Οδοιπορικό στο Μεσολόγγι
Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Σαββατοκύριακο στο Μεσολόγγι: Βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα, αλιευτικό δείπνο σε πελάδα -Ένας διαφορετικός προορισμός


Αν ψάχνετε μια διαφορετική πιο εναλλακτική πρόταση για να αποδράσετε τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου το Μεσολόγγι είναι ο ιδανικός προορισμός.

Ένα μέρος απόλυτο σύμβολο της ελευθερίας όπου αποτελεί μνημείο της ιστορίας και πράγματι την ενέργεια που έχει το Μεσολόγγι θα την αισθανθούν οι επισκέπτες περπατώντας μέσα στη πόλη και ειδικά όταν βρεθούν στον Κήπο των Ηρώων.

Εκτός από την ιστορία που κουβαλάει η πόλη πλέον οι κάτοικοι περνούν σε μια νέα εποχή επιθυμώντας να γνωρίσουν οι επισκέπτες παραπάνω αυτό το μέρος που προσφέρει πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Ο καλύτερος τρόπος για να ζήσετε μια βιωματική εμπειρία είναι να απευθυνθείτε στον τοπικό φορέα «Mesollonghi by locals» προκειμένου να γνωρίσετε καλύτερα την ιστορική αυτή πόλη.

Από τη βαρκάδα μέσα στη λιμνοθάλασσα, το αλιευτικό δείπνο πάνω σε πελάδα μέχρι την επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολλόγι θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Η λιμνοθάλασσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μεσολογγίου/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Τι αξίζει να δείτε στο Μεσολόγγι

Ο Κήπος των Ηρώων

Στην είσοδο της βόρειας πλευράς της ιστορικής πόλης, μέσα σε μια έκταση 14 στρεμμάτων, βρίσκεται ο Κήπος των Ηρώων όπου κατά την διάρκεια της μάχης για ανεξαρτησία αγωνίστηκαν και θάφτηκαν οι μαχητές της φρουράς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Στο μηνμείο του Μάρκου Μπότσαρη/Φωτογαφία: Χριστίνα Ζάχου

Στο κέντρο του Κήπου των Ηρώων δεσπόζουν το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, αντίγραφο του Γεωργίου Μπονάκου από τον Γάλλο γλύπτη David d’Angers και ο ανδριάντας του Άγγλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα έργο του Γεωργίου Βιτάλη.

Σήμερα στον Κήπο των Ηρώων βρίσκονται περίπου 70 μνημεία Ελλήνων και Φιλελλήνων καθώς και σταυροί, προτομές και ανδριάντες πεσόντων υπέρ της ανεξαρτησίας του Μεσολογγίου. Τα μνημεία του Κήπου αποτελούν ιστορικά και καλλιτεχνικά έργα μεγάλης σημασίας.

Το Μουσείο Άλατος

Πολύχρωμοι κρύσταλλοι αλατιού από κάθε μέρος του κόσμου, 14.000 χρήσεις του αλατιού στην καθημερινότητα μας, αλλά και μια πλούσια συλλογή με αλατιέρες είναι μόνο μερικά από όσα θα δείτε στο μουσείο αλατιού- μια επίσκεψη που πραγματικά αξίζει να τη βάλετε μέσα στο πρόγραμμα σας.

Στο Μουσείο Αλατιού/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Διάφορα είδη αλατιού ανά τον κόσμο/Φωτογραφία;Χριστίνα Ζάχου

Στο μουσείο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνιση του στο πλανήτη μέχρι σήμερα. Στο πωλητήριο του μουσείου θα βρείτε μεγάλη ποικιλία αλατιών από το κλασικό αλάτι, το θαλασσινό μέχρι αλάτι με μπούκοβο και μαύρο αλάτι Χαβάης -θεωρείται από τα ωραιότερα του κόσμου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πλευρώνας

Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Η αρχαία Πλευρώνα με το εντυπωσιακό τείχος της αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες αιτωλικές πόλεις. Σε ξεχωριστή θέση και σε επαφή με το τείχος βρίσκεται το μικρό θέατρο, το οποίο αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως βουλευτήριο. Η πανοραμική θέα προς τη λιμνοθάλασσα, τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου και τις εκβολές του Αχελώου είναι μοναδική. Το σκηνικό οικοδόμημα σε επαφή με το τείχος και τον αμυντικό πύργο, που χρησιμοποιούνταν και ως αποδυτήρια των ηθοποιών, προσδίδει μία επιπλέον σημαντική κατασκευαστική ιδιαιτερότητα.

