από λίγες ημέρες, τα παιδιά άρχισαν να βαριούνται και να ρωτουν τον πατέρα τους τι μαγείρεψε. Κάποια μάλιστα ζήτησαν να δοκιμάσουν κιόλας. Σιγα σιγά τα παιδιά του άρχισαν να τρώνε το φαγητό τους και σταμάτησαν να παραπονιούνται ότι δεν τους άρεσε. 

Διαβάστε επίσης: Αγαπητοί γονείς, λυπούμαστε που το λέμε, αλλά τα εστιατόρια μισούν να τους ζητάτε αυτή τη χάρη

Τοξικοί γονείς: Τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι χειραγωγείς το παιδί