Yπάρχει μια φράση του Λουτσιάνο Παβαρότι που μιλά κατευθείαν στην καρδιά όσων ευλαβικά απολαμβάνουν το γεύμα τους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε μπουκιά: «Ενα από τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή είναι που πρέπει σε κανονικά διαστήματα να σταματάμε ό,τι είναι αυτό που κάνουμε και να αφιερώνουμε την προσοχή μας στο φαγητό».
Κι εμείς, με αυτόν ακριβώς τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε την αξία ενός νόστιμου γεύματος στην καθημερινότητά μας: μας αρέσει να στεκόμαστε στις λεπτομέρειες και να ανακαλύπτουμε μικρά μυστικά που θα αναβαθμίσουν τον τρόπο που μαγειρεύουμε και θα εμπλουτίσουν τις γεύσεις των γαστρονομικών κατασκευών μας.
Οι αυθεντίες της μαγειρικής, οι top chef, είναι πάντα πηγή έμπνευσης και γνώσης. Αν η κουζίνα είναι ένα εργαστήρι, η διαδικασία της μαγειρικής δεν μπορεί παρά να έχει τεχνικές, κανόνες, εργαλεία.
Οι top chef στέκονται στις λεπτομέρειες και το ίδιο θέλουμε να κάνουμε κι εμείς. Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στα εργαλεία και υλικά που καταξιωμένοι σεφ αποφεύγουν να χρησιμοποιούν στις κουζίνες τους: γιατί με την χρήση τους σπαταλούν άσκοπα πολύτιμο χρόνο, μειώνουν την ένταση των γεύσεων και υποβαθμίζουν την ποιότητά τους.
Τα 7 πράγματα που ακολουθούν -και συλλέξαμε έπειτα από διαδικτυακή αναζήτηση- δεν θα τα συναντήσετε εύκολα σε μαγειρικούς πάγκους εστιατορίων (σσ. σε αυτά συμπεριλαμβάνονται εργαλεία που, ενώ θεωρούνται «εξειδικευμένα», δεν είναι πρώτα στις προτιμήσεις των σεφ γιατί κάποια από αυτά, κάλλιστα, μπορούν να τα αντικαταστήσουν με μια απλή κίνηση του χεριού τους).
1) Πρέσα σκόρδου:
Ένα εργαλείο που -όπως διαβάσαμε στο dailymeal.com- φαινομενικά είναι χρήσιμο, αλλά πρακτικά περιττό για τους σεφ που θέλουν να κάνουν κάθε task στην κουζίνα σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο.
Η πλειοψηφία των σεφ προτιμά να κόβει το σκόρδο με μαχαίρι επάνω σε ξύλο κοπής.