fbpx Τα 10 σημάδια που σου δείχνουν ότι έχεις στρες -Ακόμα κι αν έχεις άλλη εντύπωση | BOVARY
Unsplash/ rawpixel
Unsplash/ rawpixel
SHARE
ΝΟ STRESS PLEASE

Τα 10 σημάδια που σου δείχνουν ότι έχεις στρες -Ακόμα κι αν έχεις άλλη εντύπωση


Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να δώσει εξήγηση σε οτιδήποτε μας συμβαίνει, πιστά να μας στηρίξει, να μας παρηγορήσει, να μας κατανοήσει, αυτός είναι μονάχα ο εαυτός μας.

Ο κόσμος αλλάζει γιατί αλλάζουν οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων που τον κατοικούν. Και αναπόφευκτα αλλάζουν και οι ίδιοι.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απομακρύνει το άτομο από τον ίδιο του τον εαυτό.

Φθείρει τον ψυχισμό του και το στρες γίνεται το δομικό στοιχείο της καθημερινής του συμπεριφοράς.

Οσο τα ρολόγια τρέχουν, τα deadlines πιέζουν και οι απαιτήσεις των άλλων διεκδικούν χρόνο από τον περιορισμένο προσωπικό χρόνο σου, τότε το σώμα αντιδρά.

Ακόμα κι αν πολλές φορές παραβλέπεις τις αντιδράσεις του. To στρες είναι εκεί και φωνάζει την παρουσία του ακόμα κι αν εσύ δεν την ακούς ή... κάνεις ότι δεν την ακούς.

Ποια «σιωπηλά» σημάδια δείχνουν ότι έχεις στρες αλλά τα προσπερνάς;

Unsplash/Carl Heyerdahl
Unsplash/Carl Heyerdahl

1) «Το ξέχασα!»:

Eίναι λογικό το καθημερινό απαιτητικό πρόγραμμά σου να σε καταπονεί και να μειώνει τις αντοχές σου. Oμως, αν πιάνεις τον εαυτό σου να ξεχνά συχνά, να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να έχει μειωμένη ικανότητα απόδοσης, τότε πιθανότατα, το στρες ύπουλα να σε κατευθύνει. Χωρίς να το συνειδητοποιείς.

2) «Το στομάχι μου...»

To στομάχι είναι «καθρέπτης» του μυαλού μας: αποτυπώνει τέλεια κάθε μας συναίσθημα. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα: διάρροια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, καούρα είναι οι πιο ενδεικτικές.

3) «Έχω πονοκέφαλο...»:

Αν πιστεύεις ότι «είναι απλά ένας πονοκέφαλος είναι, θα περάσει», τότε, μάλλον, δεν παίρνεις στα σοβαρά τον εαυτό σου. Ο πονοκέφαλος μπορεί να αποτυπώνει την πίεση που ασκείς στο σώμα σου, μέσω της σκέψης σου. Είναι ένα σύνηθες σημάδι ότι το στρες σε έχει κυριεύσει.

Unsplash/Jacek Dylag
Unsplash/Jacek Dylag

4) «Πάλι πείνασα» ή «Δεν πεινάω καθόλου»

Αν έχεις παρατηρήσει αλλαγές στην όρεξή σου, τότε, είναι η στιγμή να δώσεις μεγαλύτερη σημασία στην ψυχολογία σου και τις διακυμάνσεις της. Το στρες μπορεί να σε κάνει να θες να τσιμπολογάς συνέχεια ή το εντελώς αντίθετο: να μην θες να βάλεις τίποτα στο στόμα σου. Οπως προαναφέραμε, το στομάχι αποτυπώνει γλαφυρά την ψυχική σου κατάσταση. Προσπάθησε να το βοηθήσεις, χαλαρώνοντας και αποβάλλοντας το στρες δια της σκέψης.

5) «Δεν μπορώ να κοιμηθώ»-«Δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι»:

Stress VS ποιοτικός ύπνος. Όταν έχεις υπερβάλλον στρες, η αϋπνία χτυπά την πόρτα και εσύ της ανοίγεις και περνάτε μαζί όλο το βράδυ. Μπορεί, όμως, να συμβεί και το εντελώς αντίθετο (και τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά!). Το στρες μπορεί να σε κάνει να χάνεις τις δυνάμεις και να δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι. Ενα σύμπτωμα που δείχνει την πολύ λεπτή γραμμή που χωρίζει το στρες από την κατάθλιψη.

6) Συχνές ιώσεις: 

Το στρες είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη για το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ενας ύπουλος εχθρός του οργανισμού σου που πολεμά τις αντοχές του. Αν αρρωσταίνεις συχνά, τότε, είναι στιγμή να χαλαρώσεις. Οι συχνές ιώσεις μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η ψυχή σου εκπέμπει «SOS».

Unsplash/ Anna Sullivan
Unsplash/ Anna Sullivan

7) Σημάδια στο δέρμα:

Το δέρμα (σσ. όπως και το στομάχι) αποτυπώνει γλαφυρά πόσο κουρασμένη, πιεσμένη ή χαρούμενη είσαι. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν έχεις ανεβασμένη διάθεση το δέρμα σου ακτινοβολεί και όταν έχεις στρες παρατηρείς εξανθήματα και η επιδερμίδα σου δείχνει θαμπή.

8) Για κάθε λύση έχεις ένα πρόβλημα:

Το στρες είναι εκεί όταν λείπει η χαρά. Είναι η αιτία που μπορεί να σου φαίνονται όλα δύσκολα, ακατόρθωτα, βαρετά, πνιγηρά, αβάσταχτα. Οταν νιώθεις ότι όλα σου φαίνονται ίδια, μάλλον το στρες σε έχει καταβάλει.

9) Aπότομη-επιθετική συμπεριφορά: Το στρες μπορεί να σε κάνει να χάνεις αργά και σταθερά τον άλλοτε ανάλαφρο εαυτό σου. Να σε κάνει οξύθυμη και έτοιμη να έρθει σε σύγκρουση με τους γύρω σου. Απλά γιατί το σώμα δεν έχει άλλον τρόπο να αντιδράσει στην πίεση.

10) Oταν νιώθεις εξαρτημένη από αλκοόλ και χάπια: Οταν για να «χαλαρώσεις» μετά από μια δύσκολη μέρα καταφεύγεις στο αλκοόλ ή σε άλλου είδους βοηθήματα -όπως χάπια-, τότε το στρες δείχνει ότι κάνει κουμάντο στο σώμα σου κι εσύ για να αντισταθείς βρίσκεις στήριξη σε ό,τι θολώνει την σκέψη σου, αντί να την κάνει διαυγέστερη.

Ακολουθήστε το bovary στο Instagram

Διαβάστε επίσης: 6 αποδοτικοί τρόποι να καταπολεμήσεις το στρες -Τα μυστικά των ανθρώπων που το έχουν καταφέρει

Πώς το στρες βλάπτει το δέρμα μας -Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να χαλαρώσεις

Έχεις στρες και άγχος; Οι επιστήμονες συνιστούν παραλία