shutterstock
shutterstock
FITNESS TIPS

3 ασκήσεις που «καίνε» περισσότερο λίπος απ' ότι το τρέξιμο


Το τρέξιμο στο διάδρομο του γυμναστηρίου, την εξοχή ή το ταρτάν ενός γηπέδου είναι μια από τις πιο αγαπητές και δημοφιλείς μορφές σωματικής άσκησης, που επιλέγεται όχι μόνο γιατί βοηθάει στην απώλεια του περιττού βάρους, αλλά και γιατί αποτελεί «όπλο» κατά του άγχους και του στρες, μιας και ανακουφίζει από αυτά.

Εκτός από τα παραπάνω, η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν απαιτεί κάποιον ιδιαίτερο και ακριβό εξοπλισμό, παρά ένα καλό και ανθεκτικό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Όμως παρότι ευεργετικό, οι θερμίδες που καίγονται μέσα από το τρέξιμο είναι ελάχιστες ανά λεπτό και έτσι, εκείνοι οι άνθρωποι που αναζητούν άμεσα αποτελέσματα στη σωματική τους κατάσταση σύσταση του βάρους, πρέπει να επιλέξουν εναλλακτικές ασκήσεις, πολύ πιο δραστικές και τονωτικές.

Διαλέξτε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω προτάσεις, ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.

Ποδηλασία

Μπορείτε να κάνετε πετάλι είτε σε κάποιο μονοπάτι στην εξοχή είτε στο χώρο ενός γυμναστηρίου στο στατικό ποδήλατο. Αυτή η αερόβια άσκηση έχει περισσότερα από ένα οφέλη για την υγεία σας. Βελτιώνει την ελαστικότητα και ενδυναμώνει τους μύες. Τονώνει τη μέση και τα πόδια, ενώ αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και έτσι ενισχύει την αντοχή της καρδιάς. Βελτιώνει τη μνήμη, τη λογική,τις ικανότητες προγραμματισμού, αλλά και τη συναισθηματική υγεία.

Καλό θα ήταν να εντάξετε την ποδηλασία στη ζωή σας ακόμα και με τον πιο απλό τρόπο. Κάντε ποδήλατο μέχρι τη δουλειά, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Αν δεν σας αρέσει αυτή η επιλογή, χρησιμοποιήστε το στατικό ποδήλατο, για να κάνετε σπριντ, εναλλάσσοντας το ρυθμό στο πετάλι: 60 δευτερόλεπτα με μεγάλη ταχύτητα και επιστροφή σε αργό ρυθμό. Επαναλάβετε μερικές φορές και θα αρχίσετε να χάνετε εκατοντάδες θερμίδες.

Τέλος, ως προς την ποδηλασία μια λύση αποτελεί και το ποδήλατο βουνού με πολύ χοντρά ελαστικά, που θέλουν καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας για να κινηθούν. Με αυτό τον τύπο «καίτε» περίπου 1500 θερμίδες ανά ώρα.  

Burpees

Πρόκειται για μια άσκηση που συνδυάζει δύναμη και αντοχή, για να βελτιώσει συνολικά τη φυσική κατάσταση και μάλιστα χωρίς εξοπλισμό και έξοδα, αφού μπορείτε να την εκτελέσετε στο σπίτι, στο γήπεδο, στον κήπο ή στο γυμναστήριο, έχοντας μαζί σας μονάχα μια πετσέτα για τον ιδρώτα. Με αυτήν μπορείτε να εξαφανίσετε το ανεπιθύμητο λίπος, να «χτίσετε» τη μυϊκή σας μάζα, να αυξήσετε την αντοχή της καρδιάς σας, να αποκτήσετε εκρηκτικότητα. Το Burpee απαιτεί ισορροπία σώματος, δύναμη και ευλυγισία. Η τυπική άσκηση συνδυάζει σκουότ, πηδήματα και push ups. Η σωστή εκτέλεση της άσκησης αυτής «καίει» δέκα περίπου θερμίδες ανά λεπτό.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την εκτέλεση:

 


 

Battle Ropes

Η γυμναστική των αθλητών με μακριά παχιά και βαριά σχοινιά, όπως αυτά που δένονται τα πλοία στα λιμάνια. Μια προπόνηση που αρχικά προκαλεί γέλιο, αλλά αποδεικνύεται σκληρή και αν και ήταν από παλαιότερα γνωστή σε πολύ ειδικούς χώρους άθλησης, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η μανία του φίτνες. Διπλά κύματα, σπριντς, crossovers είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που σας δίνει αυτή η άσκηση, για να χάσετε 100 θερμίδες σε δυο μόνο λεπτά. Τα battle ropoes ενδυναμώνουν και αναπτύσσουν ταυτόχρονα το μυϊκό σύστημα, χαρίζουν πολύ καλή αερόβια ικανότητα στον αθλητή και αυξάνουν την αντοχή του.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την εκτέλεση: