Οδοιπορικό στη Λέσβο
Φωτογραφία: Shuttertock
ΤΑΞΙΔΙ

Λέσβος: Ένα πλούσιο οδοιπορικό στο νησί των αντιθέσεων, των χρωμάτων και των γεύσεων


Η Λέσβος είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας με γραφικά χωριά, απέραντες παραλίες και εξαιρετικό φαγητό. Ένας μοναδικός προορισμός για να αποδράσετε κάθε εποχή του χρόνου.

Μετά την Κρήτη και την Εύβοια η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με μοναδική ομορφιά παντρεύοντας τη παράδοση και τη μυθολογία με την σύγχρονη ζωή. Ο τόπος που αγάπησε ο Ελύτης, μάλιστα το σπίτι του βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία του νησιού «άνοιξε» για να γυριστεί η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», έχει πανέμορφα γραφικά χωριά, παραλίες σε βαθύ μπλε χρώμα και μια ενδιαφέρουσα γαστρονομία επηρεασμένη από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στο νησί.

Στη Λέσβο θα φτάσετε είτε αεροπορικώς, είτε με το πλοίο της γραμμής μετά από ταξίδι δώδεκα ωρών. Πετώντας πάνω από το νησί θα θαυμάστε την ομορφιά του, καθώς είναι καταπράσινο. Όπως έμαθα στη συνέχεια ανακαλύπτοντας από άκρη σε άκρη το νησί η μισή πλευρά, η ανατολική είναι γεμάτη αμπέλια, ελιές και έχει πυκνό δάσος, ενώ η φυτική πλευρά είναι άγονη με χαμηλά πουρνάρια και άπειρα βότανα όπου μυρίζει όλος ο τόπος.

Η Λέσβος από ψηλά/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Το όμορφο νησί του βόρειου Αιγαίου έχει το δικό του χαρακτήρα και είναι ένας τόπος όπου οι επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ότι τύπου διακοπές επιθυμεί. Μάλιστα, τη περίοδο όπου το επισκέφτηκα είχε πολλούς birds watchers, δηλαδή παρατηρητές πουλιών, οι οποίοι ξυπνούσαν από νωρίς το πρωί προκειμένου να πάνε στον υδροβιότοπο να δουν τα πουλιά.

Τόσο η Μυτιλήνη, πρωτεύουσα της Λέσβου, όσο και τα γραφικά χωριά γοητεύουν τον επισκέπτη και αξίζει να έχετε μέρες για να καταφέρετε να το γυρίσετε από τη μία άκρη στην άλλη. Ξεχωριστά αρώματα προβάλλουν κάθε εποχή του χρόνου στο όμορφο νησί, το οποίο είναι πραγματικά γεμάτο αντιθέσεις. Όσο για τη Μυτιλήνη όπως μάθαμε από την μπριόζα ξεναγό Ειρήνη Νεραντζή είναι χτισμένη πάνω σε εφτά λόφους.

Στα χωριά Μανταμάδο και Αγιάσο θαυμάσαμε τα παραδοσιακά εργαστήρια αγγειοπλαστικής -στα δύο χωριά έχουν διαφορετική τεχνική. Στο Μανταμάδο συνάντησα από κοντά μέσα στο εργαστήριο του τον κύριο Στέλιο Σταμάτη, ο οποίος μου έδειξε όλη τη διαδικασία πως φτιάχνει στο χέρι όλα τα κεραμικά που πουλάει, ενώ η γυναίκα του τα ζωγραφίζει ανάλογα τη φαντασία της.

Ο κύριος Στέλιος Σταμάτης εν ώρα εργασίας/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Τα κεραμικά τα οποία είναι σε πολύ προσιτές τιμές./ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Το μόνο που πλέον παίρνει έτοιμο είναι ο πηλός -κάποτε οι τεχνίτες τον έφτιαχναν μόνοι τους και είχαν σοβαρά θέματα υγείας. Όλη η υπόλοιπη διαδικασία γίνεται με τα χέρια του και τα πόδια που δίνουν το ρυθμό στα μηχανήματα. Όταν βρεθείτε στο εργαστήριο του μη διστάσετε να του ζητήσετε να σας δείξει τη διαδικασία.

Στο νησί της Σαπφούς και του Θεόφιλου παντρεύονται αρμονικά όλες οι τέχνες δημιουργώντας ένα μοναδικό κάδρο. Ο ζωγράφος που γεννήθηκε στη Λέσβο από μικρός έδειξε την κλίση του στη ζωγραφική και την αγιογραφία, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν τοιχογραφίρς ζωγραφισμένες από τον ίδιο όπου τις έκανε προκειμένου να του δίνουν ένα πιάτο φαγητό.

