Pexels/Roberto Nickson
Pexels/Roberto Nickson
ΛΕΠΤΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Τι πρέπει να αποφύγεις να πεις σε κάποιον που δεν έχει δουλειά ή αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα


Aν υπάρχει κάτι σίγουρο σε αυτή τη ζωή είναι ότι όλα είναι προσωρινά. Tα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή: ο ένας να βρεθεί στην θέση του άλλου.

Οι δύσκολες καταστάσεις είναι «δανεικές»: δεν ανήκουν σε κανέναν στην πραγματικότητα. Μεταφέρονται από τον έναν στον άλλον, εμφανίζονται και εξαφανίζονται από την ζωή και το μόνο που περνά από το χέρι μας είναι ο τρόπος με τον οποίο τις αντιμετωπίζουμε.

Αν έχετε κάποιο αντικείμενο εργασίας που σας ευχαριστεί κι έναν μισθό που σας επιτρέπει να καλύπτετε τις ανάγκες σας, σημαίνει ότι με έναν τρόπο -που μόνο εσείς γνωρίζετε- διεκδικήσατε και φέρατε αυτή την κατάσταση στην ζωή σας. Κάποιοι άλλοι, δεν βρίσκονται στην ίδια θέση με εσάς. Μπορεί να είναι συγγενείς, φίλοι, ο σύντροφός σας, άνθρωποι στον περίγυρό σας.

Η ανεργία και οι οικονομικές δυσκολίες είναι κομμάτι της εποχής που διανύουμε και καλούμαστε να τις διαχειριστούμε με όποιο μέσο διαθέτουμε.

Αν, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στο περιβάλλον σας άτομα που δυσκολεύονται πολύ σε οικονομικό επίπεδο, τότε, ίσως οι παρακάτω γραμμές, να σας δώσουν τροφή για σκέψη. 

Επειδή αυτό που μας ενώνει με τους άλλους στην ουσία είναι οι λέξεις -που αποτυπώνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας-, θα πρέπει να υπάρχει λεπτός χειρισμός στον τρόπο που εκφράζονται.

Αν θέλετε να στηρίξετε με τον τρόπο σας τον άνθρωπο που βρίσκεται στο περιβάλλον σας και αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, τότε, σκεφτείτε με προσοχή τι είναι αυτό που του λέτε. 

Ποιες εκφράσεις θα πρέπει να αποφύγετε; 

 

«Ωραίο να έχεις ελεύθερο χρόνο...»: Η ανεργία δεν είναι μια παρατεταμένη κατάσταση διακοπών. Οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία κι έχουν έξοδα που τρέχουν νιώθουν δυσαρέσκεια όταν βλέπουν ότι ο κενός -από εργασία- χρόνος που έχουν μέσα στην ημέρα μπορεί να εκλαμβάνεται ως χρόνος «ξεκούρασης» και «διασκέδασης» από τους άλλους.

Aποφύγετε να προτείνετε εξόδους που κοστίζουν: Οταν αντιμετωπίζεις μια δύσκολη οικονομική κατάσταση -που μπορεί να μην σου επιτρέπει να καλύπτεις ούτε τις βασικές σου ανάγκες-, το τελευταίο που σκέφτεσαι είναι να κάνεις κάποια έξοδο που κοστίζει. Αν οι φίλοι σας διανύουν μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, βρείτε τρόπους να περάσετε καλά μαζί, χωρίς να χρειάζεται εκείνοι να μπουν σε διαδικασία εξόδων. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος και να περάσει καλά, χωρίς κόστος...

«Υπάρχουν τόσες δουλειές εκεί έξω...»- «Μου κάνει εντύπωση που δεν μπορείς να βρεις δουλειά γιατί ο τάδε...»: Μια ατάκα που μπορεί να φέρει σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση το άτομο που μπορεί να δυσκολεύεται να βρει εργασία. Αν αναρωτιέστε γιατί ο δικός σας άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να βρει εργασία, κρατήστε την απορία για τον εαυτό σας. Επίσης, μην συγκρίνετε την κατάστασή του, με την κατάσταση κάποιου άλλου. 

«Ξέρω πώς νιώθεις»: Αν πρόσφατα είχατε βρεθεί στην ίδια θέση με τον φίλο σας που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, ή αντιμετωπίζετε κι εσείς μια παρόμοια κατάσταση αυτό το διάστημα, η φράση αυτή έχει πράγματι νόημα. Αν δεν έχετε ζήσει αντίστοιχη κατάσταση, θα σας προτείναμε να την αποφύγετε.

«Ολα καλά θα πάνε»: Μια φράση, σίγουρα, αισιόδοξη και θετική. Δεν λειτουργεί ,όμως, με τον ίδιο τρόπο σε όλους. Οποιος αναζητά λύση στο πρόβλημά του και βρίσκεται σε αδιέξοδο, σίγουρα εκτιμά την θετική πρόθεση των άλλων, αλλά, κακά τα ψέματα, θα νιώσει ανακούφιση αν βοηθηθεί σε πρακτικό επίπεδο.

Αποφύγετε να ρωτάτε διαρκώς τον φίλο σας πώς προχωρά η διαδικασία ανεύρεσης εργασίας ή αν η οικονομική του κατάσταση έχει βελτιωθεί: Πιστέψτε μας, τα καλά νέα θα τα μάθετε αμέσως από τον φίλο σας. Αν βλέπετε ότι ο ίδιος δεν θέτει το θέμα «εργασία» στη συζήτητη, μην το θέτετε εσείς.

(Mε πληροφορίες από το theundercoverrecruiter.com και alternet.org)

Διαβάστε επίσης: Οι ενδείξεις που μαρτυρούν ότι είσαι θύμα εκμετάλλευσης στη δουλειά και τη σχέση σου

Οι εκφράσεις που κερδίζουν αμέσως την εμπιστοσύνη των άλλων