Shutterstock
Shutterstock
GIRLS JUST WANNA HAVE FUN

Πόσες φορές πρέπει να βγαίνεις με τις φίλες σου την εβδομάδα και γιατί -Αποκαλυπτική έρευνα


Η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις δεν μας αφήνουν πολλές φορές να κάνουμε αυτά που θέλουμε.

Να ξεκουραστούμε, να δούμε τους φίλους μας ή να διασκεδάσουμε.

Μάλιστα, στην εποχή των social media και του Netflix αρκούμαστε στο να μείνουμε μέσα και να χαλαρώσουμε παρά να βγούμε έξω και να ζήσουμε.

Από ό, τι φαίνεται, όμως, το να βγαίνεις με τις φίλες σου κάνει καλό στην υγεία σου. Και με τη βούλα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρει ότι οι γυναίκες πρέπει να βγαίνουν με τις κολλητές τους για να παραμένουν υγιείς.

Μάλιστα, αυτό πρέπει να γίνεται αρκετά συχνά. Δύο φορές την εβδομάδα, αναφέρει η έρευνα ότι είναι η κατάλληλη συχνότητα.

«Και για τα δύο φύλα, το να έχουν ένα μεγάλο, ολοκληρωμένο social network έχει σημαντική επίπτωση στην ψυχοσωματική υγεία τους. Οι άνθρωποι με πιο ευρύ κύκλο υποφέρουν από λιγότερες ασθένειες, αναρρώνουν γρηγορότερα και είναι πιο πιθανό να ζήσουν πολύ περισσότερα χρόνια όπως και τα παιδιά τους».

Η έρευνα αναφέρει ακόμη, ότι όσοι βλέπουν τους φίλους τους συχνά μέσα στην εβδομάδα έχουν υψηλότερα επίπεδα γεναιοδωρίας.

Δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αναφέρει ότι το να βρίσκεσαι συχνά με τους φίλους σου, σου κάνει καλό. Έρευνα του UCLA βρήκε ότι οι γυναίκες τείνουν να ψάχνουν κοινωνική επαφή και στήριξη από άλλες όταν έχουν στρες και άγχος. Σε αυτή την περίπτωση, το να δουν τις φίλες τους, τις βοηθά να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο λόγος κρύβεται στην ορμόνη οξυτοκίνη, την επονομαζόμενη «ορμόνη της αγάπης», που κάνει τις μητέρες να δένονται με τα μωρά τους. 

Οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης είναι πιο ήρεμοι, πιο χαλαροί, πιο κοινωνικοί και λιγότερο αγχώδεις.

Αν δεν μπορείς να συναντάς τους φίλους δύο φορές την εβδομάδα, που είναι το ιδανικό, μπορείς να βρεις άλλους τρόπους.

Μίλησέ τους στο τηλέφωνο ή στείλ' τους ένα μήνυμα. Θα δεις ότι θα κάνει θαύματα στη μείωση των επιπέδων στρες. Φυσικά, το από κοντά είναι μια πιο δυνατή «bonding experience» από το τηλέφωνο. Η τακτική συνάντηση είναι αυτή που έχει τα υγιή οφέλη της σχέσης και της φιλίας.

Ερευνητές στο Στάντφορντ κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα. Βρήκαν ότι τα επίπεδα οξυτοκίνης αυξάνονται όταν οι άνθρωποι έχουν ευχάριστες εμπειρίες καθώς τους ηρεμεί και τους κάνει χαρούμενους.

Οπότε, μην αργείς! Κλείσε την επόμενη έξοδό σας για girls’ night!