μακαρονάδα με θαλασσινά
Φωτογραφία: Unsplash/ @sunorwind
GOING OUT

Καθαρά Δευτέρα: 6 στέκια στην Αθήνα για νόστιμα σαρακοστιανά


Πιάτα με θαλασσινά και όσπρια είναι οι πρωταγωνιστές της ημέρας (και της γεύσης) για το γεύμα της Καθαράς Δευτέρας και όλης της Σαρακοστής.

Την Καθαρά Δευτέρα απολαμβάνουμε νόστιμα νηστίσιμα πιάτα και οι επιλογές είναι πολλές και πάνω απ' όλα νόστιμες και εκλεκτές. Τα θαλασσινά, τα όσπρια και οι αλοιφές συνοδεύουν τέλεια τη λαγάνα και συνθέτρουν όλα μαζί το ποιο γευστικό τραπέζι του χρόνου.

Αν ψάχνεις μαγαζιά για να απολαύσεις με την οικογένεια ή την παρέα σου τα φαγητά της Σαρακοστής εμείς ετοιμάσαμε μια λίστα με εκείνα που αξίζει να δοκιμάσεις.

Θαλασσινά με ζυμαρικά, όσπρια, ταραμοσαλάτα, όστρακα είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που θα βρεις στο μενού των μαγαζιών, τα οποία φημίζονται για την εκλεκτή κουζίνα τους.

Υπερωκεάνιο

Από τα πιο γνωστά ταβερνάκια του Πειραιά για να απολαύσετε πεντανόστιμα πιάτα με θαλασσινά. Ο ιδιοκτήτης έχει καταγωγή από την Κίμωλο, πρώην καπετάνιος, και γνωρίζει καλύτερα από όλους την σημασία της πρώτης ύλης που κάνει τη διαφορά.

Κριθαρότο με θαλασσινά/ Φώτο;FB Υπερωκειάνειον

Από ορεκτικά μπορείτε να ξεκινήσετε με χειροποίητα ντομαδάκια, φάβα Σχοινούσας, τηγανιτά κολοκυθάκια, αχινοσαλάτα για να περάσετε στα κυρίως όπως είναι το καλαμάρι ψητό, σουπιές ψητές με ταχίνι, χταπόδι στιφάδο με μελιτζάνες, αστακομακαρονάδα και ριζότο με μελάνι σουπιάς.

Μ. Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς

Παλαιά Φάβα

Σε ένα όμορφο ταβερνάκι, στο Παλαιό Φάληρο, που θυμίζει περασμένες εποχές η κυρία Ντίνα ετοιμάζει στην κουζίνα της νόστιμα μαγειρευτά φαγητά που αλλάζουν συχνά. Ανάλογα την εποχή το μενού αλλάζει, αλλά δεν λείπουν τα πιάτα που παραμένουν κάθε εποχή του χρόνου γιατί έχουν μεγάλη ζήτηση από τους επισκέπτες.

Η γαριδομακαρονάδα με την πλούσια κόκκινη σάλτσα, σε χορταστική μερίδα, είναι από τα must taste. Γαριδάκι και καλαμαράκια τηγανιτά είναι μια σίγουρη επιλογή όπως και η μελιτζανοσαλάτα, η φάβα με πλούσιο κρεμμύδι για να απολαύσετε ένα αυθεντικο μαμαδίστικο γεύμα σε ένα φιλόξενο χώρο.

Αχαϊων 38, Παλαιό Φάληρο

Η Νησιώτισσα

Αν σας έλεγαν πως θα πάτες στις παρυφές του Υμηττού, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, για νόστιμα πιάτα με ψάρι και θαλασσινά μάλλον θα τον κοιτάζατε πολύ καλά. Και όχι άδικα μιας και τα έχουμε συνδέσει με μέρη κοντά στη θάλασσα.

Εδώ και αρκετά χρόνια η «Νησιώτισσα» στην Πεντέλη έχει καταφέρει να φέρει στην πανέμορφη αυλή της μέχρι και τους κατοίκους των ...νοτίων για να απολαύσουν εκλεκτά και δημιουργικά πιάτα.

Βραστά λαχανικά, ταραμοσαλάτα, καραβοδόψιχα, γαρίδες ψητές και σαγανάκι, μυδοπίλαφο και πάστα με θαλασσινά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που φιγουράρουν στο μενού και είναι περιζήτητα κάθε εποχή του χρόνου.

Λεωφ. Πεντέλης 168, Βριλήσσια

Πεζούλας

Από το 1953 μέχρι σήμερα η ψαροταβέρνα Πεζούλας, στις Τζιτζιφιές, έχει πιστό κοινό που απολαμβάνει τα κλασσικά πιάτα, αλλά και πιο πειραγμένες συνταγές με ψάρια και θαλασσινά.

Το ιστορικό ταβερνάκι που άνοιξε το 1951 ο παππούς Παναγιώτης συγκέντρωνε τραγουδιστές της εποχής μετά τις εμφανίσεις τους στα νυχτερινά μαγαζιά του Φαλήρου για να απολαύσουν την εκλεκτή ψαρόσουπα. Πλέον, στο τιμόνο βρίσκεται η τρίτη γενιά και συγκεκριμένα ο εγγονός, ο οποίος κρατάει τις συνταγές που έχουν αγαπηθεί και η φήμη τους βγήκε εκτός περιοχής.

Φώτο: Πέζουλας/FB
Όστρακα/ Φώτο:FB Πέζουλας

Ταραμοσαλάτα, φάβα, αμπελοφάσουλα, χταπόδι με μαυρομάτικα, καλαμάρι, χτένια, γαρίδες και καραβοδόψιχα είναι μόνο η αρχή ενός μενού που κρατάει τον χαρακτήρα του εδώ και τρεις γενιές. Φυσικά στον Πεζούλα υπάρχουν και άλλα εκλεκτά πιάτα, αλλά λόγω της ημέρας εστιάζουμε στα σαρακοστιανά.

Στα plus μπορείς να κάνεις κράτηση από την σελίδα των social της ψαροταβέρνας.

Πεισιστράτους 11, Καλλιθέα

Τραβόλτα

Ένα εστιατόριο που μπορεί να μην βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, αλλά συγκεντρώνει στο Περιστέρι τους λάτρεις της ψαροφαγίας.

Στον Τραβόλτα τα αδέρφια Λιάκου σε μαθαίνουν να τρως τα παραδοσιακά φαγητά με ψάρι αντί για κρέας, όπως είναι ο μουσακάς με γαρίδες και χταπόδι, το κοντοσούβλι με καλαμάρι, από τα πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε και η γαριδομακαρονάδα.

Μουσακάς με κιμά γαρίδας και χταπόδι
Η βελούδινη ταραμοσαλάτα

Η παραδοσιακή αλοιφή της ημέρας, η ταραμοσαλάτα, εδώ σερβίρεται κάθε εποχή του χρόνου και είναι από τα δυνατά ορεκτικά του μαγαζιού. Με την πρώτη μπουκιά γίνεται μια έκτρηξη ευτυχίας στον ουρανίσκο σου με τη βελούδινη υφή και ταιριάζει άψογα με την παραδοσιακή λαγάνα.

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι

Το Λιμάνι

Σαρανταπέντε λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, στη Παλαιά Φώκαια, βρίσκεται μια αυθεντική ψαρατοβέρνα δίπλα στη θάλασσα. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που κάθε εποχή του χρόνου συγκεντρώνει επισκέπτες που απολαμβάνουν το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά, αλλά και χειροποιήτα ορεκτικά που όλα παρασκευάζονται μέσα στην κουζίνα.

Η γαριδομακαρονάδα είναι το πιάτο σήμα κατατεθέν της ψαροταβέρνας με κόκκινη σάλτσα που θα την δεις να έχει μια θέση σε όλα τα τραπέζια, ενώ έχει ενδιαφέρον το κριθαρότο με το μελάνι σουπιάς. Όσο για τα ορεκτικά από τις νόστιμες επιλογές είναι η καβουροσαλάτα, και το συμιακό γαριδάκι.

Κουντουριώτη 8, Λαύριο





SHARE