Η θέα από τον αρχαιολογικό χώρο/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Οι εναλλακτικές δραστηριότητες για να ζήσετε σαν ντόπιοι

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε κάθε προορισμό είναι μέσα από τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και στο Μεσολόγγι έχετε τη δυνατότητα να μπείτε στην καθημερινότητα τους μέσα από τον τρόπο ζωής τους.

Βαρκάδα στην Κλείσοβα

Η περιήγηση στην λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας είναι μία μοναδική εμπειρία και ο καλύτερος τρόπος για να νιώσετε σαν ντόπιοι. Κάνοντας μια οργανωμένη βαρκάδα έχετε τη δυνατότητα να δείτε μέρη που δεν φαίνονται από τη στεριά, αλλά και να γνωρίσετε το σπάνιο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.

Ένα ξωκλήσι που είδαμε από τη βόλτα στη λιμνοθάλασσα. Φωτογραφία; Χριστίνα Ζάχου

Η βαρκάδα γίνεται με βάρκα χωρίς καρίνα που έρχεται από τα βάθη του χρόνου και μπορείτε να δείτε αργυροπελεκάνους και ταυτόχρονα να μάθετε την ιστορία της πόλης που γεννήθηκε από το νερό.

Ψάρεμα στις πελάδες (διβάρια)



Το αυγοτάραχο είναι είναι τα αυγά του θηλυκού κέφαλου. Στο Μεσολόγγι τα λένε «μπάφα»ή/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου
Ο κέφαλος στη σχάρα είναι από τα ωραιότερα ψάρια που έχεις γευτεί/ ΦΩτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Ο μικρός συνεταιρισμός ψαράδων «Αναγέννηση» καταφέρνει κάτι σημαντικό: την απόδοση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στο αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Οι επισκέπτες σε συνδυασμό με τη βαρκάδα μπορούν να δουν τη διαδικασία αλλά και να δοκιμάσουν οι ίδιοι να ψαρέψουν.

Επίσκεψη στο διβάρι της Κλείσοβας

Η λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας αποτελεί το νοτιο-ανατολικό άκρο του ευρύτερου οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου-Αιτωλικού, καλύπτοντας μία έκταση 2.500 εκταρίων περίπου.

Αλιευτικό δείπνο σε πελάδα



Πάνω στη πελάδα μπορείτε να απολαύσευτε ένα πεντανόστιμο αλιευτικό δείπνο/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Μέσα από ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προσφέρει η ομάδα Messolonghi by Locals οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τη διαδικασία φιλεταρίσματος και παστώματος και γιατί όχι να το κάνουν και οι ίδιοι και στη συνέχεια να γευτούν ένα παραδοσιακό αλιευτικό δείπνο στη πελάδα με ολόφρεσκα ψάρια και μπλε καβούρια με ζυμαρικά.

Από τα πιο νόστιμα πιάτα είναι η μπάφα γιαχνί- δηλαδή το ψάρι κέφαλος που φτιάχνεται με πατάτες και φρέσκια ντομάτα κι είναι πεντανόστιμο σε γεύση.



Η παραδοσιακή μπάφα γιαχνί από τα ωραιότερα πιάτα της περιοχής/Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Βόλτα με σκάφος, ψάρεμα και γεύμα

Στο Λιμάνι Μεσολογγίου η οικογένεια Καπουρδέλη προσφέρει μια μοναδική εμπειρία πάνω στο σκάφος προωθώντας τον αλιευτικό τουρισμό. Τι θα λέγατε να ανεβείτε στο σκάφος «Λαμπρινή» να βγείτε στα ανοιχτά για ψάρεμα και ότι πιάσετε να το μαγειρέψετε επί τόπου; Μια βιωματική εμπειρία για να ζήσετε σαν ντόπιοι..





SHARE