Στη περιοχή Καρύνη/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Ζωγραφική με την υπογραφή του Θεόφιλου/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Στη περιοχή Καρύνη, ο δρόμος που πηγαίνει προς Αγιάσο, μέσα σε ένα όμορφο καταπράσινο τοπίο υπάρχουν μέχρι σήμερα τοιχογραφίες του Θεόφιλου, ενώ ο ίδιος όταν τις έφτιαχνε ζούσε μέσα στην κουφάλα ενός δέντρου.

Μέσα στην κουφάλα του δέντρου έμενε ο ζωγράφος Θεόφιλος/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Τα αξιοθέατα της Λέσβου

Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και γα να καταφέρετε να δείτε όλα τα αξιοθέατα χρειάζεται να περάσετε τουλάχιστον μια βδομάδα στο νησί, καθώς είναι μεγάλες και οι αποστάσεις. Ωστόσο, συγκεντρώσαμε κάποια από τα αξιοθέατα που αξίζουν το χρόνο σας.

Κάστρο Μυτιλήνης

Στο βόρειο μέρος της Μυτιλήνης, μεταξύ ενός καταπράσινου πευκώνα και της θάλασσας βρίσκονται τα απομεινάρια του κάστρου της Μυτιλήνης, το οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση και πιθανολογείται πως κτίστηκε την βυζαντινή εποχή στους χρόνους του Ιουστινιανού.

Μια βόλτα στο Κάστρο της Μυτιλήνης, προτιμήστε τις απογευματινές ώρες, θα σας αποζημιώσει με την ιστορία να ξεπροβάλλει σε κάθε σημείο. Μάλιστα, εκεί μέσα βρισκόταν και τo παλάτι ονομάζεται “Πύργος της Βασίλισσας”, ενώ στι πύλες και σε διάφορα άλλα σημεία του κάστρου υπάρχουν οικόσημα των Παλαιολόγων και των Γατελούζων.

Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι

Το Απολιθωμένο Δάσος του Σίγρι, στη Λέσβο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τέτοιους είδους δάσους στον κόσμο -το άλλο βρίσκεται στην Αριζόνα. Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους φαίνεται πως σχηματίζεται με την έντονη ηφαιστειογενή δραστηριότητα που συνέβη πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Να αναφέρουμε πως από το 1985 ο. Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Καθώς έρχεστε στο Σίγρι στη διαδρομή θα δείτε αρκετούς απολιθωμένους κορμούς, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην ίδια περιοχή, το οποίο ιδρύθηκε το 1994.

Πρόκειται για μονώροφο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα που χαρακτηριστικό της εξωτερικής του όψης είναι η λιθοδομή από γκρίζα λάβα. υλικό που κυριαρχεί στην περιοχή. Η κεντρική είσοδος του κτηρίου οδηγεί τον επισκέπτη του Μουσείου σε ένα ευρύχωρο προθάλαμο. Στη νότια πλευρά του κτηρίου βρίσκονται οι μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι, ενώ στη βόρεια πλευρά ο επισκέπτης συναντά την αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων, τους χώρους διοίκησης, την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, τη βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια έρευνας και συντήρησης των απολιθωμάτων. Παράλληλα διαθέτει οργανωμένα ερευνητικά εργαστήρια για την υλοποίηση ερευνητικών δράσεων.

Υδροβιότοπος Καλλονής

Στη περιοχή της Καλλονής βρίσκεται ένας από τους υδροβιότοπους της χώρας μας όπου το θέαμα είναι μοναδικό και μάλιστα υπάρχει παρατηρητήριο για τους επισκέπτες του τόπου.

Ο Βρετανός bird-watcher έρχεται στη Λέσβο από τη δεκαετία των 70s/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Κατά τη ξενάγηση μου υπήρχαν πάρα πολλοί ξένοι επισκέπτες από Αγγλία, Ολλανδία και Σκανδιναβικές χώρες όπου έρχονται στο νησί μόνο για να δουν τα μεταναστευτικά πουλιά που φιλοξενεί ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος.

Μονή Ταξιάρχη

Στο χωριό Μανταμάδος βρίσκεται η μονή του Ταξιάρχη, ένα μοναστήρι επιβλητικό όπου καθημερινά δέχεται πολλούς επισκέπτες που έρχονται να δουν από κοντά την εικόνα του Ταξιάρχη ή να εκπληρώσουν κάποιο τάμα. Να σημειώσουμε πως ο Ταξιάρχης είναι ο πολιούχος του νησιού.

