Η χειρότερη τροφή για την υγεία της καρδιάς, Φωτογραφία: Shutterstock/By kikovic
Η χειρότερη τροφή για την υγεία της καρδιάς, Φωτογραφία: Shutterstock/By kikovic
ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρδιολόγος αποκαλύπτει ποια είναι η χειρότερη τροφή για την υγεία της καρδιάς σου


Η υγεία της καρδιάς είναι πολύ σημαντική και πρέπει να κάνουμε πολλά για να την προστατεύουμε.

Οι ασθένειες της καρδιάς είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου των γυναικών στον κόσμο. Η πιο συνήθης ασθένεια της καρδιάς είναι η στεφανιαία νόσος.

Η καρδιά δουλεύει ακατάπαυστα για ολόκληρη τη ζωή μας και αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να την προσέχουμε καθημερινά.

Θα έχετε σίγουρα ακούσει αμέτρητες φορές ότι για να έχετε μια υγιή καρδιά πρέπει να έχετε μια σωστή διατροφή, ένα υγιές βάρος, να μη καπνίζετε και να ασκείστε όσο πιο συχνά μπορείτε.

Τα όσπρια, ο καφές, το τσάι, τα μανιτάρια, τα Ω-3 λιπαρά οξέα και οι τροφές με βιταμίνη Β12 έχουν σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.  

Οπως τονίζουν οι καρδιολόγοι η μοναδική τροφή που απειλεί την υγεία της καρδιάς μας είναι η ζάχαρη. 

Η επίδραση της ζάχαρης στην υγεία της καρδιάς είναι καταστροφική και την επιβαρύνουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ζάχαρη που βρίσκεται στα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τις σάλτσες και τα έτοιμα γεύματα προωθεί τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τη ζάχαρη με υψηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων τα οποία συμβάλλουν στις καρδιοπάθειες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 70 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και 50 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες.

Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης οδηγούν επομένως όχι μόνο στο επιπρόσθετο βάρος, αλλά αποτελούν βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια.

Διαβάστε επίσης: Ερευνα: To μυστικό για υγιή καρδιά βρίσκεται σε δύο απρόσμενες τροφές

Οι 8 τροφές που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν την καρδιά