Unsplash/Javier García
Unsplash/Javier García
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 πράγματα που αποδεδειγμένα χαλαρώνουν και ηρεμούν το σώμα και δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα


Aρκεί μια επείγουσα κατάσταση, ένα φορτωμένο πρόγραμμα, μια απαίτηση, μια ασυνεννοησία, μια δυσάρεστη έκπληξη, ένα πιεστικό deadline, για να νιώσουμε πόνο σε διάφορα σημεία του σώματός μας.

Αυτός ο πόνος δεν είναι παρά η εκδήλωση του στρες που προκύπτει από αρνητικές σκέψεις. Αρνητικές σκέψεις που γίνονται αρνητικά συναισθήματα.

Αν υπάρχει κάτι που, με βεβαιότητα, συντελεί στην κακή υγεία, στην εκδήλωση ασθενειών και άλλων δυσλειτουργιών του σώματος, αυτό είναι το στρες. Η επικινδυνότητά του αυξάνεται όταν δεν γίνεται αντιληπτό: όταν το άτομο παρασύρεται από τις αρνητικές σκέψεις του και δεν τις διαχειρίζεται ανοιχτά και ψύχραιμα. Αίσθημα κούρασης, μειωμένη παραγωγικότητα, αϋπνία, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, πονοκέφαλος, απώλεια όρεξης, ταχυκαρδία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα είναι μερικά από τα συμπτώματά του.

Σε έναν κόσμο όπου σε όλα αντιστοιχεί ένα κόστος, υπάρχουν ακόμα πράγματα που -χωρίς να μας επιβαρύνουν οικονομικά- μπορούν αποδεδειγμένα να αλλάζουν την βιοχημεία του εγκεφάλου, κατευνάζοντας το στρες που καταλύει το σώμα.

Οι παρακάτω τρόποι, σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίων του εξωτερικού, μπορούν να ηρεμήσουν το σώμα μας και να βελτιώσουν θεαματικά την διάθεσή μας.

Το Σαββατοκύριακο είναι ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσετε την αποδοτικότητα όλων!

1) Ένας ολιγόλεπτος περίπατος αρκεί: Περπατήστε! Ακόμη και το ολιγόλεπτο περπάτημα στο πάρκο, μακριά από πολύβουους δρόμους, μπορεί να είναι ευεργετικό για την σωματική και ψυχική σας κατάσταση. Kαθαρίζει το μυαλό, αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών. Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, μια ευχάριστη δραστηριότητα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από δυσάρεστες σκέψεις.

Unsplash/Sandrachile
Unsplash/Sandrachile

2) Eνα σνακ με τρυπτοφάνη: Σε προηγούμενα άρθρα, έχουμε μιλήσει για τις τροφές που αποτελούν φυσικά αγχολυτικά. H τρυπτοφάνη είναι το απαραίτητο αμινοξύ για να παράξουμε σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που συνδέεται με την εμφάνιση άγχους: τα χαμηλά επίπεδά της μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία. Τροφές όπως η σοκολάτα, τα λιπαρά ψάρια, το κοτόπουλο, τα αυγά, οι πατάτες, οι ξηροί καρποί και το γάλα περιέχουν τρυπτοφάνη και είναι αυτές που χρειαζόμαστε περισσότερο σε περιόδους έντονου στρες.

Unsplash/Le Creuset
Unsplash/Le Creuset

3) Σταματήστε να ασχολείστε με το κινητό και το λάπτοπ σας: Οι πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή έχουν συνδεθεί με στρες, δυσκολία στον ύπνο και κατάθλιψη, όπως αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου του Gothenburg στη Σουηδία. Η ίδια μελέτη σημειώνει ότι η χρήση του υπολογιστή τις βραδινές ώρες έχει συνδεθεί με την αύξηση του στρες τόσο στους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. Αν θέλετε να βελτιώσετε την ψυχική σας κατάσταση, μειώστε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σίγουρο ότι το σώμα σας θα ηρεμήσει.

Unsplash/Uljana Maljutina
Unsplash/Uljana Maljutina

4) Κοιμηθείτε καλά, σηκωθείτε νωρίς: Δεν μόνο ο επαρκής ύπνος που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και το πρωινό ξύπνημα, όταν οι άλλοι κοιμούνται! Κι, όμως! Το άγχος από προκύπτει από τα πρωινά tasks που πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να φέρετε εις πέρας, μπορεί να καταπολεμηθεί, αν ξυπνήσετε νωρίτερα -και έχετε το πεδίο δράσης (σας) ελεύθερο. Αφού, βέβαια, έχετε κοιμηθεί νωρίτερα!

 

Unsplash/ Íris Juana
Unsplash/ Íris Juana

5) Απομακρύνετε τα περιττά αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο σας: Κάθε αντικείμενο στο σπίτι σας θα πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Αντικειμένα που δεν εξυπηρετούν καμία ανάγκη σας και το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβαρύνουν τον χώρο σας, προκαλούν άγχος. Αν έχετε ελεύθερο χρόνο, αφιερώστε τον στο ξεκαθάρισμα των χώρων του σπιτιού και αφήστε το να ανασάνει. Για ήρεμη ατμόσφαιρα. 

Unsplash/Loewe Technologies
Unsplash/Loewe Technologies

6) Συνάντηση με αγαπημένο πρόσωπο, μακριά από θόρυβο: Μια συνάντηση με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σε ένα ήσυχο μέρος -και ιδανικά κοντά στη φύση!- μπορεί να μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης. Να σας χαλαρώσει. Η ουσιαστική επαφή, η κατανόηση, η ηρεμία της συναναστροφής με πρόσωπα που μας αποδέχονται, είναι ευεργετικές για την ψυχολογία μας.

Unsplash/Zachary Staines
Unsplash/Zachary Staines

7) Eνα χαλαρωτικό μπάνιο:  Σε προηγούμενο άρθρο, έχουμε μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες του μπάνιου σε πνεύμα και σώμα. Υλικά όπως το λιβάνι και το κοκκινόξυλο ηρεμούν το νευρικό σύστημα, η λεβάντα είναι ιδανική για έναν ξεκούραστο ύπνο, ενώ το ylang-ylang δίνει ενέργεια και είναι ιδανικό για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Τα άλατα διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και καταπραΰνουν τους μύες.

Unsplash/Chandler Cruttenden
Unsplash/Chandler Cruttenden