Η μονή/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Μέσα στην εκκλησία βρίσκεται η εικόνα του Αρχαγγέλου και σύμφωνα με το θρύλο που επικρατεί το πρόσωπο του Μιχαήλ κοκκινίζει ή σκουραίνει, ανάλογα με το αν είναι ή όχι ευχαριστημένος με τον πιστό που έχει απέναντι του.

Τα ωραιότερα χωριά της Λέσβου

Μόλυβος

Μήθυμνα ή Μόλυβος είναι ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια χωριά της Λέσβου όπου στη κορυφή του δεσπόζει επιβλητικά το κάστρο. Το βράδυ με τα φώτα το κάδρο γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Απόγευμα στον Μόλυβο/Φωτογραφία:Χριστίνα Ζάχου

Φτάνοντας στο χωριό αφήστε το αυτοκίνητο σας και απολαύσετε τη βόλτα μέσα στα όμορφα γραφικά σοκάκια κι έχοντας θέα από τη μία τη θάλασσα και από την άλλη το κάστρο. Πλακόστρωτα σοκάκια, καταπράσινες περιποιημένες αυλές, ταβερνάκια, μαγαζιά με τουριστικά και ζαχαροπλαστεία θα βρείτε μέσα στο χωριό σε ένα τοπίο που σε κάθε γωνιά θα θέλετε να το φωτογραφίσετε- το καλύτερο ινσταγκραμικό σκηνικό σας.

Από τα ωραιότερα χωριά του νησιού/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Στάση για φαγητό κάντε στο «Μαϊστράλι» όπου θα γευτείτε νόστιμα μυζηθροπιτάκια, μύδια αχνιστά, ντολμαδάκια με γιαούρτι ή τζατζίκι και μπακαλιάρο φίνα τηγανισμένο με σκορδαλιά. Συνοδέψτε το φαγητό σας με κάποιο τοπικό ούζο που φημίζεται η περιοχή.

Πέτρα

Πριν φτάσετε στο Μόλυβο κάνετε μια στάση στα παραθαλάσσιο χωριό Πέτρα, απέχουν μόλις πέντε λεπτά, για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Είναι από τα ωραιότερα σημεία, ενώ το χωριό είναι ιδανικό για οικογενειακές διακοπές. Έχει καταλύματα, μαγαζιά για καφέ και ταβερνάκια, ενώ από κάτω απλώνεται η θάλασσα.

Αγιάσος

Η Αγίασος είναι κωμόπολη της Λέσβου και απέχει περίπου 27 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη όπου ξεχωρίζει για την ομορφιά της, την αρχιτεκτονική, τα κεραμικά και το φαγητό. Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, διατηρεί την τοπική ντοπιολαλιά και ενώ δεν είναι παραθαλάσσιος μέρος συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες.

Στα σοκάκια της Αγιάσου

Και στην Αγιάσο προτείνουμε να αφήσετε το όχημα σας έτσι ώστε να ανακαλύψετε περπατώντας το πανέμορφο χωριό. Κάτοικος του χωριού μάς είπε πως αν θέλουμε να θαυμάσουμε αμφιθεατρικά τον τόπο να σκαρφαλώσουμε ως το ψηλότερο σημείο. Εδώ θα παρατηρήσετε πως τα σπίτια είναι φτιαγμένα το ένα πάνω στο άλλο χωρίς να έχουν κήπους.

Στην Αγιάσο δοκιμάστε την παραδοσιακή βασιλόπιτα που πλέον φτιάχνεται όλο το χρόνο με πάνω από 35 στρώσεις χειροποίητων φύλων και μέσα έχει μυζήθρα και κανέλα και πιείτε καϊνάρι – ένα μείγμα με βότανα που μεταξύ άλλων έχει τσάι βουνού, φασκόμηλο, μέντα, γαρίφαλο, κανέλα.

Οι γυναίκες στην Αγιάσο μάς κεράσανε καϊνάρι/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Η ξακουστή βασιλόπιτα της Αγιάσου/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Στάση για φαγητό να κάνετε στο μαγαζί της Στέλλας Δαγέλη, ένα χαριτωμένο καφενείο ταβερνάκι με πολύχρωμα τραπεζάκια, όπου η ιδιοκτήτρια παρέα με τη δίδυμη αδερφή της και τη μητέρα τους φτιάχνουν παραδοσιακά φαγητά. Από τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια μέχρι τους κολοκυνθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά ήταν από τα καλύτερα που γευτήκαμε σε όλο το νησί.

