Unsplash/Robin Stickel
Unsplash/Robin Stickel
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν τρως πολλές επεξεργασμένες τροφές -Τι προκαλεί το junk food


Η διατροφή μας είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της υγείας μας.

Πρέπει να προσέχουμε τι και ποσο τρώμε ώστε να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Δυστυχώς, πολλές φορές υποκύπτουμε και τρώμε πρόχειρα χωρίς να προσέχουμε.

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι αυτές που είναι ήδη μαγειρεμένες, κονσερβοποιημένες, συσκευασμένες ή έχει παραλλαχτεί η διατροφική τους σύνθεση. 

Τις βρίσκουμε παντού: Στο σούπερ μάρκετ, στα καφέ κ.α. 

Αυτά τα προϊόντα είναι πλέον στην καθημερινότητά μας που δεν ξέρουμε πάντα ποια είναι και πόσο κακό μπορεί να μας κάνουν.

Φυσικά, η κατανάλωσή τους σε μικρή ποσότητα δεν δημιουργεί πρόβλημα. 

Ωστόσο, όταν καταναλώνουμε πολλές τροφές με ζάχαρη, αλάτι και άλλα συντηρητικά, πρέπει να προσέχουμε περισσότερο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τι μπορεί να μας συμβεί αν τρώμε πολλές επεξεργασμένες τροφές aka junk food, μιλώντας στο Insider.

Unsplash/Randy Fath
Unsplash/Randy Fath

Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα

Οι επεξεργασμένες τροφές προκαλούν πεπτικά προβλήματα. Περιέχουν χημικά και πρόσθετα που είναι δύσκολο για το σώμα μας να επεξεργαστεί και να χωνέψει. Οι πρόσθετες ουσίες είναι τοξικές για τα καλά μικρόβια του οργανισμού μας. Ένας καλός τρόπος να δούμε τις διαφορές ανάμεσα στο πραγματικό φαγητό και το επεξεργασμένο είναι να κοιτάξουμε τη λίστα με τα συστατικά.

Κούραση και «ομίχλη εγκεφάλου»

Η πτώση στην ενέργεια και η «ομίχλη εγκεφάλου» είναι συχνά αποτελέσματα της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών. Τότε, έχεις έλλειψη σε σημαντικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην ενέργεια και εγκεφαλική διαύγεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία στη συγκέντρωση, να δουλεύεις σε χρονικά περιθώρια και μειωμένη ενέργεια. 

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Όταν τρως πολλούς απλούς υδατάνθρακες, το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται αμέσως. Σε μια προσπάθεια να πέσει γρήγορα, εκκρίνεται η ινσουλίνη. Όσο πιο ψηλά είναι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τόσο πιο πολύ ινσουλίνη εκκρίνεται. Αυτό προκαλεί πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό προκαλεί αδυναμία, πείνα, λαχτάρα για υδατάνθρακες, αυξημένη όρεξη.

Unsplash/Thomas Kelley
Unsplash/Thomas Kelley

Λιγότερη πειθαρχία στο φαγητό

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι υπέρ-απολαυστικές. Παίρνουμε έτσι μια θετική ανταπόδοση από το φαγητό και μας δίνει κίνητρο να τρώμε για να επιβιώσουμε. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν γλυκαντικά και λιπαρά και έχουν υφές που προκαλούν απόλαυση. Αυτό μας κάνει δύσκολο το να σταματήσουμε να τρώμε. Νιώθουμε έλλειψη θέλησης και πειθαρχίας. 

Αντοχή στην ινσουλίνη

Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές, κρυμμένες με σιρόπι αραβοσίτου φρουκτόζης, αναγκάζουμε το συκώτι να παράγει περισσότερη ζάχαρη, να ανεβάσει τα επίπεδα φρουκτόζης στο αίμα και να συμβάλλει στην παραγωγή αυξημένης ινσουλίνης για να αντισταθμίσει την κατάσταση.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει αντοχή στην ινσουλίνη και να οδηγήσει σε προ-διαβήτη και παχυσαρκία.

Unsplash/Pixzolo Photography
Unsplash/Pixzolo Photography

Αύξηση άγχους και αλλαγών στη διάθεση

Όταν μας χτυπά το άγχος, επιλέγουμε σνακ με ζάχαρη. Δυστυχώς, όσο πιο πολύ τρώμε, το στρες μεγαλώνει. 

Ύπνος

Ένας τρόπος να βγάλεις τον κιρκαδικό σου αριθμό εκτός ισορροπίας είναι να τρως επεξεργασμένες τροφές πριν τον ύπνο. Οι λίγες πρωτεΐνες και τα υγιεινά λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη αδρεναλίνης. Το να τρως γλυκά το βράδυ έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο σου.