Η Στέλλα είναι κλασική μαγείρισσα/Φωτογραφία; Χριστίνα Ζάχου

Στη πλατεία μπορείτε να καθίσετε στο παραδοσιακό καφενείο που έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής «Καφές στη χόβολη» όπου στα τραπεζάκια θα απολαύσετε ελληνικό παραδοσιακό καφέ με λουκούμι.

Βατερά

Το καλοκαίρι ένα από τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού είναι τα Βατερά, όπου η ομώνυμη παραλία έχει βραβευτεί και θεωρείται από τους καλύτερους οικογενειακούς προορισμούς.

Στάση για φαγητό μπορείτε να κάνετε στη Sappho για να γευτείτε μελιτζάνες ιμάμ, την τοπική συνταγή, μελιτζάνα τηγανιτή- προσθέτουν αυγό και φέτα, σαρδέλες Καλλονής και ντόπια τηγανιτά ψαράκια.

Νόστιμα μεζεδάκια που συνοδεύονται από τοπικό ούζο/Φωτογραφία; Χριστίνα Ζάχου

Πλωμάρι

Το Πλωμάρι είναι παραθαλάσσια τουριστική κωμόπολη της Λέσβου και βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού. Υπήρξε σημαντικό λιμάνι γνωρίζοντας μεγάλη άνθιση τον 19ο αιώνα σε εμπόριο και βιομηχανία μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ θεωρείται η πατρίδα του ούζου και του σαπουνιού.

Στο Πλωμάρι/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Στο Πλωμάρι επισκεφτείτε το μουσείο Ούζου Πλωμαρίου όπου θα μάθετε την ιστορία του τοπικού ποτού, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες. Όπως, ότι το ούζο Πλωμάρι έχει πάνω από 15 μπαχαρικά, μυστική συνταγή από τον Ισίδωρο Αρβανίτη, μεταξύ άλλων γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο, χρειάζεται πάνω από 18 ώρες και μπαίνει σε μικρά χειροποίηρα καζάνια. Από το 1894 μέχρι σήμερα ακολουθείται η ίδια παραδοσιακή συνταγή και ο ίδιος τρόπος απόσταξης.

Μέσα στο Πλωμάρι, στα στενά βρίσκονται τα σπίτια και ένα μεγάλο σαπωνοποιείο, όμως φαίνονται σαν να έχουν εγκαταλειφθεί παρόλο που θα μπορούσε να είναι η γειτονιά σαν να έχει ξεπροβάλλει από κινηματογραφικό σκηνικό.

Στα στενά μέσα στο Πλωμάρι/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζαχου

Γαστρονομία

Η Λέσβος είναι ένα νησί που δεν στηρίζεται στον τουρισμό και είναι πλούσιο σε κτηνοτροφικές μονάδες, έχει ελαιώνες, αμπελώνες και φυσικά πολλές ετικέτες ούζου που εξάγονται ανά τον κόσμο.

Στο νησί θα απολαύσετε τοπικά προϊόντα, όπως τυριά, γιαούρτια, λάδι, μέλι, αλλά και παραδοσιακά φαγητά τα περισσότερα προέρχονται από τη Μικρά Ασία.

Καφενεία και ταβερνάκια βγάζουν τους καλύτερους μεζέδες, όπως ντολμαδάκια, παστά ψάρια, σουγάνια (κρεμμύδια γεμιστά), κεφτεδάκια με ούζο, φρέσκιες σαρδέλες Καλλονής, γεμιστά καλαμάρια και χτένια με ρύζι που φτιάχνονται σε πολλά σπίτια.

Στη Σκάλα Καλλονής κάνετε στάση στον «Διόνυσο» για τα φανταστικά παστά ψάρια που έρχονται ολόφρεσκα, τηγανιτές μελιτζάνες και κολοκυθάκια και χειροποίητα ντολμαδάκια. Στη Μυτιλήνη δοκιμάστε στο εστιατόριο «Ρεφενές» χταπόδι και τις ωραιότερες κουτσομούρες του νησιού.

Αμυγδαλωτά για γάμο από τις γυναίκες του Συνεταιρισμού Μεσοποτάμου/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό πηγαίνετε για να αγοράσετε τοπικά προίόντα που φτιάχνουν οι γυναίκες. Αξίζει να πάρετε αμυγδαλωτά, χοντρό αλάτι Καλλονής, μέλι και χειροποίητες κόκκινες σάλτσες.

SHARE